Με τις διαπραγματεύσεις ως ζητούμενο, ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού Χερζί Χαλεβί έκανε σχόλια κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη βόρεια Γάζα, στην οποία υποστήριξε: «Στο βορρά, υπάρχει η πιθανότητα να φτάσουμε σε ένα απότομο τέλος».

Σχετικά με τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, ο Χαλεβί παραδέχτηκε ότι «δεν ήταν προγραμματισμένος», αλλά είπε ότι «δεν ήταν ούτε τυχαίος. Δεν ήταν τυχαίο, είναι μεθοδικό, αποτέλεσμα της πίεσης στη Ράφα, αποτέλεσμα της διάλυσης της Ταξιαρχίας της Ράφα».

Είπε ότι οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού θα συνεχιστούν στη βόρεια Γάζα, ιδιαίτερα στην πολύπαθη Τζαμπαλίγια, καθώς το «Ισραήλ» συνεχίζει να εκτοπίζει με τη βία μαζικό αριθμό αμάχων από την περιοχή.

«Τελειώσαμε την ανώτερη ιεραρχία της Χεζμπολάχ με πολύ λεπτομερή τρόπο», λέει ο Χαλεβί κατά τη διάρκεια μιας αξιολόγησης στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας χθες, σε ένα βίντεο που διανεμήθηκε από το γραφείο τύπου του ισραηλινού στρατού. Την ίδια στιγμή οι στρατιωτικές απώλειες του Ισραήλ αυξάνονται.

Δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση πως η Χεζμπολάχ θα σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων, αν δεν σταματήσει η επίθεση στη Γάζα. Οπότε αντίποινα όπως αυτό στην Βηρυτό, πιθανώς να συνεχιστούν.

Ο επικεφαλής της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα θα μεταβεί την Κυριακή στη Ντόχα, όπως μετέδωσαν οι Times of Israel, για να προσπαθήσει να επανεκκινήσει τις συζητήσεις για μια συμφωνία απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και να σταματήσει τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της οργάνωσης Χαμάς. Εκεί θα βρίσκονται ο επικεφαλής της CIA Μπιλ Μπερνς και τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ Αλ Θάνι. Θα υπάρξει και αιγυπτιακή εκπροσώπηση, καθώς οι Αιγύτιοι θα μεταφέρουν τις θέσεις των Παλαιστινίων.

«Στη συνάντηση, τα μέρη θα συζητήσουν τις διάφορες επιλογές για την προώθηση των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, με φόντο τις πρόσφατες εξελίξεις», ανέφερε η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Ντόχα εν μέσω προσπαθειών για επανέναρξη των συνομιλιών. Ο Μπλίνκεν δήλωσε την Πέμπτη ότι αναμένει ότι οι διαπραγματευτές θα συναντηθούν τις επόμενες ημέρες.

Οι συνομιλίες για τους ομήρους έχουν σε μεγάλο βαθμό ακινητοποιηθεί για πάνω από δύο μήνες, με υπαιτιότητα του Ισραήλ που ξεκίνησε μεγάλης κλίμακας επιθέσεις σε Γάζα και Λίβανο, αρνούμενη να διαπραγματευτεί οτιδήποτε πέραν της άνευ όρων παράδοση των ομήρων από τη Γάζα.

H πόλη της Τύρου έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές, σαφώς λιγότερες από τη Βηρυτό.

Γιατί οι διαπραγματεύσεις για τη Γάζα είναι χωρίς αντίκρισμα

Οι διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου είχαν μεταφέρει στις παλαιστινιακές οργανώσεις ότι οι ΗΠΑ δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσουν μια πρόταση αποδεκτή τόσο από το Ισραήλ όσο και από τη Χαμάς. Σύμφωνα με την πηγή, το Ισραήλ πίεσε την αμερικανική κυβέρνηση να μην προσφέρει στη Χαμάς πρόταση κατάπαυσης του πυρός χωρίς την έγκρισή της και επέμενε να παραλείψει η Ουάσιγκτον από τη συμφωνία όρους όπως «μόνιμη κατάπαυση του πυρός» ή «πλήρη αποχώρηση» από τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα, τo Ισραήλ έχει ζητήσει την διατήρηση στρατιωτικής παρουσίας εντός της Γάζας, συγκεκριμένα κατά μήκος τους διαδρόμου της Φιλαδέλφειας (σ.σ. στα σύνορα με την Αίγυπτο) και του άξονα Νετζαρίμ (σ.σ. χωρίζει την Γάζα σε βορρά και νότο), κάτι που περιπλέκει τις διαπραγματεύσεις και καθυστερούν μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Η Χαμάς έχει αποδεχθεί δύο προτάσεις των ΗΠΑ, τον Μάιο και στις 2 Ιουλίου, όμως το Ισραήλ έθεσε επιπλέον όρους. Κυρίως πως δεν περιλαμβάνεται η μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Θέλουν τους ισραηλινούς ομήρους συνεχίζοντας τον πόλεμο, κάτι που δεν αποδέχεται η Χαμάς. Την δεδομένη στιγμή η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή για τους κατοίκους της Γάζας, με 17.028 παιδιά να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο Μοχάμεντ Αφίφ, εκπρόσωπος τύπου της Χεζμπολάχ, δήλωσε την Τρίτη ότι «δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις όσο συνεχίζονται οι μάχες με το Ισραήλ» και ανέλαβε την αποκλειστική ευθύνη για την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο εξοχικό σπίτι του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Επίσης δεν είναι βέβαιο πως η Χεζμπολάχ θα σταματήσει τις επιθέσεις στο Ισραήλ, αν δεν υπάρξει εκεχειρία στη Γάζα. Μια πάγια θέση του Σαγιέντ Νασράλα που δεν είναι γνωστό αν θα τηρηθεί από τους διαδόχους του.