Δημοσκόπηση CNN: Απόλυτη ισοπαλία Κάμαλα Χάρις – Ντόναλντ Τραμπ λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Κάμαλα Χάρις είναι ισόπαλοι συγκεντρώνοντας και οι δύο 47% μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του CNN πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε τηλεφωνικά στις 20-23 Οκτωβρίου μεταξύ 1.704 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα , έχει περιθώριο σφάλματος 3,1 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων και +/- 3,2 ποσοστιαίες μονάδες στο πλήρες δείγμα των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο, οι πιθανοί ψηφοφόροι κατανεμήθηκαν κατά 48% υπέρ της Χάρις και κατά 47% υπέρ του Τραμπ, ποσοστό σχεδόν πανομοιότυπο με τη νέα δημοσκόπηση, ενώ μια δημοσκόπηση αμέσως μετά την αποχώρηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν από την κούρσα το καλοκαίρι και την υποστήριξή του στη Χάρις έδειξε ότι το 49% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων υποστήριζε τον Τραμπ και το 46% τη Χάρις.

Ο Τραμπ δεν έχει βρεθεί ποτέ εκτός του περιθωρίου λάθους στις δημοσκοπήσεις του CNN για τη φετινή προεδρική αναμέτρηση με την Χάρις ή τον Μπάιντεν, γεγονός που αποτελεί σημαντική διαφοροποίηση από τις δύο προηγούμενες υποψηφιότητές του για την προεδρία.

Η δημοσκόπηση διαπιστώνει ότι το 85% των πιθανών ψηφοφόρων που έχουν κάνει μια επιλογή δηλώνουν ότι γνώριζαν από την αρχή ποιο κόμμα θα υποστηρίξουν στις προεδρικές εκλογές και μόλις το 15% δηλώνει ότι άλλαξε γνώμη στην πορεία. Από τώρα και στο εξής, ακόμη περισσότεροι από αυτούς έχουν κλειδώσει πλήρως: Ένα ελάχιστο 2% του συνόλου των πιθανών ψηφοφόρων δηλώνει ότι δεν έχει ακόμη επιλέξει υποψήφιο, και ένα άλλο 9% δηλώνει ότι θα μπορούσε να αλλάξει γνώμη πριν ψηφίσει.

Οι ψηφοφόροι που λένε ότι οι επιλογές τους έχουν κλειδώσει, μοιράζονται τώρα στο 50% για την Κάμαλα Χάρις και στο 49% για τον Ντόναλντ Τραμπ, με μόλις 1% να υποστηρίζει άλλους υποψηφίους. Εκείνοι που θα μπορούσαν να αλλάξουν κλίνουν προς τον Τραμπ και είναι πολύ πιο πιθανό από τους αποφασισμένους ψηφοφόρους να είναι υποστηρικτές των υποψηφίων των μικρών κομμάτων και των ανεξάρτητων υποψηφίων (38% υποστηρίζουν τον Τραμπ, 31% την Χάρις, 30% κάποιον άλλον). Έχουν επίσης πολύ λιγότερα κίνητρα να ψηφίσουν από εκείνους που έχουν αποφασίσει. Ενώ το 70% των πιθανών ψηφοφόρων που λένε ότι έχουν αποφασίσει, δηλώνουν ότι έχουν «εξαιρετικά μεγάλο κίνητρο» να ψηφίσουν, το ποσοστό αυτό πέφτει μόλις στο 27% μεταξύ εκείνων που θα μπορούσαν να αλλάξουν γνώμη.

Η Χάρις έχει πιθανότατα συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους από τον Τραμπ μέχρι στιγμής, δεδομένης της μεγαλύτερης τάσης των Δημοκρατικών να ψηφίζουν νωρίς ή επιστολικά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Οι απόψεις των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων τόσο για την Χάρις (41% ευνοϊκές προς 52% δυσμενείς), όσο και για τον Τραμπ (41% ευνοϊκές προς 54% δυσμενείς) είναι αρνητικές. Τα ποσοστά του Τραμπ είναι σχεδόν ίδια με αυτά που ήταν τον Σεπτέμβριο, ενώ τα ποσοστά της Χάρις έχουν γίνει ελαφρώς πιο αρνητικά (μείωση 4 μονάδων στην εύνοια). Οι υποψήφιοι αντιπρόεδροι, JD Vance και Tim Walz, παραμένουν λιγότερο γνωστοί από τους συνυποψηφίους τους, με τις απόψεις για τον Walz να χωρίζονται ισομερώς (34% ευνοϊκές και 34% δυσμενείς) και τις απόψεις για τον Vance να είναι αρνητικές (33% ευνοϊκές προς 43% δυσμενείς).

Ενώ οι περισσότεροι ψηφοφόροι της Χάρις δηλώνουν ότι η ψήφος τους είναι περισσότερο υπέρ της (54%) παρά κατά του Τραμπ (45%), το ποσοστό που δηλώνει ότι ψηφίζει κυρίως κατά του Τραμπ έχει αυξηθεί κατά 5 μονάδες από τον Σεπτέμβριο, αντανακλώντας ίσως την πρόσφατη εστίαση της ίδιας της Χάρις σε ένα πιο ηχηρό μήνυμα κατά του Τραμπ. Οι υποστηρικτές του Τραμπ, εν τω μεταξύ, είναι πιθανό να πουν ότι η ψήφος τους είναι για να εκφράσουν την υποστήριξή τους προς αυτόν (73%) έναντι της αντίθεσής τους προς τη Χάρις (27%).

Ποια είναι τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα και οι μεγαλύτερες υποχρεώσεις του Χάρις και του Τραμπ;

Σε κάθε ένα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, το 16% ή και περισσότερο των πιθανών ψηφοφόρων δηλώνουν ότι κανένας από τους δύο υποψηφίους δεν πληροί τα κριτήριά τους. Πιο συγκεκριμένα, το 29% λέει ότι κανένας από τους δύο υποψηφίους δεν είναι ειλικρινής και αξιόπιστος και το 19% λέει ότι κανένας από τους δύο δεν ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους σαν αυτούς.

Οι πιθανοί ψηφοφόροι είναι σε μεγάλο βαθμό απωθημένοι από τη συμπεριφορά και την ιδιοσυγκρασία του Τραμπ (56% δηλώνουν ότι είναι λόγος για να τον καταψηφίσουν). Περίπου οι μισοί λένε το ίδιο για την ποινική του καταδίκη και τις ποινικές κατηγορίες που αντιμετωπίζει (51%) και για την υπόσχεσή του να κυνηγήσει τους εχθρούς του αν εκλεγεί πρόεδρος (50%). Περισσότεροι βλέπουν το επίπεδο των σωματικών και πνευματικών ικανοτήτων του ως λόγο για να τον καταψηφίσουν (46%) παρά να τον υπερψηφίσουν (35%), μια αρνητική μετατόπιση σε σχέση με τις αντιλήψεις για τις ικανότητές του όταν ήταν υποψήφιος εναντίον του Μπάιντεν. Και οι πιθανοί ψηφοφόροι διχάζονται ως προς το αν το ιστορικό του ως πρόεδρος είναι θετικό (45%) ή αρνητικό (43%). Το ιστορικό του ως επιχειρηματία θεωρείται πάντως κάπως περισσότερο θετικό (το 42% το βλέπει ως λόγο για να τον ψηφίσει, το 39% τον καταψηφίζει).

Μεταξύ των ίδιων των υποστηρικτών του Τραμπ, σχετικά λίγοι βλέπουν τη συμπεριφορά του ή την υπόσχεσή του να κυνηγήσει τους εχθρούς του ως λόγο για να του εναντιωθούν, και περίπου το ήμισυ της βάσης του βλέπει αυτά τα στοιχεία ως θετικό στοιχείο της ελκυστικότητάς του.

Η συμπεριφορά και η ιδιοσυγκρασία της Χάρις (45% λόγος για να την ψηφίσει, 34% κατά) και οι ψυχικές και σωματικές ικανότητες (49% λόγος για να την ψηφίσει, 27% κατά) είναι σαφώς πιο θετικά στοιχεία για τους πιθανούς ψηφοφόρους. Το ιστορικό της ως αντιπρόεδρος θεωρείται συχνότερα αρνητικό παρά θετικό (46% λένε ότι είναι λόγος για να την καταψηφίσουν, 26% υπέρ), ενώ το ιστορικό της ως εισαγγελέας προκαλεί διχασμένη αντίδραση (33% υπέρ, 32% κατά, 35% δεν έχει σημασία).

Λίγοι λένε ότι το ενδεχόμενο να γίνει η Χάρις η πρώτη γυναίκα πρόεδρος θα πρέπει να αποτελέσει παράγοντα στην εκλογή (το 65% λέει ότι δεν έχει σημασία σε καμία περίπτωση). Όσοι το κάνουν είναι πιο πιθανό να το δουν ως θετικό (24%) παρά ως αρνητικό (11%). Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να πουν ότι είναι λόγος για να την ψηφίσουν (29% έναντι 20%), με ιδιαίτερα μεγάλο χάσμα μεταξύ των ίδιων των υποστηρικτών της (52% των γυναικών υποστηρικτών της Χάρις λένε ότι είναι λόγος για να την ψηφίσουν έναντι 39% των ανδρών υποστηρικτών της).

Η δυναμική μεταξύ των δύο υποψηφίων σε κορυφαία θέματα παραμένει περίπου εκεί που ήταν τον περασμένο μήνα. Ο Τραμπ διατηρεί ευρύ προβάδισμα μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων ως πιο έμπιστος στο χειρισμό της οικονομίας (το 50% δηλώνει ότι εμπιστεύεται περισσότερο τον Τραμπ, το 37% την Χάρις) και της μετανάστευσης (50% τον Τραμπ, έναντι 34% την Χάρις), με μικρότερο προβάδισμα στο χειρισμό της εξωτερικής πολιτικής (48% τον Τραμπ, έναντι 38% την Χάρις). Η Χάρις έχει μεγάλο πλεονέκτημα όσον αφορά στον χειρισμό των αμβλώσεων και των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων (52% Χάρις, έναντι 31% Τραμπ) και μικρότερο όσον αφορά την προστασία της δημοκρατίας (45% Χάρις, έναντι 41% Τραμπ).

Εξετάζοντας πόσο καθοριστικά μπορεί να είναι δύο από αυτά τα ζητήματα για τους ψηφοφόρους, η έρευνα δείχνει ένα μικρό πλεονέκτημα σε θέματα για την Χάρις: το 31% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν μόνο έναν υποψήφιο που συμμερίζεται την άποψή τους για τις αμβλώσεις, από 24% που έλεγε το ίδιο τον Απρίλιο. Λιγότεροι στη νέα δημοσκόπηση, το 26%, βλέπουν με τον ίδιο τρόπο τις απόψεις ενός υποψηφίου για τη μετανάστευση.