Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (26/10) την Τεχεράνη και την πόλη Καράτζ, στα δυτικά της πρωτεύουσας του Ιράν, καθώς το Ισραήλ εξαπέλυσε μπαράζ αεροπορικών επιδρομών, ως αντίποινα στην πυραυλική επίθεση που δέχθηκε την 1η Οκτωβρίου.

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε τα ξημερώματα “ακριβείς επιδρομές” σε στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν ως απάντηση στις «συνεχείς επιθέσεις του καθεστώτος στο Ιράν εναντίον του Ισραήλ», όπως τόνισε σε ανακοίνωσή του. Η απάντηση ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, στο στόχαστρο των ισραηλινών επιθέσεων βρέθηκαν στρατιωτικές βάσεις στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Τεχεράνης.

Israel has just bombed Tehran, Iran. pic.twitter.com/plpJ8kMlGh— Brains (@Brainsofweb3) October 25, 2024

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε πως «δεν έχει αναφερθεί πυρκαγιά ή έκρηξη» στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Τεχεράνης.

Ισραηλινός αξιωματούχος που μίλησε τα ξημερώματα στο NBC τόνισε ότι δεν έχουν πληγεί πυρηνικές εγκαταστάσεις ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, παρά μόνο στρατιωτικοί στόχοι.

Παράλληλα, δημοσιογράφος του ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter) ότι τα δύο από τα τρία κύματα ισραηλινών επιδρομών είχαν στόχο βάσεις πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Tehran right now.
Israel penetrates Iranian airspace easily and is now bombing the IRGC.
pic.twitter.com/dIZaAOyNIR— Talib-e-ilam (@LearnerLad) October 25, 2024

“Το καθεστώς του Ιράν και οι εντολοδόχοι του στην περιοχή επιτίθενται ανηλεώς εναντίον του Ισραήλ από την 7η Οκτωβρίου (2023) – σε επτά μέτωπα – συμπεριλαμβανομένων απευθείας επιθέσεων από το ιρανικό έδαφος”, ανέφεραν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF), ανακοινώνοντας την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης.

“Όπως κάθε κυρίαρχη χώρα στον κόσμο, το Ισραήλ έχει δικαίωμα και καθήκον να απαντήσει”, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, διαμηνύοντας πως “οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διαμηνύουν ότι θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστούν το κράτος και τον λαό του Ισραήλ”.

In response to months of continuous attacks from the regime in Iran against the State of Israel—right now the Israel Defense Forces is conducting precise strikes on military targets in Iran.
The regime in Iran and its proxies in the region have been relentlessly attacking… pic.twitter.com/OcHUy7nQvN— Israel Defense Forces (@IDF) October 25, 2024

Λίγο πριν από τις 6 τα ξημερώματα, η κρατική τηλεόραση του Ισραήλ μετέδωσε ότι ολοκληρώθηκε η στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν, έπειτα από τρία κύματα αεροπορικών επιδρομών.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ηγήθηκε σύσκεψης αποτίμησης στην οποία συμμετείχαν στελέχη του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας μετά την έναρξη των «πληγμάτων ακριβείας» εναντίον του Ιράν, δήλωσε εκπρόσωπός του.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στη στρατιωτική βάση Κίρια στο Τελ Αβίβ, συμμετείχαν «ο υπουργός Άμυνας, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού, ο επικεφαλής της Μοσάντ (υπηρεσία Πληροφοριών εξωτερικού) και της Σιν Μπετ (υπηρεσίες Πληροφοριών εσωτερικού)», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Νετανιάχου.

Με νεότερη ανακοίνωσή του ο στρατός του Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι εξαπέλυσε “στοχευμένα πλήγματα ακριβείας” εναντίον του Ιράν με στόχο εγκαταστάσεις κατασκευής πυραύλων, συστοιχίες πυραύλων εδάφους- αέρος και άλλα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας σε πολλές ιρανικές επαρχίες ως αντίποινα στην ιρανική επίθεση εναντίον του ισραηλινού εδάφους την 1η Οκτωβρίου. Τα πλήγματα “ολοκληρώθηκαν και η αποστολή εξετελέσθη“, υπογράμμισε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Τα πολεμικά αεροσκάφη “έπληξαν εγκαταστάσεις κατασκευής πυραύλων (…) τους οποίους το Ιράν εκτοξεύει εναντίον του κράτους του Ισραήλ εδώ και έναν χρόνο. Αυτοί οι πύραυλοι αποτελούσαν άμεση και επικείμενη απειλή για τους πολίτες του Ισραήλ“, τόνισε. Παράλληλα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επεσήμαναν ότι στοχοθέτησαν “συστοιχίες πυραύλων εδάφους- αέρος και άλλα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας“.

“Το Ιράν εξαπέλυσε εκατοντάδες πυραύλους εναντίον του κράτους του Ισραήλ στη διάρκεια δύο επιθέσεων τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο, χρηματοδοτεί και διευθύνει τρομοκρατικές επιχειρήσεις μέσω των συμμάχων του στη Μέση Ανατολή για να πλήξει το Ιράν“, σημείωσε ο ισραηλινός στρατός στην ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι το Ιράν προσπαθεί “να υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια καθώς και την παγκόσμια οικονομία“.

Σε ξεχωριστή του ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού εξήγησε ότι τα πλήγματα αυτά δίνουν στο Ισραήλ “μεγαλύτερη ελευθερία δράσης” στον ιρανικό εναέριο χώρο. Παράλληλα προειδοποίησε το Ιράν ότι θα πληρώσει “μεγάλο τίμημα” σε περίπτωση νέας κλιμάκωσης.

“Αν το ιρανικό καθεστώς διαπράξει το λάθος να ξεκινήσει έναν νέο κύκλο κλιμάκωσης, θα είμαστε αναγκασμένοι να απαντήσουμε“, διαβεβαίωσε ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι. “Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: όλοι όσοι απειλούν το κράτος του Ισραήλ και προσπαθούν να σύρουν την περιοχή σε ευρύτερη κλιμάκωση θα πληρώσουν μεγάλο τίμημα“, υπογράμμισε.

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι η αντιαεροπορική του άμυνα εντόπισε και αντιμετώπισε με επιτυχία την «επίθεση« του Ισραήλ, αν και πρόσθεσε ότι σε κάποιες περιοχές υπάρχουν «περιορισμένες ζημιές».

Σε ανακοίνωσή της η ιρανική αντιαεροπορική άμυνα επεσήμανε ότι το Ισραήλ επιτέθηκε σε στρατιωτικά κέντρα στις επαρχίες της Τεχεράνης, του Κουζεστάν και του Ιλάμ.

Την ίδια στιγμή, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, μετέδωσε ότι το Ιράν είναι έτοιμο να απαντήσει σε κάθε είδους ισραηλινή επίθεση. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ισραήλ θα βρεθεί αντιμέτωπο με ανάλογη αντίδραση για κάθε πράξη του», ανέφερε αξιωματούχος στο πρακτορείο.

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε την αναστολή μέχρι νεοτέρας όλων των πτήσεων στον εναέριο χώρο της, την ώρα που το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η επίθεση εναντίον στρατιωτικών στόχων του Ιράν με «πλήγματα ακριβείας».

«Οι επιβάτες που έχουν αγοράσει εισιτήρια θα ενημερωθούν για την αποκατάσταση των πτήσεων από τις αεροπορικές εταιρείες», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας Τζαφάρ Γιαζαρλού, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Irna.

Λίγο νωρίτερα το υπουργείο Μεταφορών του γειτονικού Ιράκ είχε επισημάνει ότι αναστέλλονται οι πτήσεις από όλα τα αεροδρόμια της χώρας μέχρι νεοτέρας «λόγω των περιφερειακών εντάσεων».

Ο Λευκός Οίκος ζήτησε από το Ιράν “να σταματήσει τις επιθέσεις” εναντίον του Ισραήλ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενημερώθηκε από το Ισραήλ για την επίθεση εναντίον του Ιράν λίγο πριν ξεκινήσει η επιχείρηση και, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή σε αυτήν.

«Κατανοούμε ότι το Ισραήλ εξαπολύει πλήγματα ακριβείας εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ιράν, ασκώντας το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα και ως απάντηση στην ιρανική πυραυλική επίθεση εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Σον Σαβέτ. “Καλούμε το Ιράν να σταματήσει τις επιθέσεις του εναντίον του Ισραήλ προκειμένου να μπορέσει να κλείσει αυτός ο κύκλος συγκρούσεων χωρίς νέα κλιμάκωση” πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ισραηλινό ομόλογό του, Γιοάβ Γκάλαντ, μετά την έναρξη της επίθεσης του Ισραήλ εναντίον του Ιράν, ενημέρωσε αξιωματούχος του Πενταγώνου χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι τα πλήγματα του Ισραήλ εναντίον στρατιωτικών θέσεων του Ιράν φαίνεται να αποτελούν μια στοχευμένη και αναλογική απάντηση στις προηγούμενες επιθέσεις της Τεχεράνης, με μικρό κίνδυνο να προκληθούν θύματα μεταξύ των πολιτών. Συμπλήρωσε ότι με αυτά τα πλήγματα θα πρέπει να τερματιστούν οι απευθείας ανταλλαγές πυρών μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, ενώ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν άμεσους και έμμεσους διαύλους επικοινωνίας με την Τεχεράνη μέσω των οποίων έχουν καταστήσει σαφείς τις θέσεις τους για πολλά ζητήματα.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών κατά του Ιράν, το Ισραήλ εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο κεντρικό και νότιο τμήμα της Συρίας, όπως μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων (SANA). Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε πυραύλους που εκτόξευσε το Ισραήλ και κατέρριψε αρκετούς από αυτούς, σύμφωνα με το SANA.

Νωρίτερα, είχαν αναφερθεί ισχυρές εκρήξεις στην περιοχή της Δαμασκού και στην επαρχία Χομς.