Περίπου τρεις ώρες διήρκεσε η 3 φάσεων επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με την ονομασία «Ημέρες Μετάνοιας».
Το πρώτο κύμα του χτυπήματος, σύμφωνα με το Axios, επικεντρώθηκε στο σύστημα αεράμυνας του Ιράν. Το δεύτερο και το τρίτο κύμα επικεντρώθηκαν σε βάσεις πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών και σε χώρους παραγωγής όπλων.
Δορυφορικές εικόνες δείχνουν μια πιθανή πρόσκρουση σε πυραυλική βάση νότια της ιρανικής πρωτεύουσας Τεχεράνης, σύμφωνα με το SkyNews.
Η βάση δεδομένων FIRMS της NASA, η οποία χρησιμοποιεί δορυφόρους για τον εντοπισμό ενεργών πυρκαγιών και θερμικών ανωμαλιών, ανίχνευσε θερμότητα από την τοποθεσία που βρίσκεται περίπου 6 χιλιόμετρα από το νοτιότερο τμήμα της Τεχεράνης – περίπου 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της Τεχεράνης.
Ιράν: «Δικαιούμαστε και υποχρεούμαστε» να αμυνθούμε -Δύο στρατιώτες νεκροί
Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA, δύο Ιρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά την επίθεση. «Ο στρατός της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, υπερασπιζόμενος την ασφάλεια του Ιράν και προστατεύοντας τον λαό και τα συμφέροντα του Ιράν, θυσίασε δύο μαχητές του ενώ αντιμετώπιζε βλήματα από το εγκληματικό σιωνιστικό καθεστώς», ανέφερε η ανακοίνωση.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν λέει ότι οι ισραηλινές επιθέσεις σε «διάφορα στρατιωτικά κέντρα» της χώρας αποτελούν «σαφή παραβίαση» του διεθνούς δικαίου.
Σε νέα ανακοίνωσή του, το υπουργείο ανέφερε ότι η Τεχεράνη «θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί απέναντι σε ξένες επιθετικές πράξεις».
«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν τονίζει τη χρήση όλων των υλικών και πνευματικών δυνατοτήτων του ιρανικού έθνους για την υπεράσπιση της ασφάλειας και των ζωτικών συμφερόντων του, καθώς και την τήρηση των καθηκόντων της προς την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, την ατομική και συλλογική ευθύνη όλων των χωρών της περιοχής για την προστασία της ειρήνης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα και τον Λίβανο είναι «η κύρια αιτία της έντασης και της αβεβαιότητας» στη Μέση Ανατολή.
Είπε ότι το Ιράν καλεί τα μέλη του ΟΗΕ να αναλάβουν «επείγουσα και συλλογική δράση» κατά των «κατάφωρων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ», όπως τις αποκάλεσε.
Από την πλευρά της η αναλύτρια του BBC, Λις Ντούσετ σχολιάζει ότι η Τεχεράνη θα πρέπει να εκτιμήσει σε αυτή τη φάση το μέγεθος των ζημιών που έχουν προκληθεί στην αεράμυνα της και αυτό διότι γνωρίζει πως αν χτυπήσει ξανά, το Ισραήλ θα αντεπιτεθεί ακόμη πιο σκληρά.
Όπως εκτιμά, η Τεχεράνη, η οποία δεν θέλει να παρασυρθεί σε έναν ακόμη πιο επικίνδυνο ολοκληρωτικό πόλεμο, θα σταθμίσει μεταξύ άλλων το πολιτικό κόστος -στο εσωτερικό και στην περιοχή- της απάντησης ή μη, πριν αποφασίσει για την επόμενη κίνησή της.