Ανακαλύφθηκε αρχαίος οικισμός 3.000 ετών στις όχθες ενός από τα μεγαλύτερα φράγματα του κόσμου
Αρχαιολογικές ομάδες έφεραν στο φως έναν οικισμό 3.000 ετών, κατά μήκος των ακτών του φράγματος Ατατούρκ στην Kahta, μία περιοχή του Αντίγιαμαν (αρχ. Ελληνικά: Πέρρη).
Η ανασκαφή προέκυψε στο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου προγράμματος, με στόχο την εξερεύνηση και αναγνώριση ιστορικών χώρων στην περιοχή.
Πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία εμπειρογνωμόνων από τη διεύθυνση του μουσείου Αντίγιαμαν, η οποία ανέλαβε το έργο γύρω από την αγροτική περιοχή του χωριού Beloren.
Οι αρχαιολόγοι, πραγματοποίησαν εκτενείς χερσαίες και εν πλω έρευνες, σε βάρκες κατά μήκος των ακτών της τεχνητής λίμνης, όπου αποκάλυψαν δέκα περιοχές με αρχαίους οικισμούς που χρονολογούνται πριν από τρεις χιλιετίες.
Ο Mehmet Alkan, διευθυντής του μουσείου Αντίγιαμαν, μοιράστηκε πληροφορίες σχετικά με την ανακάλυψη, δηλώνοντας ότι τα ευρήματα ήταν το αποτέλεσμα λεπτομερούς και αναλυτικής επιτόπιας έρευνας.
«Αρχίσαμε την εξερεύνηση, έπειτα από την υποχώρηση της στάθμης του νερού κατά μήκος της τεχνητής λίμνης και ταυτοποιήσαμε δέκα οικισμούς, κυρίως, πέτρινους σχηματισμούς που λειτουργούσαν ως χώροι διαβίωσης», σημείωσε ο Alkan.
Επιπλέον, εξήγησε: «Τα κεραμικά που ανακαλύψαμε εδώ, μαρτυρούν την παρουσία των ανθρώπων που έζησαν στην περιοχή πριν από χιλιάδες χρόνια. Η επιτόπια έρευνα, έχει αποκαλύψει κοιλότητες σε σχήμα καναλιού και δομές που μοιάζουν με δωμάτια, λαξευμένα στον βράχο, προσφέροντας γνώσεις σχετικά με τη ζωή των αρχαίων κοινοτήτων».
Η ανακάλυψη των θραυσμάτων κεραμικής, των οικισμών που είχαν λαξευτεί στην πέτρα και των συστημάτων καναλιών, υποδηλώνει ότι η περιοχή, στο παρελθόν ήταν ένα ακμάζων οικισμός. Η υποχωρούσα στάθμη του νερού της λίμνης, έχει φέρει στην επιφάνεια δομές που παρέμεναν κρυμμένες για χρόνια, δίνοντας στους αρχαιολόγους τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα μοτίβα εγκατάστασης των ανθρώπων στην περιοχή.
Το αρχαιολογικό εύρημα κοντά στο φράγμα Ατατούρκ, την μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Τουρκίας, τονίζει τη σημασία των αδιάλειπτων ανασκαφών, ειδικά σε περιοχές που έχουν βυθιστεί ή καλυφθεί από το νερό.