Γαλλία: «Η Ζιζέλ Πελικό θέλει να δώσει ένα μήνυμα ελπίδας – Δεν αναζητά τον θαυμασμό» λέει ο δικηγόρος της

Η Ζιζέλ Πελικό, 72 ετών, στάθηκε για άλλη μια φορά ενώπιον του Ποινικού Δικαστηρίου του Βωκλύζ στην Γαλλία, χθες Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, για να αντιμετωπίσει τους άνδρες που κατηγορούνται για τον βιασμό της, ανάμεσά τους και ο ενορχηστρωτής των εφιαλτικών στιγμών που βίωσε, ο πρώην σύζυγός της, Ντομινίκ.

Για περίπου 8 εβδομάδες, η Ζιζέλ άκουγε τις καταθέσεις και τα επιχειρήματα των κατηγορουμένων, ανθρώπων που δεν είχε δει ποτέ στη ζωή της, εκτός από τον πρώην σύζυγό της. Με τη δίκη του βιασμού της στο Μαζάν να έχει γίνει δημόσια, εκείνη αποφάσισε να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα: ένα μήνυμα ελπίδας.

Ο δικηγόρος της, Στεφάν Μπαρμπόνο, μιλώντας σήμερα στο BFMTV, τόνισε τη σημασία του μηνύματός της: «Όταν είσαι θύμα σεξουαλικής επίθεσης, μπορεί να νιώσεις ότι καταστρέφεσαι, αλλά εκείνο που θέλει να μεταδώσει η Ζιζέλ είναι ότι μπορείς να αντεπεξέλθεις, αν βρεις τις απαραίτητες πηγές υποστήριξης γύρω σου».

Την Τετάρτη, η Ζιζέλ Πελικό εμφανίστηκε στο δικαστήριο, κάνοντας τη δεύτερη δημόσια δήλωσή της κατά τη διάρκεια της δίκης.

«Είμαι μια ολοκληρωτικά κατεστραμμένη γυναίκα και δεν ξέρω πώς θα καταφέρω να ανακάμψω από όλα αυτά», είπε με φωνή γεμάτη συναισθηματική ένταση. «Είμαι ήδη 72 ετών και δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω τα χρόνια που μου απομένουν».

Ωστόσο, η 72χρονη δεν στάθηκε μόνο στις προσωπικές μάχες που δίνει και στις ανησυχίες που έχει, συγκλονίζοντας ακόμη μια φορά, απευθυνόμενη προς τον Ντομινίκ. «Πώς μπορεί ο τέλειος άνδρας να έχει φτάσει σε αυτό; Πώς μπόρεσες να με προδώσεις σε αυτόν τον βαθμό; Πώς μπόρεσες να φέρεις αυτούς τους ξένους στην κρεβατοκάμαρά μου;» είπε.

Ο δικηγόρος της, Στεφάν Μπαρμπόνο, σημείωσε στο BFMTV: «Δεν αναζητά την αναγνώριση, δεν επιδιώκει να την θεωρήσουν εξαιρετική. Αυτό που προσπαθεί να δείξει είναι ότι, προφανώς, οι γυναίκες που υποφέρουν από βιασμό νιώθουν βαθιά κατεστραμμένες».

Η Ζιζέλ Πελικό, πολύ συχνά, φεύγοντας από το δικαστήριο, γίνεται δέκτης χειροκροτημάτων από το κοινό. Ωστόσο, η ίδια, αν και ευγνώμων για την υποστήριξη, δεν ξεχνά ποτέ τις άλλες γυναίκες που βιώνουν τον ίδιο εφιάλτη χωρίς την ίδια αναγνώριση.

«Σκέφτεται συνεχώς όλες τις γυναίκες που, αυτή τη στιγμή, αντιμετωπίζουν τον ίδιο αγώνα στις αίθουσες των δικαστηρίων χωρίς να υπάρχει κανείς να τις χειροκροτεί όταν φεύγουν», τόνισε ο δικηγόρος της.

Η υπόθεση της Ζιζέλ Πελικό παραμένει μια σημαντική υπενθύμιση του πόνου και της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν τα θύματα βιασμού, αλλά και της δύναμης που απαιτείται για να μιλήσει κάποιο άτομο δημόσια, στέλνοντας ένα μήνυμα ελπίδας και υποστήριξης σε όλα τα θύματα που παλεύουν για δικαιοσύνη.