Η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν θεωρούνταν αναμενόμενη μετά την εκτόξευση σχεδόν 200 βαλιστικών πυραύλων από την Τεχεράνη, σχεδόν πριν ένα μήνα.

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν στοχευμένα πλήγματα σε εγκαταστάσεις κατασκευής πυραύλων, συστοιχίες πυραύλων εδάφους- αέρος και άλλα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας σε πολλές ιρανικές επαρχίες.

Η Τεχεράνη τόνισε ότι εντόπισε και αντιμετώπισε με επιτυχία την επίθεση του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι σε κάποιες περιοχές υπάρχουν «περιορισμένες ζημιές». Προς το παρόν, τουλάχιστον, τα τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης υποβαθμίζουν τον αντίκτυπο. Η αληθινή φύση αυτού που συνέβη είναι πιθανό να διαρρεύσει σταδιακά από τις ιρανικές αρχές.

Axios: Η προειδοποίηση του Ισραήλ και ο ρόλος του Ολλανδού ΥΠΕΞ

Το Ισραήλ έστειλε μήνυμα στο Ιράν την Παρασκευή πριν από τις αεροπορικές επιδρομές αντιποίνων, προειδοποιώντας τους Ιρανούς να μην απαντήσουν, δήλωσαν στο Axios τρεις πηγές με γνώση του θέματος.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αυτή η κίνηση έχει σημασία καθώς αποτελεί μια προσπάθεια να περιοριστεί η συνεχιζόμενη ανταλλαγή επιθέσεων μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν και να αποφευχθεί μια ευρύτερη κλιμάκωση, ανέφεραν οι πηγές.

«Οι Ισραηλινοί κατέστησαν σαφές στους Ιρανούς εκ των προτέρων σε τι πρόκειται να επιτεθούν γενικά και σε τι δεν πρόκειται», δήλωσε μία πηγή στο Axios.

Δύο άλλες πηγές υποστήριξαν ότι το Ισραήλ προειδοποίησε τους Ιρανούς να μην απαντήσουν στην επίθεση και τόνισαν ότι αν το Ιράν προβεί σε αντίποινα, το Τελ Αβίβ θα πραγματοποιήσει άλλη μια πιο σημαντική επίθεση, ειδικά αν σκοτωθούν ή τραυματιστούν Ισραηλινοί πολίτες.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού δεν απάντησε στο Axios σε αίτημα για σχολιασμό.

Το Ιράν έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί έναν ολοκληρωμένο πόλεμο με το Ισραήλ, αλλά ότι θα προβεί σε αντίποινα σε περίπτωση επίθεσης.

Το Σάββατο, ο εκπρόσωπος των IDF αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι αν το Ιράν κλιμακώσει σε απάντηση στα ισραηλινά πλήγματα, το Ισραήλ θα αναγκαστεί να ανταποδώσει.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στην ισραηλινή επιχείρηση, αλλά ότι αν το Ιράν προβεί σε αντίποινα, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπερασπιστούν το Ισραήλ. «Αυτό θα πρέπει να είναι το τέλος της άμεσης στρατιωτικής ανταλλαγής μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. «Εάν το Ιράν επιτεθεί ξανά στο Ισραήλ θα υπάρξουν συνέπειες. Αυτό το κοινοποιήσαμε άμεσα και έμμεσα στο Ιράν».

Σύμφωνα με το Axios, ένας από τους διαύλους για τη μετάδοση μηνυμάτων στο Ιράν πριν από το ισραηλινό χτύπημα ήταν ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Κάσπαρ Βέλντκαμπ, ανέφερε μια πηγή.

«Μίλησα με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών για τον πόλεμο και τις αυξημένες εντάσεις στην περιοχή. Όσον αφορά το τελευταίο, προέτρεψα για αυτοσυγκράτηση. Όλα τα μέρη πρέπει να εργαστούν για να αποτρέψουν την περαιτέρω κλιμάκωση», έγραψε ο Βέλντκαμπ στο Χ αρκετές ώρες πριν από την ισραηλινή επίθεση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναμένουν ότι το Ιράν θα απαντήσει στην ισραηλινή επίθεση τις επόμενες ημέρες, αλλά με περιορισμένο τρόπο που θα επιτρέψει στο Ισραήλ να σταματήσει τον κύκλο.

«Στόχος μας είναι η επιτάχυνση της διπλωματίας και η αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Καλούμε το Ιράν να σταματήσει τις επιθέσεις του στο Ισραήλ, ώστε αυτός ο κύκλος των μαχών να τερματιστεί χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Σον Σάβετ.