Θα δεχθεί η κυβέρνηση τη νοσηλεία τραυματισμένων παιδιών από τη Γάζα;

Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2024, 5:53 μμ

Ερώτηση βουλευτριών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της Ρ. Δούρου προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Υγείας

Το ζήτημα της νοσηλείας τραυματισμένων παιδιών από τη Λωρίδα της Γάζας στην Ελλάδα, θέτουν, με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Υγείας, βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, με πρωτοβουλία της Ρένας Δούρου. Το θέμα επανέφερε, στην πρόσφατη συνάντησή του με τη Ρ. Δούρου και τον Π. Τριγάζη, ο Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Yussef Dorkhom, θυμίζοντας σχετική δέσμευση του Υπουργού Εξωτερικών τον Ιούνιο, όταν πρότεινε “οι ευρωπαϊκές χώρες που το επιθυμούν να φιλοξενήσουν παιδιά από τη Γάζα, μακριά από τον λιμό και τις βόμβες”.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“’Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την τραγωδία με μεγάλη σαφήνεια. Η Ευρώπη πρέπει να είναι ανοιχτή στους τραυματίες από (τη Γάζα) αλλά και στα παιδιά που αντιμετωπίζουν άμεσα λιμό ή άλλου είδους κινδύνους’”. (εφημερίδα “Τα Νέα”, 19/6/24). Σύμφωνα με τον Υπουργό η χώρα μας “μπορεί να φιλοξενήσει 500 παιδιά”. Ωστόσο το ανθρωπιστικό αυτό αίτημα έκτοτε δεν έχει προχωρήσει.

Οι βουλεύτριες και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ ρωτούν τους υπουργούς Εξωτερικών και Υγείας αν σκοπεύουν να ανταποκριθούν στην έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για μεταφορά ασθενών εκτός Γάζας, σε ποια φάση βρίσκεται το θέμα της νοσηλείας 500 τραυματισμένων παιδιών από τη Γάζα σε ελληνικά νοσοκομεία και, τέλος, σε ποιες ενέργειες θα προβούν ή έχουν ήδη προβεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναλυτικά η Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Υγείας

Θέμα: Νοσηλεία τραυματισμένων παιδιών από τη Λωρίδα της Γάζας στην Ελλάδα

Από τον Ιούνιο φέτος ο Υπουργός Εξωτερικών έχει προτείνει “οι ευρωπαϊκές χώρες που το επιθυμούν να φιλοξενήσουν παιδιά από τη Γάζα, μακριά από τον λιμό και τις βόμβες”. “’Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την τραγωδία με μεγάλη σαφήνεια. Η Ευρώπη πρέπει να είναι ανοιχτή στους τραυματίες από (τη Γάζα) αλλά και στα παιδιά που αντιμετωπίζουν άμεσα λιμό ή άλλου είδους κινδύνους’”. (εφημερίδα “Τα Νέα”, 19/6/24). Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει υπάρξει κάποια πρόοδος στο θέμα αυτό, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters (Ρόιτερ) (29/9/24): “Από τον Ιούνιο η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να συμμετάσχουν από κοινού σε ένα πρόγραμμα προσωρινής φιλοξενίας παιδιών τραυματισμένων στον πόλεμο της Λωρίδας της Γάζας. Σύμφωνα με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, οι συνομιλίες τόσο με τους Ισραηλινούς όσο και με τους Παλαιστίνιους είναι σε εξέλιξη και πως ελπίζει ότι θα καρποφορήσουν σύντομα. Η Ελλάδα μπορεί να φιλοξενήσει 500 παιδιά”.

Σε συνάντηση που είχαμε στις 22 Οκτωβρίου 2024 (με τον Πάνο Τριγάζη, επικεφαλής του Γραφείου Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.) με τον Πρέσβη της Παλαιστίνης στην Αθήνα, Yussef Dorkhom, ο Πρέσβης έθεσε το θέμα της νοσηλείας τραυματισμένων παιδιών από τη Γάζα σε Ελληνικά Νοσοκομεία, ζητώντας την αρωγή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την τήρηση της υπόσχεσης του Υπουργού Εξωτερικών.

Επειδή η διεθνής κοινότητα γενικά και η Ελλάδα ειδικότερα οφείλουν να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για επείγουσα μεταφορά 9.000 ασθενών εκτός της Λωρίδας της Γάζας, προκειμένου να λάβουν τις άκρως αναγκαίες υπηρεσίες υγείας, Επειδή ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών έχει θέσει το θέμα από τον Ιούνιο, Επειδή σχετικό αίτημα προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για οργάνωση διακομιδής και νοσηλείας σε ελληνικά νοσοκομεία τραυματισμένων παιδιών από τη Γάζα, έχει υποβάλλει, χωρίς ανταπόκριση, δύο φορές και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Ερωτώνται κατ’ αρμοδιότητα οι κ.κ. Υπουργοί

1. Σκοπεύουν να ανταποκριθούν στην έκκληση του ΠΟΥ για μεταφορά ασθενών εκτός Γάζας; 2. Σε ποια φάση βρίσκεται το θέμα της νοσηλείας 500 τραυματισμένων παιδιών από τη Γάζα σε ελληνικά νοσοκομεία; 3. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ή έχουν ήδη προβεί προς αυτή την κατεύθυνση;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Δούρου Ειρήνη (Ρένα)

Ακρίτα Έλενα

Αποστολάκης Ευάγγελος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γεώργιος

Γιαννούλης Χρήστος

Καλαματιανός Διονύσης

Κασιμάτη Νίνα

Κόκκαλης Βασίλειος

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Παπαηλιού Γεώργιος

Παππάς Πέτρος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαρακιώτης Ιωάννης

Τσαπανίδου Παρθένα (Πόπη)

Φάμελλος Σωκράτης

Ψυχογιός Γεώργιος