Το Ισραήλ ενημέρωσε το Ιράν την Παρασκευή (25/10) για την αεροπορική επίθεση στην Τεχεράνη, προειδοποιώντας παράλληλα τη χώρα “να αποφύγει να απαντήσει”, αναφέρει σε δημοσίευμά του το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Axios, επικαλούμενο τρεις πηγές με γνώση του θέματος.

Το Ισραήλ φέρεται να ενημέρωσε το Ιράν για την αεροπορική επιδρομή στην Τεχεράνη, προειδοποιώντας να μην απαντήσει στην επίθεση, σύμφωνα με το Αxios.

“Οι Ισραηλινοί ξεκαθάρισαν εκ των προτέρων στους Ιρανούς ότι πρόκειται να επιτεθούν, ενημερώνοντας και για το πού δεν θα επιτεθούν” δήλωσε μια πηγή στο Axios.

Δύο ακόμη πηγές είπαν ότι το Ισραήλ προειδοποίησε τους Ιρανούς να μην απαντήσουν στην επίθεση και τόνισαν ότι εάν το Ιράν απαντήσει, τότε θα ακολουθήσει μια πιο ισχυρή επίθεση, ειδικά αν τραυματιστούν ή σκοτωθούν Ισραηλινοί άμαχοι.

Tehran right now.
Israel penetrates Iranian airspace easily and is now bombing the IRGC.
pic.twitter.com/dIZaAOyNIR— Talib-e-ilam (@LearnerLad) October 25, 2024

Κάτι που τόνισε, άλλωστε, και κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, σήμερα, μετά την αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στην Τεχεράνη, ο εκπρόσωπος Τύπου των IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι, αναφέροντας πως, “Αν το ιρανικό καθεστώς διαπράξει το λάθος να ξεκινήσει έναν νέο κύκλο κλιμάκωσης, θα είμαστε αναγκασμένοι να απαντήσουμε“.

“Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: όλοι όσοι απειλούν το κράτος του Ισραήλ και προσπαθούν να σύρουν την περιοχή σε ευρύτερη κλιμάκωση θα πληρώσουν μεγάλο τίμημα“, υπογράμμισε.

Από την πλευρά του το Ιράν, παρόλο που έχει δηλώσει πως δεν επιθυμεί μια ευρύτερη σύρραξη στην περιοχή, είχε ξεκαθαρίσει ότι θα απαντήσει σε ενδεχόμενη επίθεση.

Σήμερα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, μετέδωσε ότι το Ιράν είναι έτοιμο να απαντήσει σε κάθε είδους ισραηλινή επίθεση. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ισραήλ θα βρεθεί αντιμέτωπο με ανάλογη αντίδραση για κάθε πράξη του», ανέφερε αξιωματούχος στο πρακτορείο.

Προς το παρόν το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει σχολιάσει τους ισχυρισμούς του Axios.

Μπαράζ αεροπορικών επιδρομών εξαπέλυσε το Ισραήλ τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (26/10) την Τεχεράνη και την πόλη Καράτζ, στα δυτικά της πρωτεύουσας του Ιράν, ως αντίποινα στην πυραυλική επίθεση που δέχθηκε την 1η Οκτωβρίου.

Η εν λόγω επίθεση εξελίχθηκε σε τρία κύματα. Το πρώτο κύμα επικεντρώθηκε στο σύστημα αεράμυνας του Ιράν και τα άλλα δύο σε βάσεις πυραύλων και drones όπως και σε χώρους παραγωγής όπλων.

Israel has just bombed Tehran, Iran. pic.twitter.com/plpJ8kMlGh— Brains (@Brainsofweb3) October 25, 2024

Ισραηλινός αξιωματούχος που μίλησε τα ξημερώματα στο NBC τόνισε ότι δεν έχουν πληγεί πυρηνικές εγκαταστάσεις ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, παρά μόνο στρατιωτικοί στόχοι.

Η επίθεση ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 6 τα ξημερώματα.

Μετά την ολοκλήρωση της επίθεσης, ο στρατός του Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι εξαπέλυσε “στοχευμένα πλήγματα ακριβείας” εναντίον του Ιράν με στόχο εγκαταστάσεις κατασκευής πυραύλων, συστοιχίες πυραύλων εδάφους- αέρος και άλλα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας σε πολλές ιρανικές επαρχίες ως αντίποινα στην ιρανική επίθεση εναντίον του ισραηλινού εδάφους την 1η Οκτωβρίου. Τα πλήγματα “ολοκληρώθηκαν και η αποστολή εξετελέσθη“, υπογράμμισε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Τα πολεμικά αεροσκάφη “έπληξαν εγκαταστάσεις κατασκευής πυραύλων (…) τους οποίους το Ιράν εκτοξεύει εναντίον του κράτους του Ισραήλ εδώ και έναν χρόνο. Αυτοί οι πύραυλοι αποτελούσαν άμεση και επικείμενη απειλή για τους πολίτες του Ισραήλ“, τόνισε. Παράλληλα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επεσήμαναν ότι στοχοθέτησαν “συστοιχίες πυραύλων εδάφους- αέρος και άλλα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας“.

“Το Ιράν εξαπέλυσε εκατοντάδες πυραύλους εναντίον του κράτους του Ισραήλ στη διάρκεια δύο επιθέσεων τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο, χρηματοδοτεί και διευθύνει τρομοκρατικές επιχειρήσεις μέσω των συμμάχων του στη Μέση Ανατολή για να πλήξει το Ιράν“, σημείωσε ο ισραηλινός στρατός στην ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι το Ιράν προσπαθεί “να υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια καθώς και την παγκόσμια οικονομία“.

Σε ξεχωριστή του ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού εξήγησε ότι τα πλήγματα αυτά δίνουν στο Ισραήλ “μεγαλύτερη ελευθερία δράσης” στον ιρανικό εναέριο χώρο. Παράλληλα προειδοποίησε το Ιράν ότι θα πληρώσει “μεγάλο τίμημα” σε περίπτωση νέας κλιμάκωσης.

“Αν το ιρανικό καθεστώς διαπράξει το λάθος να ξεκινήσει έναν νέο κύκλο κλιμάκωσης, θα είμαστε αναγκασμένοι να απαντήσουμε“, διαβεβαίωσε ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι. “Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: όλοι όσοι απειλούν το κράτος του Ισραήλ και προσπαθούν να σύρουν την περιοχή σε ευρύτερη κλιμάκωση θα πληρώσουν μεγάλο τίμημα“, υπογράμμισε.