«Συγκρατημένη» χαρακτηρίζει την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο επιχειρεί να εξηγήσει τη σημασία και τον αντίκτυπο στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η επίθεση ήταν πιο συγκρατημένη απ’ ότι πολλοί περίμεναν και αυτό μπορεί να συνδράμει στις διπλωματικές προσπάθειες για την επιστροφή των ομήρων και τον περιορισμό των μαχών τόσο στον Λίβανο όσο και στη Γάζα.

Το Ισραήλ κράτησε στάση αναμονής έως ότου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επιστρέψει στην Ουάσινγκτον από τετραήμερες διαβουλεύσεις με Ισραηλινούς και Άραβες συμμάχους.

Δεκάδες ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη στόχευσαν στρατιωτικές τοποθεσίες σε τρεις επαρχίες της Τεχεράνης, του Κουζεστάν και του Ιλάμ, σε αντίποινα για την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν στο Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ μετέδωσε βίντεο με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τους στρατιωτικούς αρχηγούς να συντονίζουν την επιχείρηση «Ημέρες Μετάνοιας» από ένα καταφύγιο του υπουργείου Άμυνας, μια σπάνια αναγνώριση μιας επίθεσης κατά του Ιράν και μια επέκταση αυτού που μέχρι τώρα ήταν κυρίως ένας σκιώδης πόλεμος.

Το Ισραήλ δεν στόχευσε όμως πετρελαϊκές, πυρηνικές και πολιτικές υποδομές, όπως άλλωστε ζητούσε ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επιδιώκει να βρεθεί λύση στο ζήτημα της Μέσης Ανατολής. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι βρισκόταν σε στενή επαφή με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν καθ’ όλη τη διάρκεια, όπως γράφει το Bloomberg.

Η αυτοσυγκράτηση του Ισραήλ το Σάββατο επέτρεψε στο Ιράν να την απορρίψει ως αναποτελεσματική, θέτοντας ενδεχομένως τις βάσεις για μια συγκρατημένη απάντηση ή καθόλου απάντηση.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν Μοχαμάντ Ρεζά Αρέφ, ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Χ: «Η δύναμη του Ιράν ταπείνωσε τους εχθρούς της πατρίδας», ενώ η κρατική τηλεόραση έπαιρνε συνεντεύξεις από παιδιά που πήγαιναν στο σχολείο και ανθρώπους που γυμνάζονταν. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μίλησε μόνο για «επιφύλαξη του δικαιώματος απάντησης».

Οι Ισραηλινοί εκπρόσωποι παρουσίασαν την επίθεση υπό διαφορετικό πρίσμα, ως απόδειξη της βαθιάς γνώσης του για τα στρατιωτικά φυλάκια του Ιράν, της ικανότητάς του να χτυπήσει οπουδήποτε στη χώρα και να στείλει ένα μήνυμα στο καθεστώς της Τεχεράνης.

«Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο του Ιράν», δήλωσε ο Άμος Γιάλντιν, πρώην διευθυντής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, στο Κανάλι 12, πριν ακόμη τελειώσει η επίθεση. Ο στόχος, είπε, ήταν να καταστεί σαφές τι είναι ικανό να κάνει το Ισραήλ.

Η επιχείρηση είχε την κωδική ονομασία «Ημέρες Μετάνοιας», μια αναφορά στην περίοδο του εβραϊκού ημερολογίου που μόλις τελείωνε και υποδηλώνει ότι είχε σκοπό να επιφέρει μετάνοια, επανεξέταση και νέες αποφάσεις – ίσως μεταξύ φίλων και εχθρών, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι περιφερειακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως η Σαουδική Αραβία, καταδίκασαν την ισραηλινή επίθεση ως παραβίαση της ιρανικής κυριαρχίας, αλλά η υποψία μεταξύ των ισραηλινών αξιωματούχων ήταν ότι το Ριάντ ήταν ικανοποιημένο με το μέγεθος της ισραηλινής απάντησης.

Οι ισραηλινοί πολιτικοί ηγέτες στα δεξιά και αριστερά του Νετανιάχου επέκριναν την επίθεση ως μια χαμένη ευκαιρία για μια πιο ουσιαστική στρατηγική θέση, η οποία επέδειξε αυτό που χαρακτήρισαν ως αναποφασιστικότητα.

Άλλοι όμως σημείωσαν ότι οι σκληρές επιθέσεις του Νετανιάχου κατά της Χεζμπολάχ του Λιβάνου τις τελευταίες εβδομάδες έκαναν τεράστια διαφορά στην αποκατάσταση της αποτρεπτικής δύναμης του Ισραήλ, η οποία είχε καταρρεύσει από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι, ενώ άλλοι 250 απήχθησαν.

Η Χεζμπολάχ βομβαρδίζει το Ισραήλ εδώ και ένα χρόνο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, οι οποίοι δέχονται ισραηλινή επίθεση. Και οι δύο οργανώσεις, που θεωρούνται τρομοκρατικές ομάδες, από χώρες της υποστηρίζουν ότι στόχος τους είναι η καταστροφή του εβραϊκού κράτους.

Το Ισραήλ όχι μόνο έχει στείλει στρατεύματα στο νότιο Λίβανο, αλλά σκότωσε και τραυμάτισε τους κορυφαίους ηγέτες της οργάνωσης και εξουδετέρωσε πολλούς εκτοξευτές πυραύλων και χώρους αποθήκευσης. Εδώ και καιρό έχει προβλεφθεί ότι αν το Ισραήλ επιτεθεί στο Ιράν, η Χεζμπολάχ θα εκτοξεύσει χιλιάδες πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στα κέντρα του Ισραήλ για εβδομάδες, προκαλώντας σοβαρές ζημιές και σκοτώνοντας ανθρώπους.

Η περιορισμένη αντίδραση του Ισραήλ μπορεί να επιταχύνει εξελίξεις

Μέχρι στιγμής, η Χεζμπολάχ έχει καταφέρει να εκτοξεύσει μόνο μερικούς τέτοιους πυραύλους. Με την πολιτοφυλακή της Χαμάς να έχει επίσης υποβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό, η απειλή από αυτήν έχει μειωθεί σημαντικά. Ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς έχει σκοτώσει περίπου 42.000 κατοίκους της Γάζας, σύμφωνα με αξιωματούχους της Χαμάς, οι οποίοι δεν κάνουν διάκριση μεταξύ μαχητών και αμάχων. Έχει επίσης μετατρέψει μεγάλο μέρος της παράκτιας λωρίδας σε ερείπια σε έναν πόλεμο που έχει καταδικαστεί έντονα σε όλο τον κόσμο.

Οι ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις προσπαθούν να αποκαταστήσουν τον στρατό και την πολιτική δομή του Λιβάνου και να απομακρύνουν τη Χεζμπολάχ από τα σύνορα με το Ισραήλ. Ελπίζουν επίσης να πάρουν πίσω στην πατρίδα τους περίπου 100 Ισραηλινούς ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς και να προχωρήσουν σε συμφωνίες για την ανοικοδόμηση και τη διακυβέρνηση της Γάζας που να αποκλείουν τη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό.

Η περιορισμένη αντίδραση του Ισραήλ το Σάββατο μπορεί να επιταχύνει αυτές τις διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και άλλων χωρών του Κόλπου στην ανοικοδόμηση της Γάζας, εάν μπορέσει να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.

Λίγα σημαντικά πράγματα είναι πιθανό να συμβούν από τώρα μέχρι τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές στις 5 Νοεμβρίου – και τα επόμενα βήματα του Ισραήλ θα εξαρτηθούν πιθανότατα από το αν θα κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ ή η Καμάλα Χάρις.