Οι αιτήσεις για μετεγγραφή υποβάλλονται μόνο σε μία κατηγορία δικαιούχων (π.χ. βάσει οικονομικών κριτηρίων ή αδελφών)​.

Η διαδικασία των μετεγγραφών φοιτητών πλησιάζει και οι ενδιαφερόμενοι ήδη έχουν ξεκινήσει να συγκεντρώνουν τα δικαιολογητικά τους προκειμένου να υποβάλλουν την αίτησή τους, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του υπ. Παιδείας.

Ο φοιτητής έχει δικαίωμα υποβολής προσωρινής αίτησης για διερεύνηση των δυνατοτήτων του, όμως μόλις υποβάλει οριστική αίτηση, δεν μπορεί να αλλάξει κατηγορία​.

Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής αιτήσεων μετεγγραφής/μετακίνησης οι αιτούντες χρησιμοποιούν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password), που τους χορηγήθηκε από τη Γραμματεία του Τμήματός τους για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος.

Ο αιτών δηλώνει στην ηλεκτρονική αίτηση τα προσωπικά του στοιχεία, τα στοιχεία επικοινωνίας και ένα ή περισσότερα από τα αναφερόμενα κριτήρια στην Ενότητα Β1 του Κεφαλαίου Β΄, για τα οποία δύναται να μοριοδοτηθεί, και τα αντίστοιχα Τμήματα έως δύο (2) διαφορετικών Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α. όπου επιθυμεί να μετεγγραφεί.

Ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έχουν δημοσιευθεί από το αρμόδιο υπουργείο οι αντιστοιχίες των 80 Τμημάτων, Εισαγωγικών Κατευθύνσεων και Προγραμμάτων Σπουδών των ΑΕΙ και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, για τις μετεγγραφές του ακαδημαϊκού έτους 2024-2025.

Δηλώνει προσωπικά του στοιχεία, στοιχεία επικοινωνίας και ένα ή περισσότερα από τα αναφερόμενα κριτήρια για τα οποία μπορεί να μοριοδοτηθεί, και έως πέντε (5) Τμήματα του ιδίου επιστημονικού πεδίου όπου επιθυμεί να μετακινηθεί.

Δηλώνει τον ατομικό του Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), τον ατομικό του Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) καθώς και τους Α.Φ.Μ. των γονέων του και τους Α.Φ.Μ. και Α.Μ.Κ.Α. των αδελφών του κάτω των 25 ετών εφόσον είναι άγαμοι και έχουν ίδιο φορολογητέο εισόδημα, ή του /της συζύγου, εφόσον είναι έγγαμος/έγγαμη ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τους πίνακες των τμημάτων.

Ωστόσο, υπάρχουν 104 τμήματα τα οποία μένουν χωρίς αντιστοιχία φέτος κάτι που σημαίνει πως οι φοιτητές των εν λόγω τμημάτων, δεν δικαιούνται μετεγγραφή.

Μετεγγραφές φοιτητών: 5+1 βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζετε

«Κατόπιν της ψήφισης και της νέας τροπολογίας για τις μετεγγραφές, πλέον αλλάζουν αρκετά δεδομένα στη σημαντική αυτή διαδικασία», σημειώνει ο χαρακτηριστικά και παραθέτει 5+1 SOS που πρέπει να λάβουν υπόψιν οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να γνωρίζουν εάν έχουν βάσιμες πιθανότητες μετεγγραφής.

Ακολουθεί ο οδηγός του Επιστημονικού Διευθυντή της EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας για τις μετεγγραφές φοιτητών:

Μπορούν να υποβάλουν αίτηση μετεγγραφής οι φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.) που έχουν εισαχθεί με τους παρακάτω τρόπους:

Επιτυχία σε Πανελλαδικές εξετάσεις: Είτε μέσω των Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.) είτε των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.), ημερήσιων ή εσπερινών. Δικαίωμα πρόσβασης με το 10%: Εισαγωγή χωρίς νέα εξέταση, με βάση τη βαθμολογία των προηγούμενων εξετάσεων​. Ειδικές Κατηγορίες: Φοιτητές που εισήχθησαν με βάση το ποσοστό 5% λόγω σοβαρών παθήσεων, Έλληνες πολίτες της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης, φοιτητές κυπριακής καταγωγής​.

Α. Μετεγγραφή Βάση Οικονομικών και Κοινωνικών Κριτηρίων

Ο συνολικός αριθμός φοιτητών που μετεγγράφονται βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά Τμήμα​. Δεν υπόκεινται σε αυτό το ποσοστό οι φοιτητές που:

Έχουν αδέλφια προπτυχιακούς φοιτητές σε διαφορετικές Περιφερειακές Ενότητες​. Εμπίπτουν στις εξαιρέσεις (π.χ. παιδιά θυμάτων τρομοκρατίας, φοιτητές με αναπηρία, κλπ.)​.

Οι φοιτητές μπορούν να αιτηθούν μετεγγραφή εφόσον πληρούν τα εξής κριτήρια:

6 μόρια: Αν το κατά κεφαλήν εισόδημα της οικογένειας δεν υπερβαίνει τα 3.000€​. 4 μόρια: Αν το κατά κεφαλήν εισόδημα κυμαίνεται από 3.000,01€ έως 6.000€​ 3 μόρια: Αν το κατά κεφαλήν εισόδημα κυμαίνεται από 6.000,01€ έως 9.000€​ 2 μόρια: Αν το κατά κεφαλήν εισόδημα κυμαίνεται από 9.000,01€ έως 12.000€​.

3 μόρια: Για μέλη τρίτεκνης ή πολύτεκνης οικογένειας, με προσαύξηση 0,5 μόρια για κάθε άγαμο τέκνο κάτω των 25 ετών​.3 μόρια: Για ορφανούς από τον έναν γονέα και 5 μόρια για ορφανούς και από τους δύο γονείς​.2 μόρια: Για τέκνα άγαμων γονέων​.2 μόρια: Για κάθε μέλος της οικογένειας με αναπηρία 67% και άνω​ πιστοποιούμενης από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή παθήσεις που αναφέρονται στο παράρτημα της υπ’ αρ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β΄ 358) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει .

Β. Μετεγγραφή Αδελφών Προπτυχιακών Φοιτητών

Τα αδέλφια που φοιτούν σε διαφορετικές Περιφερειακές Ενότητες μπορούν να αιτηθούν μετεγγραφή. Οι βασικές προϋποθέσεις είναι:

Τουλάχιστον δύο αδέλφια φοιτούν σε διαφορετικές Περιφερειακές Ενότητες​. Τα αδέλφια σπουδάζουν σε Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες δεν διαμένουν μόνιμα οι γονείς τους ή τα ίδια ή οι γονείς τους δεν έχουν κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας σε ποσοστό 100%. Τα αδέλφια δεν έχουν υπερβεί τον ανώτατο χρόνο σπουδών​. Το κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα του φοιτητή δεν ξεπερνά τις 15.000€.

Ο φοιτητής μπορεί να αιτηθεί μετεγγραφή αποκλειστικά κατά το πρώτο έτος σπουδών, αν ο αδελφός του φοιτά σε άλλη περιφερειακή ενότητα.

Οι φοιτητές που φοιτούν σε πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α. και αποτελούν μέλη τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών, που δεν έχουν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης, έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν μετεγγραφή σε όλα τα έτη σπουδών τους και όχι μόνο στο πρώτο έτος. Για τους ίδιους φοιτητές δεν ισχύει ο περιορισμός των 15.000€ στο κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα.

Κατά κεφαλήν εισόδημα έως 15.000€ ή μέλη τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών.

Οι φοιτητές αυτής της κατηγορίας με κατά κεφαλήν εισόδημα έως 15.000€ ή που ανήκουν σε τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες χωρίς οικονομικό περιορισμό μπορούν να αιτηθούν:

-Ο φοιτητής μπορεί να μετεγγραφεί σε αντίστοιχο Τμήμα που εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα όπου φοιτά ο αδελφός του.

-Υποχρέωση του αδελφού: Ο αδελφός του αιτούντος μετεγγραφής πρέπει να υποβάλει μέσω του ίδιου Πληροφοριακού Συστήματος υπεύθυνη δήλωση, όπου δηλώνει ότι θα παραμείνει στο Τμήμα του καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών του και ότι δεν θα αιτηθεί μετεγγραφή.

2.Στην Περιφερειακή Ενότητα της Μόνιμης Κατοικίας των γονέων:

-Αν δεν υπάρχει αντίστοιχο Τμήμα στην Περιφερειακή Ενότητα του αδελφού, ο φοιτητής μπορεί να μετεγγραφεί σε αντίστοιχο Τμήμα στην Περιφερειακή Ενότητα της μόνιμης κατοικίας των γονέων του ή όπου οι γονείς του έχουν πλήρη (100%) κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας.

-Και σε αυτή την περίπτωση, ο αδελφός πρέπει να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση για την παραμονή του στο Τμήμα.

-Αν δεν πληρούνται τα παραπάνω κριτήρια, και εφόσον ο ένας από τους αδελφούς φοιτά στο πρώτο έτος σπουδών (δεν ισχύει για τρίτεκνους και πολύτεκνους ο περιορισμός του 1ου έτους), τα αδέλφια μπορούν να μετεγγραφούν από κοινού σε αντίστοιχα Τμήματα που εδρεύουν σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης).

-Απαιτείται η υποβολή αίτησης μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος.

Οι φοιτητές με κατά κεφαλήν εισόδημα έως 5.000€ μπορούν να αιτηθούν μετεγγραφή:

Στην Περιφερειακή Ενότητα Μόνιμης Κατοικίας ή Κυριότητας:

Τα αδέλφια φοιτητές μπορούν να μετεγγραφούν από κοινού σε αντίστοιχο Τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία: Τα αδέλφια φοιτητές ή οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα. Τα ίδια τα αδέλφια ή οι γονείς τους έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας.

Φοιτητές που είναι:

τέκνα θυμάτων τρομοκρατίας τέκνα στελεχών ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας που τραυματίστηκαν θανάσιμα κατά τη διάρκεια διατεταγμένης υπηρεσίας πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις ή αναπηρία άνω του 67% δωρητές οργάνου ή μυελού των οστών σε συνάνθρωπο κυπριακής καταγωγής Έλληνες πολίτες της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης. φοιτητές κρατούμενοι σε Κατάστημα Κράτησης. Κληρικοί.

έχουν δικαίωμα καθ΄υπέρβαση μετεγγραφής δίχως κάποιο περιορισμό θέσεων ή απαίτηση μορίων μετεγγραφής η εισοδήματος. Και εδώ απαιτείται η βάση μετεγγραφής.

Οι παρακάτω κατηγορίες φοιτητών δεν δικαιούνται μετεγγραφή:

Φοιτητές που έχουν ήδη λάβει μετεγγραφή στο παρελθόν (εξαιρούνται όσοι έχουν εισαχθεί εκ νέου στο 1ο έτος σπουδών τμήματος με Πανελλαδικές ή Δικαίωμα πρόσβασης με το 10%). Φοιτητές που έχουν υπερβεί τον κανονικό χρόνο φοίτησης για την απόκτηση του πτυχίου​. Φοιτητές που ανήκουν στις κατηγορίες: τέκνα Ελλήνων του εξωτερικού, αλλοδαποί, υπότροφοι, φοιτητές που εισήχθησαν μέσω αθλητικών επιδόσεων​.

*Αποκλείεται η μετεγγραφή μεταξύ Τμημάτων Α.Ε.Ι. με έδρα την ίδια Περιφερειακή Ενότητα.