Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέφυγε να διαψεύσει τους ισχυρισμούς ότι η Βόρεια Κορέα έχει στείλει στρατιώτες στη Ρωσία, τονίζοντας ότι εναπόκειται στη Μόσχα να διαχειριστεί τη συμφωνία αμοιβαίας άμυνας με την Πιονγκγιάνγκ.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφεύγει να διαψεύσει τους ισχυρισμούς ότι η Βόρεια Κορέα έχει αποστείλει στρατιώτες στη Ρωσία. Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι έχουν στοιχεία.

Σύμφωνα με τον Guardian, μιλώντας στο κλείσιμο της συνόδου των BRICS στο Καζάν την Πέμπτη, ο Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι κλιμακώνει τον πόλεμο στην Ουκρανία και δήλωσε ότι αυταπατάται αν πιστεύει ότι μπορεί να επιφέρει στρατηγική ήττα στη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι έχουν στοιχεία ότι η Βόρεια Κορέα έχει στείλει 3.000 στρατιώτες στη Ρωσία, πιθανόν για ανάπτυξη στην Ουκρανία, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή πρόκληση για την Ουκρανία, λόγω της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για δορυφορικές εικόνες που δείχνουν φαινομενικές μετακινήσεις στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας, ο Πούτιν απάντησε: «Οι εικόνες είναι σοβαρό θέμα. Αν υπάρχουν εικόνες, τότε αντανακλούν κάτι».

Επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι η Δύση έχει κλιμακώσει την κρίση στην Ουκρανία και ανέφερε ότι αξιωματικοί και εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ συμμετέχουν άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ξέρουμε ποιοι βρίσκονται εκεί, από ποιες ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ», είπε ο Πούτιν. Η Ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών δήλωσε την Πέμπτη ότι οι πρώτες βορειοκορεατικές μονάδες που εκπαιδεύτηκαν στη Ρωσία έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή του Κουρσκ, στα σύνορα με την Ουκρανία, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν εξαπολύσει σημαντική επίθεση τον Αύγουστο. «Στις 23 Οκτωβρίου 2024, η παρουσία τους καταγράφηκε στην περιοχή του Κουρσκ», ανέφερε η υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας σε ανακοίνωσή της.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση για «δίκαιη ειρήνη» σε ομιλία του, ενώ βρισκόταν στη Ρωσία για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2022 και προγραμμάτισε ιδιωτικές συνομιλίες με τον Πούτιν για την Ουκρανία.

Ο Γκουτέρες δήλωσε ότι «η ειρήνη στην Ουκρανία, μια δίκαιη ειρήνη, σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο και το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ» είναι αναγκαία. Δεν αναφέρθηκε στα βορειοκορεατικά στρατεύματα.

Είναι η πρώτη φορά που ο Γκουτέρες συναντά τον Πούτιν μετά το ένταλμα σύλληψης του Ρώσου ηγέτη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τον Μάρτιο του 2023. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κατέκρινε τον Γκουτέρες για τη συνάντηση, δεδομένου ότι απέρριψε πρόσκληση για συμμετοχή σε ουκρανική ειρηνευτική σύνοδο αυτό το καλοκαίρι.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η δημιουργία μιας «δικαιότερης παγκόσμιας τάξης» εμποδίζεται από «δυνάμεις που έχουν συνηθίσει να σκέφτονται και να δρουν με τη λογική της κυριαρχίας επί πάντων». Πρόσθεσε πως οι ξένοι υποστηρικτές του Κιέβου πλέον δεν κρύβουν τον στόχο τους να επιφέρουν στρατηγική ήττα στη χώρα του.

Ο Πούτιν ανέφερε: «Μόνο εκείνοι που δεν γνωρίζουν την ιστορία της Ρωσίας μπορούν να το πιστέψουν, γιατί δεν λαμβάνουν υπόψη την ενότητα και τη δύναμη ψυχής των Ρώσων που έχουν σφυρηλατηθεί διαμέσου των αιώνων».