Τα τελευταία χρόνια, η Heineken έχει βρεθεί αντιμέτωπη με σωρεία προστίμων ή/και ερευνών από τις αρχές ανταγωνισμού στην Αυστρία, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ουγγαρία, την Ινδία και αλλού. Συγκεκριμένα στην Αυστρία το 2023, η εθνική αρχή ανταγωνισμού (“ΑFCA”) διαπίστωσε ότι, όπως και στην Ελλάδα, η τοπική θυγατρική της Heineken, Brau Union, μετήλθε αντιανταγωνιστικών πρακτικών με στόχο «…τον περιορισμό της εισόδου και των πωλήσεων ανταγωνιστικών επιχειρήσεων ζύθου, καθώς και των αποκλεισμό υπαρχόντων λιανεμπόρων από την αυστριακή αγορά».

Η ΖΜΘ, της οποίας η αγωγή κατατέθηκε στα ολλανδικά δικαστήρια το 2017, έχει πλέον ξεπεράσει όλα τα δικονομικά κωλύματα που προέβαλε η Heineken προκειμένου να αποφύγει την ανάληψη ευθυνών για την παραβατική συμπεριφορά της ΑΖ.

Ο Δημήτρης Κρις, (Demetri Chriss), διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και μέλος του ΔΣ της ΖΜΘ, δήλωσε: «Νιώθουμε απόλυτα δικαιωμένοι από τη απόφαση.

H απόφαση αυτή καθιστά σαφές ότι η Heineken αποτελεί μέρος της ίδιας οικονομικής οντότητας (“single economic unit”) με την ελληνική θυγατρική της και ως τέτοια είναι “αλληλεγγύως και εις ολόκληρον” υπεύθυνη για την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της ΑΖ στην Ελλάδα, όπως αυτή επιβεβαιώθηκε με την 590/2014 απόφαση της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού (“ΕπΑντ”), και η οποία κατέστη αμετάκλητη.

Στο σκεπτικό της, η απόφαση του ΠΑ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι δεν μπορούσε να καταλήξει σε «…οποιοδήποτε άλλο συμπέρασμα από το ότι η Heineken είχε αποφασιστική επιρροή στην ΑΖ». Το ΠΑ σημειώνει επίσης ότι ο «Διευθύνων Σύμβουλος που είχε διοριστεί από τη Heineken» στην AΖ κατά την επίμαχη περίοδο, Jac van Herpen, «… καταδικάστηκε ποινικά για παράβαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού».

Το ΠΑ αναμένεται να αποφασίσει την συνολική αποζημίωση της ΖΜΘ από τις Heineken / ΑΖ.

Η απόφαση αυτή ασκεί περαιτέρω πίεση στο ΔΣ της Heineken και τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της, κ. Dolf van den Brink, αφού δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για τη Heineken, που ήδη αντιμετωπίζει πανομοιότυπη αξίωση από την Carlsberg / Μythos, άνω των 300 εκατομμυρίων Ευρώ.

”Είναι μια νίκη για όλες τις ανεξάρτητες ζυθοποιίες της Ευρώπης που έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με τις καταχρήσεις και την παραβατικότητα των πολυεθνικών κολοσσών”

Η απόφαση του Πρωτοδικείου του Άμστερνταμ επιβεβαιώνει κατά τρόπο απόλυτο αυτό που πιστεύαμε εδώ και χρόνια: ότι η Heineken και η ελληνική θυγατρική της είναι ένα και το αυτό, “σάρξ εκ της σαρκός”. Ως εκ τούτου θα κληθούν να λογοδοτήσουν ως συνυπεύθυνες στην Ολλανδία για όσα υπέστησαν οι ελληνικές μικροζυθοποιίες και οι Έλληνες καταναλωτές από την πολύχρονη και συστηματική παραβατικότητα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Ο προηγούμενος διευθύνων σύμβουλος της Heineken, Jean Francois van Boxmeer, αποχαιρέτησε τους συναδέλφους του πριν μερικά χρόνια λέγοντας: “Όταν κάνετε λάθη, πρέπει να είστε οι πρώτοι που θα τα παραδεχτείτε, κι εν συνεχεία θα πρέπει να ζητήστε συγγνώμη και να διορθώσετε την ζημία που προκαλέσατε”. Ωραία τα λόγια του κ. van Boxmeer, αλλά απ’ ότι φαίνεται ότι δεν τον άκουσε κανείς».
xronos.gr