Χεζμπολάχ: Οι 25 οικισμοί του Ισραήλ που στοχοποίησε – Μήνυμα και κατά των ΗΠΑ

ΒΙΝΤΕΟ

Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2024, 11:36 μμ

Την ώρα που το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στις επόμενες κινήσεις από το Ισραήλ και το Ιράν υπήρξε μια εξέλιξη η οποία αν μη τι άλλο δείχνει διάθεση για κλιμάκωση. Η Χεζμπολάχ, με βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media έδειξε έτοιμη για χτύπημα σε εδάφη του Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, η οργάνωση του Λιβάνου προειδοποίησε τους κατοίκους τουλάχιστον 25 κοινοτήτων στο βόρειο Ισραήλ να τις εκκενώσουν αμέσως, λέγοντας ότι έχουν γίνει νόμιμοι στόχοι επειδή σταθμεύουν εκεί Ισραηλινοί στρατιώτες.

ΚΟΣΜΟΣ

Η Χεζμπολάχ εξέδωσε μια παρόμοια προειδοποίηση για μερικές κοινότητες στα κατεχόμενα Υψώματα του Γκολάν, με ένα βίντεο που αναρτήθηκε στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

#BREAKING#Hezbollah issues a statement: “To all residents in the settlements mentioned in this statement, please evacuate immediately. Your settlements have become a base for enemy military forces attacking Lebanon. As a result, they have turned into legitimate military targets” pic.twitter.com/koXJFl1dcG— Warrior Weekly (@dzgamezkiller) October 26, 2024

Επίθεση και κατά των ΗΠΑ για το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν Η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση, που στηρίζεται από την Τεχεράνη, χαρακτήρισε «επικίνδυνη κλιμάκωση» τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον φέρει «την πλήρη ευθύνη» για την επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ, ο σύμμαχός της.

«Η Χεζμπολάχ καταδικάζει σθεναρά τη δόλια σιωνιστική επίθεση εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράκ και την θεωρεί επικίνδυνη κλιμάκωση για όλη την περιοχή» ανέφερε στην ανακοίνωσή της. Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε, «φέρουν την πλήρη ευθύνη για τις σφαγές, τις τραγωδίες και την οδύνη» που προκαλεί το Ισραήλ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου καταδίκασε επίσης τα ισραηλινά πλήγματα, χαρακτηρίζοντάς τα «καταπάτηση της εθνικής κυριαρχίας του Ιράν και σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια». Παράλληλα, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «βάλει τέλος στη στρατιωτική κλιμάκωση του Ισραήλ» στην περιοχή.

Οργάνωση από την Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε επιχείρηση κατά του Ισραήλ Σε μια τεράστια κλιμάκωση με αποδέκτες το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ίδια την Σαουδική Αραβία, μια σιιτική παραστρατιωτική ομάδα που αυτοαποκαλείται «Ισλαμική Αντίσταση στη Γη των δύο ιερών τζαμιών» από τη Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την πρώτη της επιχείρηση, κατά την οποία εκτόξευσε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος με στόχο μια «ζωτικής σημασίας τοποθεσία στην κατεχόμενη Παλαιστίνη».

Η Σαουδική Αραβία δεν φιλοξενεί απλά αμερικανικές βάσεις, αλλά είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και πριν ξεσπάσει ο πόλεμος ήταν έτοιμη να υπογράψει την αναγνώριση του Ισραήλ. Η Σαουδική Αραβία έχει πολύ σκληρούς νόμους, απαγορεύονται οι διαδηλώσεις και η κριτική στο στέμμα διά του Τύπου τιμωρείται με εκτέλεση (βλέπε υπόθεση Κασόγκι), οπότε μια επίθεση από το έδαφος της Σαουδικής Αραβίας στο Ισραήλ, ουσιαστικά αποτελεί ιρανική εμπλοκή στα εσωτερικά της Σαουδικής Αραβίας.

Ταυτόχρονα αψηφά την ίδια την εξουσία του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, του Σαουδάραβα εστεμμένου πρίγκιπα όπως αποκαλείται, που έχει αναλάβει την de facto εξουσία της χώρας από τον πατέρα του, ο οποίος άλλαξε την σειρά διαδοχής.

Σε διαφορετική γραμμή Νετανιάχου και Χέρτσογκ Την ίδια ώρα ένα δημοσίευμα Μέσου του Ισραήλ για την επίθεση στο Ιράν έφερε την αντίδραση του Νετανιάχου. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα υποστήριζε ότι οι ΗΠΑ επέλεξαν το χτύπημα που έκαναν οι IDF.

«Το Ισραήλ επιλέγει εκ των προτέρων τους στόχους των επιθέσεων με βάση τα εθνικά συμφέροντα και όχι σύμφωνα με τις αμερικανικές εντολές. Έτσι ήταν και έτσι θα είναι» ανέφερε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Λίγο νωρίτερα πάντως, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ χαιρέτισε τις ΗΠΑ, τον ιστορικό σύμμαχο του Ισραήλ, για τη «δημόσια και μυστική» συνεργασία των δύο χωρών, μετά τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν.

«Θέλω ειδικά να ευχαριστήσω τον μεγάλο μας φίλο, τις ΗΠΑ, που είναι ένας πραγματικός σύμμαχος, και τη δημόσια και μυστική συνεργασία μας», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. Πηγή tovima.gr