Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέα της Χεζμπολάχ, σεΐχης Ναΐμ Κασέμ μίλησε από το σημείο το οποίο έχει καταφύγει και απηύθυνε μήνυμα στα μέλη της Χεζμπολάχ, τους κατοίκους του Λιβάνου αλλά και τους πολιτικούς του Ισραήλ, λίγες ώρες μετά την εντολή εκκένωσης από την Χεζμπολάχ για 25 ισραηλινού οικισμούς.

Ξεκίνησε αναφέροντας πως «τα μέλη της Αντίστασης μεγαλώσαμε από τον μεγάλο ηγέτη, τον εξοχότατο Γενικό Γραμματέα, Σαγίντ Χασάν Νασράλα», τον οποίο θεωρούσαν πατέρα. Συνέχισε λέγοντας πως οι θέσεις του Χασάν Νασράλα έχουν χαρακτήρα Συντάγματος για τα μέλη της Χεζμπολάχ, για να συνεχίσει την κριτική στο Ισραήλ.

Έκανε λόγο πως το Ισραήλ είναι μια «επεκτατική δύναμη» που «δεν αρκείται στην Παλαιστινιακή γη τρομοκρατώντας τους γείτονές του με την απόλυτη στήριξη των ΗΠΑ».

Κατάπαυση του πυρός σε Ισραήλ, Λίβανο και Παλαιστίνη ή συνέχιση του πολέμου

Συνέχισε λέγοντας πως δεν υπάρχει διαχωρισμός Λιβάνου-Παλαιστίνης, ούτε του Αραβικού κόσμου από την Παλαιστίνη, σημειώνοντας πως η επιχείρηση Πλημμύρα του Αλ΄Άκσα ήταν νόμιμη καθώς στρέφονταν εναντίον της κατοχής.

Ανέφερε πως το Ισραηλινό σχέδιο στοχεύει στην «ακύρωση της Αντίστασης και των ανθρώπων της», μιλώντας για τον αυτοπροσδιοριζόμενο ως «Άξονα της Αντίστασης».

Ανέφερε πως η δολοφονία των ηγετών της, με επικεφαλής τον Χασάν Νασράλα, αποτελούσε μεγάλο και σκληρό χτύπημα, στοχεύοντας στην απομείωση των δυνατοτήτων των αντιστασιακών κινημάτων. Τονίζοντας παράλληλα πως «η αντίσταση πρέπει να παραμείνει σταθερή και ο λαός της πρέπει να συσπειρωθεί γύρω της».

Ο Χασάν Σαγιέντ Νασράλα τον οποίο ο αναπληρωτής Ναΐμ Κασέμ κατονομάζει ως ενεργό γενικό γραμματέα, υποδηλώνοντας πως δεν θα πληρωθεί άμεσα η θέση του.

Δεν είμαστε πλέον στην φάση της υποστήριξης αλλά στην αντιμετώπιση ενός πολέμου στον Λίβανο

«Από τις 17 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα», είπε «βρισκόμαστε σε μια νέα φάση που ονομάζεται αντιμετώπιση της επιθετικότητας και του ισραηλινού πολέμου στο Λίβανο και δεν είμαστε πλέον στη φάση της υποστήριξης». Τονίζοντας πως οι επιτυχίες των «αδερφών» στο πεδίο της μάχης κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων ήταν μεγαλύτερες από ό,τι περίμεναν. Δηλώνοντας πως θα καταδιώκουν τον στρατό του Ισραήλ όπου αυτός προελαύνει.

Αναφέροντας πως μόλις την πρώτη εβδομάδα στοίχισαν στο Ισραήλ 25 νεκρούς και 150 τραυματίες, το επεξήγησε ως κίνητρο για τους νέους να συμμετάσχουν στον αγώνα. Πλέον η Χεζμπολάχ μετασχηματίζει την στρατηγική της με μια νέα εξίσωση, «την εξίσωση του να πληγώσουμε τον εχθρό και οι πύραυλοι θα φτάσουν στη Χάιφα και πέρα από τη Χάιφα όπως ήθελε ο δάσκαλος (Σαγιέντα Χασάν Νασράλα)».

Απείλησε το Ισραήλ επεξηγώντας τις διαταγές εκκένωσης της Χεζμπολάχ, λέγοντας πως «εφόσον ο εχθρός στόχευσε όλο τον Λίβανο, έχουμε το δικαίωμα, από αμυντική θέση, να στοχεύσουμε οποιοδήποτε σημείο της εχθρικής οντότητας και θα επιλέξουμε τον κατάλληλο δρόμο». Απευθυνόμενος στο Ισραήλ είπε πως η μόνη λύση είναι «η κατάπαυση του πυρός και μετά την κατάπαυση του πυρός σύμφωνα με την έμμεση συμφωνία οι έποικοι θα επιστρέψουν στο βορρά».

«Όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, ο αριθμός των ακατοίκητων οικισμών θα αυξάνεται και εκατοντάδες χιλιάδες, ακόμη και πάνω από δύο εκατομμύρια, θα κινδυνεύουν» λέγοντας πως οι μαχητές της Χεζμπολάχ επιδιώκουν μια ζωή τιμής και πως ο στρατός του Ισραήλ έχει πλέον ηττηθεί και θα ηττηθεί περισσότερο. Αυτό υπανίσσεται πως η εντολή εκκένωσης των 25 οικισμών και πόλεων μπορεί να συνιστά μια πραγματική απειλή ή μια πραγματική μπλόφα.

Η αποτρεπτική ισχύς της Χεζμπολάχ ως προστάτιδας του Λιβάνου – Μήνυμα ενότητας στους Λιβανέζους

«Το κόμμα (δεν χρησιμοποίησε τον όρο κίνημα, αλλά τον πολιτικό ρόλο της Χεζμπολάχ) είναι ισχυρό παρά τα σκληρά χτυπήματα μετά την επίθεση με τους βομβητές και τα όσα συνέβησαν μετά από αυτήν. Είπε πως η ισχύς έρχεται από τους μαχητές της Χεζμπολάχ και την προσθήκη του κινήματος Αμάλ και «όλων όσων εργάζονται συνεκτικά μεταξύ τους με δύναμη και αποφασιστικότητα».

Ο Ναΐμ Κασέμ πρόσθεσε πως «Το Ισραήλ είναι αυτό που διαταράσσει τις ζωές όλων μας και η εθνική σας αλληλεγγύη σήμερα αυξάνει τη συνοχή και θα είμαστε μαζί, Θεού θέλοντος, και κανείς δεν πρέπει να στοιχηματίσει ότι θα αξιοποιηθεί εκτός αυτού του πλαισίου» και με ποιητικότητα συνέχισε «Ω,  λαέ μας, οι γιοι σας έχουν εκτοπιστεί στο πεδίο και εσείς εκτοπίζεστε, μα το Θεό είστε ο πιο έντιμος λαός και εμείς και εσείς είμαστε στην ίδια βάρκα».

«Η νίκη έρχεται με υπομονή, αλλά σας υπόσχομαι την υπόσχεση που έδωσε ο Δάσκαλός μας ο Γενικός Γραμματέας, σας υπόσχομαι ότι θα επιστρέψετε στα σπίτια σας που θα ξαναχτίσουμε και θα είναι πιο όμορφα από ό,τι ήταν, και έχουμε αρχίσει να ετοιμάζουμε τις προπαρασκευαστικές κινήσεις για το θέμα αυτό».

Οι βομβαρδισμοί θέτουν μια σοβαρή απειλή, όμως η εισβολή αντιμετωπίζεται εντελώς διαφορετικά από την Χεζμπολάχ και τους Λιβανέζους. Τίθεται πλέον υπαρξιακό ζήτημα.

Αποκωδικοποιώντας την ομιλία Κασέμ – Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει για να διατηρήσει η Χεζμπολάχ το αξιόμαχο

Αρχικά αφού παραδέχεται την ισχύ των χτυπημάτων που δέχτηκε η Χεζμπολάχ, ανακοινώνει πως χειρίστηκε τις απώλειες καλύτερα από το αναμενόμενο. Νομιμοποίησε την Πλημμύρα του Αλ Άκσα ως αντιστασιακή πράξη εναντίον στρατού κατοχής για το διεθνές ακροατήριο και πλέον έθεσε υπαρξιακό ζήτημα για τον Λίβανο έναντι του ισραηλινού στρατού που έχει εισβάλει στο έδαφός του, πέρα των βομβαρδισμών.

Τείνει ένα κλαδί ελαίας προς την αντιπολίτευση του Ισραήλ, πως ο πόλεμος μπορεί να λήξει άμεσα, με την λήξη της επίθεσης κατά του Λιβάνου και της Παλαιστίνης, των οποίων χωρών την μοίρα έθεσε ως αλληλένδετη.

Αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο της ενδυνάμωσης του στρατού του Λιβάνου από τα δυτικά κράτη, για να παραγκωνίσει την Χεζμπολάχ, με τον ίδιο τρόπο που η Παλαιστινιακή Αρχή συλλαμβάνει αντιστασιακούς παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη.

Απείλησε πως στην περίπτωση που δεν υπάρξει κατάπαυση του πυρός στα δύο μέτωπα, όχι μόνο δεν θα επιστρέψουν οι ισραηλινοί εκτοπισμένοι στο βόρειο Ισραήλ, αλλά θα θέσει σε κίνδυνο έως και 2 εκατομμύρια Ισραηλινούς των οποίων τις πόλεις πλέον η Χεζμπολάχ θα στοχεύει.  Η οργάνωση του Λιβάνου θα υποχρεωθεί να αποδείξει τις απειλές της, λογικά με όπλα χαμηλής ισχύος σε οικισμούς και μεγάλης ισχύος σε στρατιωτικούς στόχους, ώστε η απειλή να ληφθεί σοβαρά.

Η Χεζμπολάχ πλέον δεν μπορεί να παραλάβει όπλα λόγω του ναυτικού και αεροπορικού αποκλεισμού από το Ισραήλ, το οποίο έχει χτυπήσει και δεκάδες αποθήκες πυρομαχικών της Χεζμπολάχ στη Συρία. Οπότε πρέπει να σύρει το Ισραήλ σε συνθηκολόγηση, μέσω των μέγιστων απωλειών με τα όπλα που διαθέτει ή αυτά που κατασκευάζει υπογείως.

Στο τέλος εμπεριέχεται ένα μήνυμα ενότητας και μια προσπάθεια να αποτρέψει όσους παραδοσιακά διαφωνούσαν με την Χεζμπολάχ να της χρεώσουν υπαιτιότητα για την καταστροφή του Λιβάνου από το Ισραήλ. Αναφέροντας πως οι ένοπλοι της Χεζμπολάχ και οι άμαχοι του Λιβάνου αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους και πως είναι στην «ίδια βάρκα» ρίχνει την πλήρη ευθύνη στο Ισραήλ, το οποίο προηγουμένως το ονόμασε επεκτατική δύναμη, με τον ίδιο τρόπο που ο Χασάν Νασράλα τους κατονόμαζε «αποικιοκράτες».

Υποσχέθηκε πως η Χεζμπολάχ θα φτιάξει τους κατεστραμένους οικισμούς στον νότιο Λίβανο και είπε πως ήδη υπάρχει σχέδιο ανοικοδόμησης.