Η ανακοίνωση από το Ισραήλ ότι θα πλήξει μόνο στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν αποτελεί σημείο κλειδί, γράφει το Skynews στην πρώτη του ανάλυση μετά τα αντίποινα του Τελ Αβίβ στην Τεχεράνη.

Μετά τα μεσάνυχτα το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν, πλήττοντας όπως φαίνεται μέχρι τώρα μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Και το σημείο αυτό είναι το κλειδί γράφει η αναλύτρια του Sky Ντέμπορα Χέινς.

Το χτύπημα έρχεται σε απάντηση του προ τριών εβδομάδων χτυπήματος του Ιράν στο Ισραήλ. Ολο αυτό το διάστημα υπήρξε έντονη φημολογία για το είδος της απάντησης του Ισραήλ στο Ιράν. Η κυβέρνηση Νετανιάχου είχε υποσχεθεί μια “σκληρή” απάντηση. Υπήρχαν μάλιστα εικασίες ότι αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη στοχοποίηση ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, ενεργειακών υποδομών ή ακόμη και της ηγεσίας της χώρας.

Ωστόσο, γράφει το SkyNews, «αν η επίθεση περιοριστεί σε αμιγώς στρατιωτικούς στόχους, τότε -ανάλογα με την κλίμακα των ζημιών- θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για αποκλιμάκωση ενός πυραυλικού πολέμου , ο οποίος θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πλήρη στρατιωτική σύγκρουση στην περιοχή. Ωστόσο, εάν η ζημία είναι σημαντική, το Ιράν πιθανότατα θα πραγματοποιήσει την υπόσχεση να προβεί σε αντίποινα για άλλη μια φορά. Εάν συμβεί αυτό, το μέγεθος της όποιας ιρανικής αντεπίθεσης θα είναι ένας σημαντικός δείκτης. Εάν το Ιράν επέλεγε να μειώσει τον αριθμό των πυραύλων που θα εκτοξεύσει προς το Ισραήλ, και αυτό θα έστελνε ένα μήνυμα επιθυμίας αποκλιμάκωσης. Εάν οποιοδήποτε μελλοντικό χτύπημα είναι ακόμη μεγαλύτερο από αυτό της 1ης Οκτωβρίου, τότε, και πάλι, οι εχθροπραξίες μεταξύ Ιράν και Ισραήλ θα βρίσκονταν σε τροχιά ολοκληρωτικού πολέμου».