Το National Geographic δημοσίευσε την ετήσια λίστα του με τους 25 καλύτερους ταξιδιωτικούς προορισμούς στον κόσμο για το 2025.

Από σκοτεινά νησιά της Ινδονησίας έως λιγότερο εξωτικές τοποθεσίες, όπως το Αϊντάχο, η λίστα περιλαμβάνει γνωστά και άγνωστα διαμαντάκια σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Οι επιλογές αντικατοπτρίζουν αυτό που το περιοδικό λέει ότι είναι μια «πείνα» για πιο σκοτεινούς προορισμούς πέρα από τα συνηθισμένα τουριστικά μέρη.

Η λίστα αυτή έρχεται σε μια περίοδο κόπωσης που σχετίζεται με τον υπερτουρισμό σε δημοφιλή μέρη όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Έμφαση δόθηκε, σύμφωνα με τους συντάκτες του National Geographic, σε «τοποθεσίες όπου οι επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι και υποστηρίζουν το περιβάλλον και την κοινότητα του προορισμού».

Το σκεπτικό είναι ότι η επίσκεψη σε αυτούς τους ιδιαίτερους προορισμούς θα είναι «ωφέλιμη τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους ταξιδιώτες».

«Μου αρέσει να σκέφτομαι το “Best of the World” ως την ετήσια πρόσκληση του National Geographic για να βγείτε έξω και να εξερευνήσετε μόνοι σας την απίστευτη ποικιλομορφία των τοποθεσιών και των εμπειριών σε όλο τον κόσμο», είπε ο αρχισυντάκτης Nathan Lump, ο οποίος πρόσθεσε, «ότι μέσω του ταξιδιού , μπορούμε να συνδεθούμε με χαρά και ελπίδα».

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η πολύχρωμη πόλη Αντίγκουα στη Γουατεμάλα. Η Αντίγκουα φιλοξενεί ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο που ονομάζεται Volcán de Fuego. Όταν κάνετε πεζοπορία στο κοντινό ηφαίστειο Acatenango ύψους 13.045 ποδιών, θα απολαύσετε την απαράμιλλη θέα στις εντυπωσιακές εκρήξεις του.

Οι under the radar επιλογές περιλαμβάνουν ακόμη τον Εθνικό Δρυμό Ocala στη Φλόριντα μέχρι τα κοινοβιακά μοναστήρια στην Ιταλία.

Στη Νότια Αφρική, ο ολοκαίνουργιος προορισμός για σαφάρι KwaZulu-Natal ανοίγει το επόμενο έτος, ο οποίος θα προσφέρει μια εμπειρία πολύ λιγότερο κορεσμένη από τουρίστες από το Εθνικό Πάρκο Kruger. Είναι συναρπαστικό, η τοποθεσία φιλοξενεί μερικά από τα πιο φιλόδοξα έργα επαναφοράς της Νότιας Αφρικής και μπορείτε ακόμη και να συμμετάσχετε στην παρακολούθηση της άγριας ζωής.

Αλλού στη λίστα θα βρείτε μια πεζοπορία σε όλη τη Ρουμανία. Χάρη στα εγκαίνια του πρώτου νέου αεροδρομίου στη Ρουμανία τα τελευταία 50 χρόνια, η Τρανσυλβανία, η πατρίδα του Κόμη Δράκουλα, έγινε πολύ πιο εύκολη στην πρόσβαση, οπότε το 2025 είναι μια εξαιρετική εποχή για να εξερευνήσετε το μονοπάτι Transilvanica και να απορροφήσετε μέρος του μυστηρίου και του σκοτεινού τοπίου της περιοχής.

Αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα από αυτό όπως να κάνετε παρέα με ένα εξωτικό θαλάσσιο ψάρι στη Νέα Ζηλανδία, να δοκιμάσετε το παραδοσιακό πιάτο ceebu jen στη Σενεγάλη και να παρατηρήσετε τις παραδόσεις των ιθαγενών σε μια αστραφτερή νέα εγκατάσταση στον Καναδά.

Raja Ampat, Ινδονησία

Αυτό το πανέμορφο αρχιπέλαγος προκαλεί ενθουσιασμό για την ύπαρξη χιλιάδων ψαριών, σαλαχιών, θαλάσσιων λιονταριών, καρχαριών-ζέβρα, καθώς και 500 είδη κοραλλιών. Η εξαιρετικά απομακρυσμένη περιοχή γίνεται πιο προσιτή στους λάτρεις της περιπέτειας καθώς εκδρομές με γιοτ προγραμματίζονται για το 2025.

Boise, Αϊντάχο

Το National Geographic αξιοποίησε την ταχέως αναπτυσσόμενη πρωτεύουσα του Αϊντάχο ως κέντρο του βασκου-αμερικανικού πολιτισμού, που χρονολογείται από το 1800. Ενωθείτε με τους ντόπιους καθώς γιορτάζουν την κληρονομιά τους στο φεστιβάλ Jaialdi του επόμενου έτους, επιστρέφοντας μετά από μια δεκαετή παύση.

Αρχιπέλαγος Στοκχόλμης, Σουηδία

Τα 30.000 νησιά που περιλαμβάνει το Αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης είναι μια μαγευτική ευκαιρία για μια μοναδική ματιά στη σκανδιναβική ζωή.

Είναι καλύτερο να πάτε ανάμεσα στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου, μια εποχή που οι ντόπιοι αποκαλούν τη μαγική εποχή για να είστε ακόμα ζεστοί.

Μπαρμπέιντος

Το νησί της Καραϊβικής αναλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες για να επανεξετάσει τη συμμετοχή του έθνους στο δουλεμπόριο πριν από αιώνες. Μια νέα περιοχή πολιτιστικής κληρονομιάς πρόκειται να ανοίξει το επόμενο έτος σε μια περιοχή όπου είχαν ταφεί αρκετοί σκλάβοι.

Γκουανταλαχάρα, Μεξικό

Το περιοδικό επαινεί τη μεξικανική πόλη για τις πλούσιες ρίζες της σε mariachi που είναι τόσο βαθιές που βρίσκονται στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Κορκ, Ιρλανδία

Νότια του Emerald Isle στην κομητεία του Κορκ υπήρξε μια τεράστια αναπτυξιακή πρωτοβουλία, ύψους 128 δισ. δολαρίων, για την ανακαίνιση γκαλερί και παραθαλάσσιων μετώπων, ώστε να φιλοξενήσουν συναυλίες και φεστιβάλ.

Τον επόμενο Σεπτέμβριο, η πόλη του Κορκ θα φιλοξενήσει το μουσικό φεστιβάλ Sounds from a Safe Harbour, το οποίο συνιδρυτής είναι ο ντόπιος Κίλιαν Μέρφι.

Κοινοβιακά μοναστήρια, Ιταλία

Η βαθιά ριζωμένη ιστορία της Ιταλίας στον αρχαίο και σύγχρονο καθολικισμό αξίζει τον κόπο, καθώς 200 μοναστήρια από τον Μεσαίωνα είναι ακόμα ανοιχτά για επαγγελματικούς λόγους – γεμάτα με έργα τέχνης της Αναγέννησης – και θα στεγάσουν τους ταξιδιώτες όπως έκαναν πριν αιώνες.

Απλώς να είστε έτοιμοι να ξυπνήσετε από μοναχούς που ψέλνουν γρηγοριανά άσματα στα Λατινικά.

Άμπου Ντάμπι, ΗΑΕ

Το Ντουμπάι έχει την στιγμή του στον καυτό ήλιο της ερήμου καθώς το Άμπου Ντάμπι συζητείται για την εστίασή του στον πολιτισμό. Το πλούσιο εμιράτο έχει αποκτήσει υποκαταστήματα τόσο του Λούβρου όσο και του μουσείου Guggenheim.

Τυνησία

Κάτι περισσότερο από ένα κομμάτι της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και της τοποθεσίας γυρισμάτων του «Star Wars», η Τυνησία επαινείται για την αρχαιολογική ιστορία και τα ερείπια της συμπεριλαμβανομένου ενός πρόσφατα ανακαλυφθέντος ναυαγίου 2.000 ετών στις αφρικανικές ακτές της.

KwaZulu-Natal, Νότια Αφρική

Το καταφύγιο παιχνιδιών Babanango έκτασης περίπου 50.000 άκρων έχει επανεισαγάγει με επιτυχία σπάνια είδη όπως απειλούμενους μαύρους ρινόκερους, είδη αντιλόπης όπως oribi και klipspringer, καθώς και ελέφαντες και λιοντάρια.

Σενεγάλη

Η Σενεγάλη είναι ένα τεράστιο εστιατόριο για μερικές από τις καλύτερες δυτικοαφρικανικές κουζίνες που υπάρχουν για το μείγμα της Wolof και της γαλλικής επιρροής. Το National Geographic προτείνει να παρακολουθήσετε μαθήματα μαγειρικής στο Ντακάρ.

Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη

Η πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης βιώνει μια αναγέννηση. Μαζί με πολλή τέχνη και design που εμπνέει τον ορίζοντα του, το NatGeo αναφέρει ότι η σκηνή του φεστιβάλ στην Μπανγκόκ είναι επίσης ένας τρόπος για τους τουρίστες να γνωρίσουν καλύτερα τις τοπικές παραδόσεις.

Kanazawa, Ιαπωνία

Σημειώνοντας ότι μέρη όπως το Κιότο είναι στο τέλος τους με τους τουρίστες, το National Geographic αναφέρει ότι η Kanazawa είναι ένα θαυμάσιο καθαριστικό του ουρανίσκου μόλις δύο ώρες μακριά – παρέχοντας μια ματιά στον παραδοσιακό ιαπωνικό πολιτισμό και αρχιτεκτονική.

Eastern and Oriental Express, Μαλαισία

Το πολυτελές Eastern & Oriental Express φέρεται να επέστρεψε μετά από τετραετή παύση λόγω πανδημίας.

Τώρα οι άνθρωποι μπορούν να απολαύσουν μια επένδυση από ξύλο κερασιάς και εκλεκτά μετάξια της Μαλαισίας στα 15 βαγόνια τρένου, τα οποία περιλαμβάνουν μια υπαίθρια καμπίνα για παρατήρηση.

Τα 25 καλύτερα μέρη του κόσμου για να ταξιδέψετε το 2025, σύμφωνα με το National Geographic:

Φωτογραφίες: Shutterstock, Unsplash