Η Ευρώπη έχει κτηματολόγιο εδώ και αιώνες, ενώ προς το παρόν στερούνται μόνο κάποιες τριτοκοσμικές χώρες στην Αφρική, όπου η μετακίνηση των φυλών ήταν συνεχής.
Το πρόβλημα που προέκυψε στην Κέρκυρα από την μη έγκαιρη ολοκλήρωση της κτηματογράφησης καταγράφει η ΕΡΤ.
Η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας ακινήτων στο Κτηματολόγιο για την Κέρκυρα ξεκίνησε στις 13 Νοεμβρίου 2023, μαζί με τον νομό Θεσπρωτίας, αναφέρει ο Γιάννης Κοντός, πρόεδρος δικηγορικού συλλόγου Κέρκυρας.
Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων έληγε στις 13 Φεβρουαρίου του 2024, αλλά δόθηκε παράταση για να ολοκληρωθεί έως τις 12 Απριλίου και νέα που λήγει στο τέλος Νοεμβρίου.
Html code here! Replace this with any non empty text and that’s it.
Ωστόσο, ο χρόνος θεωρείται λίγος σύμφωνα με τον συντονιστή της προσπάθειας να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα κ. Κοντός. «Μόνο το 20% της γης έχει κτηματογραφηθεί και ίσως μετά την απόρριψη ελλιπών δηλώσεων το ποσοστό να είναι μικρότερο»..
Χορηγός Επικοινωνίας
Συμβολαιογράφοι και δικηγόροι που εμπλέκονται άμεσα στην υπόθεση εκτιμούν πως θα δημιουργηθεί αδυναμία στις μεταβιβάσεις, τις κληρονομιές και τις αγοραπωλησίες, εάν δεν δοθεί νέα παράταση.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θετική ανταπόκριση εκ μέρους της πολιτείας λέει ο κ. Κοντός, και παρά τις προσπάθειες είτε ηλεκτρονικής κατάθεσης είτε στα γραφεία κτηματογράφησης ο εναπομείνας χρόνος είναι λίγος.
Το μεγάλο πρόβλημα παρουσιάζεται σε Κέρκυρα και Κρήτη, λόγω των ενστάσεων που άσκησαν κάποιοι ανάδοχοι ανάληψης του έργου και αυτό μετατίθεται στους έχοντες τη υποχρέωση να κτηματογραφήσουν την περιουσία τους.
Με δεδομένο ότι σε ένα χρόνο έγινε μόνο το 20% των δηλώσεων των υπαρχόντων ακινήτων, πιθανόν και κάτω από αυτό, υπολογίζεται ότι οι Κερκυραίοι θα χρειαστούν ίσως πάνω από πέντε χρόνια. Για όσα ακίνητα μείνουν εκτός κτηματογράφησης τον λόγο θα έχουν τα δικαστήρια.