Η προθεσμία εξέπνευσε τα μεσάνυχτα: με βάση τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, μόλις τέσσερις υποψήφιοι τηρούν τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης – ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Νικόλας Φαραντούρης, ο Παύλος Πολάκης και ο Απόστολος Γκλέτσος.
Η επιχείρηση ανατροπής αυτών των αποφάσεων, ωστόσο, για τον Στέφανο Κασσελάκη, λήγει σήμερα, μαζί με την προθεσμία εγγραφής στις Ομάδες Μελών για να δοθεί στους υποστηρικτές του το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στο Εκτακτο Συνέδριο. Αν, τελικά, αυτό γίνει στον χρόνο που έχει οριστεί, καθώς χώρος δεν φαίνεται πως έχει κλειστεί ακόμα για τις ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί για τη διεξαγωγή του (8-10 Νοεμβρίου).
Ο ίδιος ο Κασσελάκης, πάντως, μετά τα εγκαίνια των γραφείων της καμπάνιας του στον Ταύρο, συνεχίζει στον ίδιο σκληρό τόνο απέναντι στην κομματική πλειοψηφία: «Είμαι εδώ για να μην είμαι μεταβατικός πρόεδρος» μιας «συναίρεσης κομμάτων», ανέφερε μετά τα όσα ειπώθηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα στην ημερίδα του ινστιτούτου του, δείχνοντας προς την πλευρά των «87»:
«Με την προεδρία μου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να ρευστοποιηθεί και να συγχωνευθεί σε οποιοδήποτε σχήμα», επεσήμανε, σχολιάζοντας πως βλέπει ανθρώπους «που έχουν δράσει αντιδημοκρατικά μέσα στα όργανα να επικροτούν συζητήσεις για νέους φορείς».
Ο Κασσελάκης, που επιμένει πως το συνέδριο αποφασίζει για τους υποψηφίους με βάση το καταστατικό, άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο αποχώρησής του (ΕΡΤ), αναλόγως με το τι θα συμβεί στο συνέδριο: «Η πρόθεσή μου είναι να μείνω στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό βασίζεται στο εάν η διαδικασία του συνεδρίου είναι δημοκρατική», ανέφερε, τονίζοντας πως αν «υπάρξουν τεράστιες ελλείψεις στο μητρώο» ή αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταλήξει να μην κάνει συνέδριο «ή να κόβει συνέδρους με αντιδημοκρατικό τρόπο, τότε πρέπει να πούμε τα αυτονόητα (…) Αν υπάρξει έλλειμμα δημοκρατίας (…) θα επηρεάσει τις αποφάσεις πολλών».
Η πλευρά της πλειοψηφίας, από την άλλη, βλέπει στις κινήσεις Κασσελάκη την αρχή της δημιουργίας ενός άλλου κόμματος, με άλλα γραφεία και άλλο μητρώο: «Ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει να αυτοπαρουσιάζεται ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αρνούμενος να αποδεχθεί τη δημοκρατική, ξεκάθαρη και καταστατικά άψογη απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την άρση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του», επεσήμαναν πηγές από την πλειοψηφία.
«Στη Δημοκρατία υπάρχουν κανόνες, πλειοψηφίες, μειοψηφίες και αποτελέσματα συλλογικών διαδικασιών τα οποία δεν θέλει να αποδεχθεί ο Στέφανος Κασσελάκης», σχολίαζαν. «Αυτό έκανε με την ΚΕ, αυτό προαναγγέλλει ότι θα κάνει και με το Συνέδριο αν δεν του αρέσουν τα αποτελέσματα αφήνοντας πρωτοφανή και απαράδεκτα υπονοούμενα ότι θα γίνει νοθεία στις εκλογές των συνέδρων, από την Επιτροπή Νομιμοποίησης».
Οπως λένε, «έχει ήδη έτοιμο το ΙΧ κόμμα του», περιγράφοντας τον Κασσελάκη ως ένα πρόσωπο που κινείται πλέον «ανοιχτά αντιπαραθετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ».
Οι δύο πλευρές επί της ουσίας κατηγορούν η μία την άλλη για υπονόμευση του ΣΥΡΙΖΑ – κι αυτό την ώρα που τίθεται υπό αμφισβήτηση ακόμα και ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η αντίδραση της Κουμουνδούρου για την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να μη συζητήσει με τον Νίκο Παππά και να μην είναι παρών στην ομιλία του συνεχίστηκε και χθες: «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως ο κ. Μητσοτάκης δεν δικαιούται να παρεμβαίνει στις διαδικασίες άλλων κομμάτων, ούτε και να ορίζει ποιος διαθέτει ή όχι το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.
Η κακοστημένη παράσταση του κ. Μητσοτάκη (…) δεν ήταν τίποτε παραπάνω από μια απόπειρα επίλυσης των δικών του εσωκομματικών ζητημάτων», ανέφερε η ανακοίνωση του κόμματος.