Δεκαοκτώ λεωφορεία του ΟΑΣΘ, τα οποία θα αρχίσουν να δρομολογούνται άμεσα, αντικαθιστώντας ισάριθμα παλαιότερα, επιθεώρησε σήμερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στο αμαξοστάσιο του Οργανισμού στη Σταυρούπολη.

Διαβάστε – Θεσσαλονίκη: Αλλάζουν δρομολόγια 11 λεωφορειακές γραμμές – Από Τσιμισκή θα περνά το «10»

Ειδικότερα, ο ΟΑΣΘ αντικαθιστά 18 μισθωμένα λεωφορεία του 2009, με ισάριθμα νεότερα. Τα λεωφορεία που αντικαθίστανται είναι όλα 12 μέτρων και 100 επιβατών. Η αντικατάσταση γίνεται από εννιά 12μετρα λεωφορεία και από εννιά αρθρωτά λεωφορεία 18 μέτρων και 150 επιβατών. Όπως επισημαίνει ο Οργανισμός, με την αντικατάσταση αυτή, ο ΟΑΣΘ όχι μόνο θα διαθέτει νεότερα λεωφορεία, αλλά και περισσότερα αρθρωτά, στα οποία υπάρχει έλλειψη.

Τα νεότερα λεωφορεία, είναι καλύτερης λειτουργικής κατάστασης, σε σύγκριση με αυτά που αντικαθιστούν και θα βελτιώσουν την εξυπηρέτηση των επιβατών τόσο με όρους μεταφορικής ικανότητας -καθώς ο ΟΑΣΘ θα διαθέτει περισσότερα αρθρωτά λεωφορεία- όσο και με όρους ποιότητας και αξιοπιστίας.

Και τα 18 λεωφορεία θα αρχίσουν να κυκλοφορούν από την ερχόμενη Παρασκευή, 1η Νοεμβρίου.

«Ο στόλος των αστικών λεωφορείων ανανεώνεται στη Θεσσαλονίκη, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί. Μετά τη δρομολόγηση των 110 ηλεκτρικών λεωφορείων τον Μάιο, προστίθενται στον στόλο άλλα 18 νέα λεωφορεία, μέσω leasing. Οχήματα νεότερης ηλικίας, που θα αντικαταστήσουν ισάριθμα, παλαιότερα λεωφορεία. Μάλιστα, τα μισά από αυτά είναι αρθρωτά, 18 μέτρων, με μεγάλη χωρητικότητα επιβατών. Επιπλέον, προχωρούν οι διαδικασίες για τη χρονομίσθωση λεωφορείων, πολλά  εκ των οποίων θα είναι καινούρια και τα υπόλοιπα, νεότερα των δέκα ετών», τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας πως «παρά τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν, ειδικά στον υφιστάμενο στόλο, των οποίων ο έλεγχος πρέπει να ενταθεί, καταβάλλουμε μια συντονισμένη προσπάθεια ώστε, μέρα με τη μέρα, η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει ο ΟΑΣΘ στους συμπολίτες μας να αναβαθμίζεται». 

Μείωση της εισιτηριοδιαφυγής

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας ενημερώθηκε από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΣΘ Κώστα Ταγγίρη και για τα αποτελέσματα των ενεργειών του Οργανισμού για τη μείωση της εισιτηριοδιαφυγής, τα οποία αποδίδουν.
Ενδεικτικά, από την 1η Οκτωβρίου έως και τις 18 του μηνός καταγράφεται, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, αύξηση στις εισπράξεις του ΟΑΣΘ από τα προτυπωμένα εισιτήρια σε ποσοστό 67,19% και 37,44% από τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών.

Όπως επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, «με την ανανέωση του στόλου ενισχύεται και ο έλεγχος του εισιτηρίου.  Ήδη, με εσωτερικές μετακινήσεις, ο αριθμός των ελεγκτών ανήλθε σε 70 και την επόμενη εβδομάδα θα προστεθούν ακόμη 60 ελεγκτές. Σε συνδυασμό με άλλες δράσεις, τις πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου καταγράφεται μια αύξηση κατά 67% στις εισπράξεις προτυπωμένων εισιτηρίων σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα».

Αναμνηστική πλακέτα

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Σταϊκούρα στο αμαξοστάσιο του Οργανισμού στη Σταυρούπολη, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ παρέδωσε στον Υπουργό μία αναμνηστική πλακέτα, στην οποία υπάρχει το πρώτο εισιτήριο που επικυρώθηκε στα ηλεκτρικά λεωφορεία του Οργανισμού, από τον ίδιο τον κ. Σταϊκούρα, τον περασμένο Μάιο.

«Ο ρόλος του Υπουργού για την κυκλοφορία των ηλεκτρικών λεωφορείων στην πόλη της Θεσσαλονίκης ήταν καταλυτικός. Για να τον ευχαριστήσουμε, του παραδίδουμε αυτή την πλακέτα», υπογράμμισε ο κ. Ταγγίρης.