Το head-up display αναμένεται να αντικατασταθεί τα επόμενα χρόνια από ένα παρόμοιο, αλλά σαφώς πιο ανεπτυγμένο και κυρίως πιο ασφαλές σύστημα.

Δεν πάει καιρός από όταν η Ford παρουσίασε στο πλαίσιο του Vehicle Display and Interface Conference, σε πρωτότυπη μορφή ένα ολογραφικό παρμπρίζ τεχνολογίας HoloFlekt.

Η αμερικανική εταιρεία σκοπεύει να το ενσωματώσει εντός των επόμενων δύο ετών σε μοντέλο παραγωγής, ενώ μέχρι τότε κι άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες αναπτύσσουν παρόμοια τεχνολογία.

Η τελευταία που μπαίνει σε αυτόν τον «χορό» δυναμικά είναι η Hyundai Mobis. Οι Κορεάτες παρουσίασαν πρόσφατα ένα νέο ολογραφικό παρμπρίζ, στο οποίο ενσωματώνεται ο πίνακας οργάνων, το σύστημα του infotainment και η οθόνη του συνεπιβάτη, όλα σε ένα.

Σκοπός της Hyundai Mobis είναι κάθε μοντέλο του ομίλου να διαθέτει τέτοιο παρμπρίζ. Μάλιστα, συνεργάζεται με τη γερμανική εταιρεία οπτικών συστημάτων Zeiss για να το πετύχει το ταχύτερο δυνατόν και με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Η ουσία πίσω από την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας είναι ο οδηγός να μην παίρνει ποτέ τα μάτια του από τον δρόμο. Έτσι, θα μπορεί να λαμβάνει όλες τις απαραίτητες αλλά και τις έξτρα πληροφορίες, χωρίς να αποσπάται.

Η Hyundai, έχοντας αρωγό τη Zeiss, έχει ήδη δρομολογήσει την μαζική παραγωγή, η οποία υπολογίζουν να ξεκινήσει το 2027.

Οι λεπτομέρειες είναι ακόμα περιορισμένες σχετικά με την λειτουργία του συστήματος. Ωστόσο, η Hyundai Mobis αναφέρει ότι η τεχνολογία βασίζεται σε έναν τελευταίας τεχνολογίας προτζέκτορα, με μία διαφανή μεμβράνη πάχους 100 μικρομέτρων να εφαρμόζεται στο παρμπρίζ.

Σύμφωνα με την κορεάτικη εταιρεία, τα ολογραφικά παρμπρίζ και αυτού του τύποι οι απεικονίσεις είναι το «next big thing» στις τεχνολογίες αυτοκινήτου, ιδανικές να αντικαταστήσουν το head-up display όπως τα γνωρίζουμε τώρα.

Εφόσον το αναπτύσσει η Hyundai, όπως και η Ford και σίγουρα κι άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες για τις οποίες δε γνωρίζουμε λεπτομέρειες, τότε μάλλον πρόκειται για μία λύση που πράγματι θα είναι ασφαλέστερη από όσα γνωρίζουμε σήμερα.