Επίθεση στο Ιράν σε απάντηση του χτυπήματος της 1ης Οκτωβρίου εξαπέλυσε το Ισραήλ.

Σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, αρκετές στρατιωτικές βάσεις στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Τεχεράνης αποτέλεσαν στόχο των πληγμάτων.

Νωρίτερα η ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι πλήττει στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν. Ο στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι διεξάγει “πλήγματα ακριβείας σε στρατιωτικούς στόχους”. Συνέχισε λέγοντας ότι τα πλήγματα είναι απάντηση σε “μήνες συνεχών επιθέσεων από το καθεστώς του Ιράν κατά του κράτους του Ισραήλ”. “Το καθεστώς στο Ιράν και οι εντολοδόχοι του στην περιοχή επιτίθενται ανελέητα στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου – σε επτά μέτωπα – συμπεριλαμβανομένων άμεσων επιθέσεων από το ιρανικό έδαφος”, ανέφερε ο στρατός.

“Όπως κάθε άλλη κυρίαρχη χώρα στον κόσμο, το κράτος του Ισραήλ έχει το δικαίωμα και το καθήκον να απαντήσει”.

Οι IDF πρόσθεσαν ότι “οι αμυντικές και επιθετικές του δυνατότητες είναι πλήρως κινητοποιημένες” και ότι “θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστεί το κράτος του Ισραήλ και τον λαό του Ισραήλ”.

Εντωμεταξύ ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι επιβεβαιώσε ότι οι IDF διεξάγουν αεροπορικές επιδρομές αντιποίνων στο Ιράν.

Το Ισραήλ δεν έπληξε τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις ή τις πετρελαιοπηγές

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο αμερικανικό NBC News, ότι το Ισραήλ δεν πλήττει τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις ή τις πετρελαιοπηγές και επικεντρώνεται σε στρατιωτικούς στόχους. “Στοχεύουμε σε στόχους που μπορεί να μας έχουν απειλήσει στο παρελθόν ή θα μπορούσαν να μας απειλήσουν στο μέλλον”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η ισραηλινή κυβέρνηση και ο στρατός έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα κέντρα διοίκησής τους, καθώς εξελίσσεται η επίθεση κατά του Ιράν. Η πρώτη εικόνα δείχνει τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου μαζί με τον υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, και στρατιωτικούς αξιωματούχους στο υπόγειο αρχηγείο των IDF. Η δεύτερη δείχνει τη στρατιωτική ηγεσία – τους αρχηγούς των επιτελείων των IDF και της πολεμικής αεροπορίας – να επιβλέπουν τα πλήγματα.

Την ίδια ώρα υπάρχουν αναφορές και για χτυπήματα στη Συρία. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ορισμένες στρατιωτικές τοποθεσίες στις κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας έχουν πληγεί από αεροπορικές επιδρομές. Οι συριακές δυνάμεις αεράμυνας αναχαίτισαν πυραύλους που εκτόξευσε το Ισραήλ “από την κατεύθυνση των κατεχόμενων από το Ισραήλ συριακών υψωμάτων του Γκολάν και των λιβανέζικων εδαφών” και κατέρριψαν ορισμένους από αυτούς, πρόσθεσε το πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Άσκηση νόμιμης άμυνας» τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενημερώθηκε από το Ισραήλ για την επίθεση εναντίον του Ιράν λίγο πριν ξεκινήσει η επιχείρηση και δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή σε αυτήν, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Κατανοούμε ότι το Ισραήλ εξαπολύει πλήγματα ακριβείας εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ιράν, ασκώντας το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα και ως απάντηση στην ιρανική πυραυλική επίθεση εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Σον Σαβέτ.

Η Ουάσινγκτον επιδιώκει να αποτρέψει την εξάπλωση της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν τόνισε την Τετάρτη ότι τα αντίποινα του Ισραήλ δεν πρέπει να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του, ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) Ντανιέλ Χαγκάρι αναφέρει πως επί του παρόντος δεν υπάρχουν αλλαγές στις οδηγίες προς τους πολίτες, καθώς το Ισραήλ εξαπολύει επίθεση εναντίον του Ιράν.

«Οι IDF είναι πλήρως προετοιμασμένες, τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του στην περιοχή», δήλωσε.

Ο Χαγκάρι ανέφερε ότι αξιολογείται διαρκώς η κατάσταση και καλεί τους πολίτες να βρίσκονται σε εγρήγορση, ακολουθώντας τις οδηγίες των αρχών.