Η ένοπλη οργάνωση PKK ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που σημειώθηκε την Τετάρτη (23/10) στην αμυντική εταιρεία TUSAS, που κόστισε τη ζωή σε πέντε άτομα στην Άγκυρα, σύμφωνα με ανακοίνωσή της την Παρασκευή (25/10).

Με ανακοίνωση του, το PKK ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στις εγκαταστάσεις της τουρκικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας TUSAŞ.

Σύμφωνα με το Reuters, δύο δράστες – ένας άνδρας και μία γυναίκα – πραγματοποίησαν την επίθεση την Τετάρτη χρησιμοποιώντας αυτόματα όπλα και εκρηκτικά στα κεντρικά γραφεία της Turkish Aerospace Industries (TUSAS) στην Άγκυρα, τραυματίζοντας παράλληλα 22 άτομα.

Υπενθυμίζεται πως χθες, Πέμπτη (24/10), οι τουρκικές Αρχές προχώρησαν στην ταυτοποίηση ενός εκ των δραστών και σύμφωνα με δήλωση του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών «ο τρομοκράτης άνδρας που εξουδετερώθηκε στην προδοτική τρομοκρατική επίθεση στο TUSAŞ αναγνωρίστηκε ως μέλος του PKK» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά την εκδοχή που παρουσιάζουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο άνδρας έπεσε νεκρός από πυρά που αντάλλαξε με άνδρες ασφαλείας των εγκαταστάσεων, ενώ η γυναίκα ανατινάχθηκε με χειροβομβίδα όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να αποφύγει τη σύλληψη.

Ankara’da TUSAŞ saldırısını gerçekleştirenlerin güvenlik kamera görüntüleri ortaya çıktı. pic.twitter.com/NFG11jOsv3— Elips Haber (@elipshaber) October 23, 2024

Σύμφωνα με όσα διακρίνονται στα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, δύο ένοπλοι (ένας άνδρας και μια γυναίκα που έπεσαν στη συνέχεια νεκροί) παρουσιάζονται να ανοίγουν πυρ, βάλλοντας αδιακρίτως κατά πάντων.

Ankara , terrorist attack visuals https://t.co/YgOeKMXsPb— Fakhar Ur Rehman (@Fakharrehman01) October 24, 2024

Ο απολογισμός είναι 5 νεκροί και 22 τραυματίες, 8 εκ των οποίων έχουν λάβει εξιτήριο.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την επιστροφή του από τη Ρωσία, όπου βρισκόταν για τη Σύνοδο Κορυφής των BRICS, διέταξε την συνεδρίαση έκτακτου συμβουλίου ασφαλείας.

Την ίδια ώρα τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια της Τουρκίας αυξήθηκαν σε επίπεδο «πορτοκαλί» συναγερμού. Στα δύο αεροδρόμια της Κωνσταντινούπολης τα οχήματα που εισέρχονται και εξέρχονται ελέγχονται εξονυχιστικά, ενώ γίνεται έλεγχος της ταυτότητας των επιβατών.

Οι επιβάτες που θα ταξιδέψουν προειδοποιούνται να βρίσκονται εγκαίρως στα αεροδρόμια για το ενδεχόμενο πιθανών καθυστερήσεων.

Αυτό που προβληματίζει πάντως, είναι η χρονική συγκυρία της επίθεσης και ο τόπος, αφού η TUSAŞ/TAI δεν είναι μια απλή βιομηχανία αλλά η κατασκευάστρια δορυφόρων (Göktürk, Türksat), drones (Anka, Aksungur) και μαχητικών αεροσκαφών (Kaan).