Το Ισραήλ έστειλε μήνυμα στο Ιράν την Παρασκευή πριν από τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου, προειδοποιώντας τους Ιρανούς να μην απαντήσουν, σύμφωνα με τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Axios που επικαλείται τις εν λόγω πηγές.

Το ισραηλινό μήνυμα στόχευε στον περιορισμό της συνεχιζόμενης ανταλλαγής επιθέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν και να αποτρέψει μια ευρύτερη κλιμάκωση, ανέφεραν οι ανωτέρω πηγές.

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τρία κύματα αεροπορικών επιδρομών πραγματοποιήθηκαν το πρωί του Σαββάτου, τοπική ώρα, που αργότερα ονομάστηκαν «Επιχείρηση Ημέρες Μετάνοιας».

Το πρώτο κύμα στόχευε το σύστημα αεράμυνας του Ιράν, ενώ το δεύτερο και το τρίτο επικεντρώθηκαν σε βάσεις πυραύλων και drone και εγκαταστάσεις παραγωγής όπλων. Το Ιράν ισχυρίστηκε ότι απέτρεψε την ισραηλινή επίθεση, ενώ αναφέρθηκαν μόνο «περιορισμένες ζημιές» σε στρατιωτικούς στόχους. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα χτυπήματα ήταν αντίποινα για την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν την 1η Οκτωβρίου.

Το μήνυμα του Ισραήλ μεταφέρθηκε στους Ιρανούς μέσω πολλών τρίτων μερών, πρόσθεσαν πηγές. «Οι Ισραηλινοί κατέστησαν σαφές στους Ιρανούς τι επρόκειτο να στοχοποιήσουν και τι όχι», είπε μια πηγή. Δύο πρόσθετες πηγές ανέφεραν ότι το Ισραήλ προειδοποίησε το Ιράν να μην απαντήσει, τονίζοντας ότι περαιτέρω αντίποινα από το Ιράν θα πυροδοτήσουν μια ευρύτερη ισραηλινή απάντηση, ειδικά αν τραυματιστούν ισραηλινοί άμαχοι.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου αρνήθηκε να σχολιάσει τα παραπάνω. Το Ιράν έχει δηλώσει ότι δεν επιδιώκει έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας με το Ισραήλ, αλλά θα απαντήσει σε αντίποινα σε περίπτωση επίθεσης.

Το Σάββατο, ο εκπρόσωπος του IDF Ντάνιελ Χαγκάρι προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση από το Ιράν θα αναγκάσει το Ισραήλ να απαντήσει. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στην ισραηλινή επιχείρηση, αλλά τόνισε ότι εάν το Ιράν απαντήσει, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπερασπιστούν το Ισραήλ. «Αυτό θα πρέπει να είναι το τέλος της άμεσης στρατιωτικής ανταλλαγής μεταξύ Ισραήλ και Ιράν», είπε ο αξιωματούχος. «Εάν το Ιράν επιτεθεί ξανά στο Ισραήλ, θα υπάρξουν συνέπειες. Το κοινοποιήσαμε άμεσα και έμμεσα στο Ιράν».

Ένα κανάλι που χρησιμοποιήθηκε για να μεταφέρει το μήνυμα στο Ιράν ήταν ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Κάσπαρ Βέλντκαμπ, ο οποίος έγραψε στο X, «Μίλησα με τον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών για τον πόλεμο και την αύξηση της έντασης στην περιοχή. Ζήτησα αυτοσυγκράτηση από όλα τα μέρη για να αποτραπεί η κλιμάκωση».

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν από το Ιράν να απαντήσει στην ισραηλινή επίθεση τις επόμενες ημέρες, αν και με ελεγχόμενο τρόπο που θα μπορούσε να επιτρέψει στο Ισραήλ να αποφύγει περαιτέρω σύγκρουση. «Στόχος μας είναι να επιταχύνουμε τη διπλωματία και να μειώσουμε τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Σον Σάβετ. «Προτρέπουμε το Ιράν να σταματήσει τις επιθέσεις του στο Ισραήλ για να τερματιστεί αυτός ο κύκλος σύγκρουσης χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση».

Πηγή: Jerusalem Post