Γάζα: Τουλάχιστον 17 νεκροί από πλήγμα σε σχολικό κτίριο – Το «πρωτόκολλο mosquito» του Ισραήλ

Τουλάχιστον 17 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα από ισραηλινό πλήγμα σε ένα σχολείο που έχει μετατραπεί σε καταφύγιο για εκτοπισμένους στη Νουσεϊράτ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία του θύλακα, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι ο Ισραηλινός στρατός κάνει αυτό για το οποίο κατηγορεί τους εχθρούς του, δηλαδή χρησιμοποιεί κρατούμενους για ανθρώπινες ασπίδες.

«Η ισραηλινή κατοχή στόχευσε το σχολείο των Μαρτύρων της Νουσεϊράτ και ο πρώτος απολογισμός κάνει λόγο για 17 νεκρούς. Υπάρχουν δεκάδες τραυματίες και ορισμένοι είναι σε κρίσιμη κατάσταση», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαχμούντ Μπασάλ, ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Το νοσοκομείο Αλ Άουντα επιβεβαίωσε τον απολογισμό των 17 νεκρών, προσθέτοντας ότι παρέλαβε 42 τραυματίες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι παιδιά και ηλικιωμένοι. Πρόσθεσε ότι επρόκειτο για αεροπορικό πλήγμα.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς, μεταξύ των νεκρών είναι 9 παιδιά. Ο βομβαρδισμός έπληξε την περίβολο του σχολείου όπου διαμένουν «χιλιάδες εκτοπισμένοι», κυρίως γυναίκες και παιδιά, πρόσθεσε.

«Καθόμουν στην τάξη όταν έπεσαν χαλάσματα και τζάμια. Έσφιξα την κόρη μου στην αγκαλιά μου και δεν έβλεπα τίποτα από τον πυκνό καπνό», αφηγήθηκε μια γυναίκα, η Ουμ Μοχάμεντ. «Έτρεχα ουρλιάζοντας για να βρω την αδελφή μου που ήταν στο ισόγειο. Ήταν ζωντανή, όμως άλλα παιδιά έγιναν κομμάτια και έπιασε φωτιά», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχουν μαχητές εδώ», βεβαίωσε ένας άλλος εκτοπισμένος, ο Γιαχία Άμπου Κάμελ, ο οποίος κατέφυγε σε αυτό το σχολείο πριν από περίπου έναν χρόνο.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε  το πλήγμα υποστηρίζοντας ότι στόχος του ήταν «οι τρομοκράτες της Χαμάς που λειτουργούσαν ένα κέντρο διοίκησης και ελέγχου» στο κτιριακό συγκρότημα το οποίο «στο παρελθόν ήταν το σχολείο των Μαρτύρων». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το κτίριο χρησιμοποιείται από τους μαχητές της Χαμάς «για να σχεδιάζουν και να διεξάγουν επιθέσεις εναντίον των στρατιωτών μας».

Η Χαμάς κατήγγειλε στη δική της ανακοίνωση τις «σφαγές εναντίον άοπλων πολιτών σε καταφύγια και κέντρα εκτοπισμένων». Το πλήγμα αυτό αποτελεί μέρος του ισραηλινού σχεδίου «εξόντωσης και εκτοπισμού» των κατοίκων της Γάζας, πρόσθεσε.

Εντωμεταξύ πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι οι Ισραηλινοί χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες  τους παλαιστινίους. Η πρακτική είναι τόσο συνηθισμένη, που έχει την κωδική ονομασία «πρωτόκολλο κουνούπι», σύμφωνα με το CNN.

Όπως μεταδίδει το CNN, ο ισραηλινός στρατός ανάγκασε τους Παλαιστίνιους να εισέλθουν σε δυνητικά παγιδευμένα με εκρηκτικά σπίτια και σήραγγες στη Γάζα για να αποφύγει να θέσει τα στρατεύματά του σε κίνδυνο, σύμφωνα με έναν στρατιώτη των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) και πέντε πρώην κρατούμενους που δήλωσαν ότι υπήρξαν θύματα αυτής της πρακτικής.

Ο στρατιώτης, ο οποίος δήλωσε ότι η μονάδα του κρατούσε δύο Παλαιστίνιους κρατούμενους με ρητό σκοπό να τους χρησιμοποιήσει ως ανθρώπινες ασπίδες για να εξερευνήσει επικίνδυνα μέρη, δήλωσε ότι η πρακτική αυτή ήταν διαδεδομένη μεταξύ των ισραηλινών μονάδων στη Γάζα.

«Τους είπαμε να μπουν στο κτίριο πριν από εμάς», εξήγησε. «Αν υπάρχουν παγίδες, αυτές θα εκραγούν και όχι εμείς».  Ήταν τόσο διαδεδομένη στον ισραηλινό στρατό που είχε όνομα: «πρωτόκολλο κουνουπιών».

Η ακριβής κλίμακα και η έκταση της πρακτικής αυτής από τον ισραηλινό στρατό δεν είναι γνωστή. Αλλά η μαρτυρία τόσο του στρατιώτη όσο και των πέντε πολιτών δείχνει ότι ήταν ευρέως διαδεδομένη σε όλη την επικράτεια: στη βόρεια Γάζα, την πόλη της Γάζας, το Χαν Γιουνίς και τη Ράφα.

Ο στρατιώτης εξήγησε ότι, στην αρχή, η μονάδα του, η οποία εκείνη την εποχή βρισκόταν στη βόρεια Γάζα, χρησιμοποιούσε τυποποιημένες διαδικασίες πριν εισέλθει σε ένα ύποπτο κτίριο: έστελνε έναν σκύλο ή άνοιγε μια τρύπα στο πλάι του κτιρίου με ένα βλήμα άρματος μάχης ή μια θωρακισμένη μπουλντόζα.
Αλλά μια μέρα αυτή την άνοιξη, ο στρατιώτης είπε ότι ένας αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών εμφανίστηκε με δύο Παλαιστίνιους κρατούμενους – ένα 16χρονο αγόρι και έναν 20χρονο άνδρα – και είπε στα στρατεύματα να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες πριν εισέλθουν σε κτίρια. Ο αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών ισχυρίστηκε ότι συνδέονταν με τη Χαμάς.

Όταν ο στρατιώτης αμφισβήτησε την πρακτική αυτή, είπε ότι ένας από τους διοικητές του του είπε: «“Είναι καλύτερα να ανατιναχθεί ο Παλαιστίνιος και όχι οι στρατιώτες μας”». «Είναι πολύ συγκλονιστικό, αλλά μετά από μερικούς μήνες στη Γάζα [τείνεις να μην] σκέφτεσαι καθαρά», είπε ο στρατιώτης. «Είσαι απλά κουρασμένος. Προφανώς, προτιμώ να ζήσουν οι στρατιώτες μου. Αλλά, ξέρετε, ο κόσμος δεν λειτουργεί έτσι».

Ο στρατιώτης είπε ότι αυτός και οι σύντροφοί του αρνήθηκαν να συνεχίσουν την πρακτική μετά από δύο ημέρες και ήρθαν αντιμέτωποι με τον ανώτερο διοικητή τους γι’ αυτό. Ο διοικητής τους, ο οποίος αρχικά τους είπε να μην «σκέφτονται το διεθνές δίκαιο», λέγοντας ότι οι δικές τους ζωές ήταν «πιο σημαντικές», τελικά υποχώρησε, απελευθερώνοντας τους δύο Παλαιστίνιους, είπε ο στρατιώτης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι για να τους αφήσει ο στρατός ελεύθερους σημαίνει ότι δεν είχαν σχέση με την Χαμάς.