Η McLaren έκανε αίτηση επανεξέτασης του περιστατικού μεταξύ των Φερστάπεν-Νόρις στο Τέξας, το οποίο οδήγησε στην επιβολή ποινής 5 δευτερολέπτων στον οδηγό της.

Στον 52ο γύρο του αγώνα ο Νόρις είχε επιχειρήσει προσπέρασμα από την εξωτερική επί του Φερστάπεν στην στροφή 12 για την 3η θέση. Ο Ολλανδός -όντας μπροστά στο apex της στροφής- έκλεισε την πόρτα, εξωθώντας τον Βρετανό στην εξωτερική.

Και τα δύο μονοθέσια βγήκαν εκτός πίστας και ο Νόρις επανήλθε στην πίστα μπροστά από τον Φερστάπεν. Η McLaren θεώρησε ότι ο Λάντο δεν έπρεπε να δώσει τη θέση πίσω στον Μαξ. Αλλά στον τελευταίο γύρο του αγώνα οι αγωνοδίκες επέβαλαν ποινή 5 δευτερολέπτων στον Βρετανό για το περιστατικό. Έτσι η 3η θέση πήγε στον Φερστάπεν.

Σήμερα η McLaren ζήτησε να επανεξεταστεί το περιστατικό, ισχυριζόμενη ότι μπορεί να παράσχει στους αγωνοδίκες του GP στο Μέξικο Σίτι νέα και σημαντικά σχετικά στοιχεία. Το άρθρο 14.1.1 των αγωνιστικών κανονισμών της FIA προβλέπει ότι μία απόφαση αγωνοδικών μπορεί να ανατραπεί «εφόσον το ένα μέρος καταθέσει νέα και σημαντικά στοιχεία επί του περιστατικού».

Για την ώρα δεν είναι γνωστό το ποια θα είναι αυτά τα στοιχεία. Ωστόσο η McLaren ελπίζει ότι θα είναι αρκετά ώστε οι άνθρωποι της FIA να ανακαλέσουν την ποινή του Νόρις στο Όστιν και ο Λάντο να κερδίσει μία θέση επί του Φερστάπεν.

Η πρακτική αυτή δεν είναι πρωτόγνωρη στην F1. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν εκείνα των Mercedes για την μάχη των Χάμιλτον-Φερστάπεν στο Ιντερλάγκος του 2021 και της Ferrari για την ποινή του Σάινθ στην Μελβούρνη του 2023.

Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, οι αιτήσεις επανεξέτασης απορρίφθηκαν. Η αλήθεια είναι ότι ιστορικά, πολύ πολύ σπάνια έχουν αλλάξει αποφάσεις αγωνοδικών της FIA. Εντούτοις η McLaren πιστεύει ότι τα στοιχεία που θα καταθέσει στις 23:30 ώρα Ελλάδος σήμερα θα είναι αρκετά ώστε να πετύχει μια σημαντική ανατροπή.