Τα γιορτινά της φορά σήμερα η Θεσσαλονίκη, καθώς η πόλη τιμά τον πολιούχο της πόλης, Άγιο Δημήτριο, ενώ παράλληλα γιορτάζει και τη συμπλήρωση 112 χρόνων από την απελευθέρωσή της κατά τη “Μεγάλη Εξόρμηση” του Πρώτου Βαλκανικού Πολέμου.

Διπλή γιορτή για τη Θεσσαλονίκη σήμερα. Αναλυτικά το πρόγραμμα των τριήμερων εορταστικών εκδηλώσεων. Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν.

Επίκεντρο των εορτασμών είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου, όπου θα τελεστεί η καθιερωμένη πανηγυρική Δοξολογία στις 11:00, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με τη συμμετοχή της Πολιτειακής, Πολιτικής, Στρατιωτικής ηγεσίας και των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σήμερα, Σάββατο 26 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ενημέρωση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, είναι ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλες τις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες γενικά.

Το σημερινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκίνησε όπως πάντα στις 08.00 το πρωί στον Λευκό Πύργο, όπου και πραγματοποιήθηκε η έπαρση της σημαίας στον ιστό του μνημείου της πόλης.

Στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη δοξολογία στον Ναό του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία θα βρίσκεται στην πόλη καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου.

Στις 18.30 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί ο επίσημος εορτασμός της ημέρας του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της επετείου απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και του έπους του 1940, με εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον καθηγητή του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, Φιλήμων Παιονίδη, με τίτλο: «Το έπος του ’40 και η Θεωρία του Δικαίου Πολέμου». Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση.

Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου στις 10:00 θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων από αντιπροσωπείες μαθητών στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού παρουσία των τοπικών αρχών, του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και των Προϊσταμένων των οικείων Διευθύνσεων

Στις 11.00 θα ακολουθήσει η παρέλαση των μαθητών στην οδό Τσιμισκή, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας

Στις 12.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στα μνημεία των Ηρώων, στις Προτομές και στους Ανδριάντες από αντιπροσωπείες μαθητών, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας

Τη Δευτέρα ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου στις 10.30 θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού από  την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στις 11.00 θα ακολουθήσει η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώπιον της  Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς επίσης και οι αεροπορικές επιδείξεις.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν τεθεί σε ισχύ έως και τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2024, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενόψει του εορτασμού του Αγίου Δημητρίου αλλά και της εθνικής επετείους της 28ης Οκτωβρίου.

Αλλαγές θα προκύψουν στην κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ θα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση οχημάτων σε ορισμένα κεντρικά σημεία της πόλης.

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι, στο πλαίσιο εορτασμού του Πολιούχου Αγ. Δημητρίου και της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, στον κεντρικό Δήμο της πόλης μας θα λάβουν χώρα εκδηλώσεις, συνεπεία οποίων θα εφαρμοστούν οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

Από ώρα 05.00΄ μέχρι ώρα 13.30΄, κατά τη διάρκεια της δοξολογίας στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, θα απαγορευτεί η στάση και στάθμευση όλων των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους,

Αγ. Δημητρίου, στο τμήμα της από την οδό Σουρή μέχρι την οδό Πελοποννήσου.
Κασσάνδρου, στο τμήμα της από την οδό Αγίου Νικολάου μέχρι την οδό Μακεδονικής Αμύνης.
Μακεδονικής Αμύνης, στο τμήμα της από την οδό Κασσάνδρου μέχρι την οδό Αγίου Δημητρίου.
Σελεύκου, σε όλο το μήκος της.
Αριστοτέλους, στο τμήμα της από οδό Αγίου Δημητρίου μέχρι την οδό Ολύμπου

Από ώρα 10.30΄ μέχρι ώρα 13.30΄ δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην οδό Αγ. Δημητρίου, στο τμήμα της από την οδό Λαγκαδά μέχρι την οδό Αγίου Νικολάου.

Από ώρα 10.30΄ μέχρι πέρατος των εκδηλώσεων της μαθητικής παρέλασης, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους:

Τσιμισκή, στο τμήμα της από την πλατεία Χ.Α.Ν.Θ. μέχρι την οδό Ι.Δραγούμη.
Παύλου Μελά, στο τμήμα της από την πλατεία Λ.Πύργου μέχρι την οδό Τσιμισκή.

Σε όλες τις κάθετες οδούς των συγκεκριμένων τμημάτων των ως άνω οδών.

Από ώρα 03.00΄ και μέχρι πέρατος της παρέλασης, η έναρξη της οποίας θα πραγματοποιηθεί την 11.00΄ ώρα της ίδιας ημέρας θα απαγορευτεί η στάση και στάθμευση όλων των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους της πόλης:

Αγίας Τριάδος, στο τμήμα της από την Λεωφ. Μ. Αλεξάνδρου μέχρι την οδό Βασ. Γεωργίου.
Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Γ. Παπανδρέου, στο τμήμα της από Μ. Αλεξάνδρου μέχρι την οδό Μητρ. Κυδωνιών.
30ης Οκτωβρίου, καθ’ όλο το μήκος της.
Μ.Μπότσαρη, 25ης Μαρτίου, Π.Συνδίκα, Παρασκευοπούλου, Χατζή, 28ης Οκτωβρίου, στα τμήματά τους από τη Λεωφ. Βασ. Όλγας μέχρι τη Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Παύλου Μελά, στο τμήμα της από την πλατεία Λ.Πύργου μέχρι την οδό Τσιμισκή.
Γ΄ Σεπτεμβρίου, στο τμήμα της από τη Λεωφ. Μ.Αλεξάνδρου μέχρι τη Λ.Στρατού.
Στρ. Ναπολ. Ζέρβα, καθ’ όλο το μήκος της.
Εθν. Αμύνης, στο τμήμα της από την οδό Τσιμισκή μέχρι τη Λ.Νίκης.
Γκύζη, καθ’ όλο το μήκος της.

Από ώρα 05.00΄ και μέχρι πέρατος της παρέλασης, λόγω της παράταξης των μηχανοκίνητων τμημάτων, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους της πόλης:

Από ώρα 07.00΄ σταδιακά και μέχρι πέρατος της παρέλασης, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους της πόλης:

Μ.Μπότσαρη – Καραϊσκάκη – Καλλιδοπούλου, 25ης Μαρτίου, Π.Συνδίκα, Παρασκευοπούλου, Χατζή, 28ης Οκτωβρίου, στα τμήματά τους από τη Λεωφ. Βασ. Όλγας μέχρι τη Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Στρατηγού Κακαβού.
Παύλου Μελά, στο τμήμα της από την πλατεία Λ.Πύργου μέχρι την οδό Τσιμισκή.
Σουλιώτη, στο τμήμα της από τη Καλλιδοπούλου μέχρι την οδό Στρ.Κακαβού.
Εθν. Αμύνης, στο τμήμα της από την οδό Τσιμισκή μέχρι τη Λ.Νίκης.

Πλέον των παραπάνω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, θα απαγορευτεί η στάση και στάθμευση όλων των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους της πόλης:

Στο παρκινγκ, που βρίσκεται όπισθεν της εξέδρας των επισήμων της παρέλασης επί της οδού Αθαν. Σουλιώτη, κατά το χρονικό διάστημα από ώρα 16.00΄ της 27-10-2024 μέχρι πέρατος της παρέλασης της 28-10-2024.
Στρατηγού Κακαβού, κατά το χρονικό διάστημα από ώρα 16.00΄ της 27-10-2024 μέχρι πέρατος της παρέλασης της 28-10-2024.
Αθαν.Σουλιώτη, στο τμήμα της από τη Καλλιδοπούλου μέχρι την οδό Στρ.Κακαβού, κατά το χρονικό διάστημα από ώρα 16.00΄ της 27-10-2024 μέχρι πέρατος της παρέλασης της 28-10-2024.
Καλλιδοπούλου, στο τμήμα της από την οδό Δελφών μέχρι τη Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου, κατά το χρονικό διάστημα από ώρα 16.00΄ της 27-10-2024 μέχρι πέρατος της παρέλασης της 28-10-2024.
Καραϊσκάκη, στο τμήμα της οδού από Λεωφ. Βασ. Όλγας μέχρι τη Λεωφ. Μ.Αλεξάνδρου, κατά το χρονικό διάστημα από ώρα 16.00΄ της 27-10-2024 μέχρι πέρατος της παρέλασης της 28-10-2024.

Ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες, διακοπές της κυκλοφορίας θα γίνουν και στους γύρω δρόμους.