Σε ανάλυσή του με τίτλο «Οι Δημοκρατικοί ανησυχούν καθώς ο Τραμπ κερδίζει έδαφος σε μια αμφίρροπη κούρσα», το BBC περιγράφει το τοπίο όπως διαμορφώνεται λίγες ημέρες πριν από τις αμερικανικές εκλογές.

Πριν από δύο μήνες, η Κάμαλα Χάρις ανακηρύχθηκε υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία σε ένα συνέδριο στο Σικάγο.

Για χιλιάδες ψηφοφόρους του κόμματος, ήταν η εκλογική σωτήρας, αντικαθιστώντας τον 81χρονο Μπάιντεν που φαινόταν ανίκανος να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ και να κερδίσει άλλη μια θητεία, γράφει το BBC.

Βάσιμες οι ανησυχίες των Δημοκρατικών για τη νίκη της Χάρις, λέει το BBC

Αλλά ακόμη και τότε, ανώτεροι στρατηγικοί σύμβουλοι του κόμματος δήλωναν ότι ανησυχούσαν ότι οι Δημοκρατικοί ήταν υπερβολικά σίγουροι για την πορεία της προς τη νίκη. Τώρα, καθώς η ημέρα των εκλογών πλησιάζει και οι ανησυχίες αυξάνονται, φαίνεται ότι οι ανησυχίες τους ήταν βάσιμες.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Χάρις απολάμβανε ένα κύμα δυναμικής και μια άμεση και σημαντική ώθηση στις δημοσκοπήσεις σε σύγκριση με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος υστερούσε πολύ σε σχέση με τον Τραμπ. Ωστόσο, φαίνεται ότι κέρδιζε πίσω εκείνους που συνήθως ψηφίζουν ούτως ή άλλως Δημοκρατικούς, αλλά που είχαν ανησυχήσει για τον Μπάιντεν και την ηλικία του.

Για τη νίκη, η Χάρις πρέπει να προσελκύσει ψηφοφόρους πέραν της βάσης των Δημοκρατικών.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια κούρσα που έχει στενέψει τις τελευταίες εβδομάδες και είναι πλέον ουσιαστικά ισοπαλία.

Ανησυχητικό για τους Δημοκρατικούς είναι ότι ο Τραμπ έχει κερδίσει έδαφος στις κρίσιμες πολιτείες του «μπλε τείχους» που προσφέρουν στη Χάρις τον πιο καθαρό δρόμο προς τη νίκη – το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν και την Πενσυλβάνια – καθώς και μεταξύ των μαύρων και των λατινοαμερικάνων ψηφοφόρων.

Στήθος με στήθος Χάρις-Τραμπ στις βασικές πολιτείες, λένε οι δημοσκοπήσεις

Παρόλο που η κούρσα είναι στήθος με στήθος στις βασικές πολιτείες, τα νούμερα των δημοσκοπήσεων βρίσκονται εντός του περιθωρίου σφάλματος. Με άλλα λόγια, μπορεί να κάνουν λάθος.

Αλλά η κριτική της Χάρις στον Τραμπ, τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της, έχει γίνει πολύ πιο σκοτεινή τις τελευταίες ημέρες. Στο συνέδριο, γελούσε με τον Τραμπ, απορρίπτοντάς τον ως «μη σοβαρό άνθρωπο» και «παράξενο». Τώρα τον αποκαλεί «φασίστα» και «ολοένα και πιο ανισόρροπο και ασταθή».

Το αρχικό της μήνυμα ότι ήθελε να φέρει «χαρά» έχει μετατραπεί σε μήνυμα φόβου – προειδοποιώντας για τις επικίνδυνες, όπως λέει, συνέπειες μιας δεύτερης θητείας του Τραμπ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Χάρις είναι πιθανό να κερδίσει τη λαϊκή ψήφο. Αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό. Πρέπει να κερδίσει βασικές πολιτείες για να κερδίσει στο εκλογικό σώμα.

Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες οι επιφυλάξεις που εξακολουθούν να έχουν πολλοί ψηφοφόροι για τη Χάρις -μια γυναίκα για την οποία αισθάνονται ότι δεν γνωρίζουν ακόμη αρκετά- ήταν σαφείς.

Η Χάρις αντιμετωπίζει ένα πολύ ιδιαίτερο πρόβλημα στο Μίσιγκαν, το οποίο έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αραβοαμερικανών ψηφοφόρων στις ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν κέρδισε την πολιτεία το 2020 με μόλις πάνω από 150.000 ψήφους, αλλά η αδυναμία της κυβέρνησής του να περιορίσει τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα και τον Λίβανο έχει πλήξει βαθιά τη θέση του κόμματος μεταξύ των 300.000 Αραβοαμερικανών που ζουν εκεί.

Η Χάρις, αντιπρόεδρος του Μπάιντεν, θεωρείται εξίσου υπεύθυνη.

Η Χάρις έχει μιλήσει για την οργή της για τα δεινά στη Γάζα και τον Λίβανο, αλλά αυτοί οι ψηφοφόροι θέλουν να πει ότι θα αρνηθεί να προμηθεύσει όπλα στο Ισραήλ αν αυτά χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις που σκοτώνουν αμάχους.

Η πιο σημαντική πολιτεία που επηρεάζει την κατάσταση είναι η Πενσυλβάνια, επειδή έχει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στο σημαντικότερο εκλογικό σώμα. Με τις δημοσκοπήσεις να είναι αδιέξοδες, και οι δύο πλευρές έχουν ρίξει εκατοντάδες εκατομμύρια σε διαφημίσεις για να προσεγγίσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

Οι ψηφοφόροι, σύμφωνα με το BBC, ενδιαφέρονται περισσότερο για την οικονομία. Και είναι ένας τομέας όπου ο Τραμπ φαίνεται να απολαμβάνει σημαντικό πλεονέκτημα: Όσο κι αν οι Δημοκρατικοί επισημαίνουν ρόδινα νούμερα για την απασχόληση ή την οικονομική ανάπτυξη, οι άνθρωποι απλά ένιωθαν καλύτερα πριν από τέσσερα χρόνια, πριν ο πληθωρισμός ρεκόρ μειώσει τους μηνιαίους προϋπολογισμούς.

Η Χάρις επικεντρώνεται στις γυναίκες στα προάστια της Πενσυλβάνια – ειδικά σε εκείνες που μπορεί συνήθως να ψηφίζουν Ρεπουμπλικάνους, αλλά έχουν απωθηθεί από τη ρητορική και τη συμπεριφορά του Τραμπ.

Οι πρόσφατες εκδηλώσεις της Χάρις στις οποίες εμφανίστηκε μαζί με μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανούς, όπως η πρώην βουλευτής Λιζ Τσένι, έχουν ως στόχο να πείσουν αυτή την ομάδα ότι είναι προτιμότερο να ψηφίσει Δημοκρατικούς, ακόμη και αν δεν συμφωνεί με τις πολιτικές της Χάρις – μόνο και μόνο για να κρατήσει τον Τραμπ μακριά από τον Λευκό Οίκο.

Η Χάρις κατέχει πολύ ισχυρό προβάδισμα μεταξύ των γυναικών ψηφοφόρων σε όλη τη χώρα σε μια εκλογική αναμέτρηση με το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των δύο φύλων που έχει υπάρξει ποτέ στη χώρα.

Δεν έχει κάνει προεκλογική εκστρατεία για τον ιστορικό χαρακτήρα της υποψηφιότητάς της, σχεδόν ποτέ δεν ανέφερε ότι αν εκλεγεί θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος. Τονίζει όμως την υποστήριξή της στα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών.

Ο Τραμπ λέει ότι θα διορίσει τους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου που έθεσαν τέρμα στο δικαίωμα στην άμβλωση, το οποίο ίσχυε για πάνω από 50 χρόνια. Γνωρίζει όμως ότι οι πολύ αυστηρές απαγορεύσεις των αμβλώσεων που εισήγαγαν στη συνέχεια ορισμένες πολιτείες είναι βαθιά αντιδημοφιλείς σε πολλούς ψηφοφόρους, γεγονός που τον αναγκάζει να βαδίσει σε μια προσεκτική γραμμή.

Η ελπίδα για τους Δημοκρατικούς είναι ότι πολλές γυναίκες θα οδηγηθούν στις κάλπες με αφορμή αυτό το θέμα και θα δώσουν προεδρική ψήφο στον Χάρις.