Τις απόψεις των Ελλήνων σχετικά με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ καταγράφει έρευνα της aboutpeople για λογαριασμό του NEWS 24/7. Πόσο σημαντική για τον πλανήτη είναι αυτή η εκλογική αναμέτρηση; Ποιος είναι ο πιο δημοφιλής πρόεδρος των ΗΠΑ; Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τους δύο υποψηφίους;

Πόσο σημαντική για τον πλανήτη είναι αυτή η εκλογική αναμέτρηση; Ποιος είναι ο πιο δημοφιλής πρόεδρος των ΗΠΑ; Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τους δύο υποψηφίους; Η έρευνα της aboutpeople για το NEWS 24/7, καταγράφει τις απόψεις τους για τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ

Στα αξιοσημείωτα της έρευνας:

Σχεδόν 6 στους 10 Έλληνες επιθυμούν τη νίκη της Κάμαλα Χάρις.
Ο Μπαράκ Ομπάμα θεωρείται μακράν ο καλύτερος πρόεδρος των τελευταίων δεκαετιών.
Οι Έλληνες θεωρούν τις εκλογές στις ΗΠΑ πολύ σημαντικές για ολόκληρο τον πλανήτη.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (89,8%) θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ είναι πολύ ή αρκετά σημαντικό για ολόκληρο τον πλανήτη.

Όσον αφορά στους τελευταίους πέντε προέδρους των ΗΠΑ, οι Έλληνες δείχνουν ξεκάθαρη προτίμηση στον Μπαράκ Ομπάμα. Το 60,4% των ερωτηθέντων τον θεωρεί τον καλύτερο πρόεδρο, ενώ ακολουθεί ο Ντόναλντ Τραμπ με 16,5%. Ο Μπιλ Κλίντον συγκεντρώνει 4,7%, ο Τζο Μπάιντεν 2,6% και ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος 0,8%.

Η άποψη των Ελλήνων για τον Ντόναλντ Τραμπ κρίνεται ως αρνητική και μάλλον αρνητική σε ποσοστό 72,8%, ενώ το 22,8% έχει θετική και μάλλον θετική άποψη.

Όσον αφορά στην Κάμαλα Χάρις, οι θετικές και μάλλον θετικές γνώμες των Ελλήνων συγκεντρώνουν το 49,7% και οι αρνητικές και μάλλον αρνητικές το 35,8% ενώ το «δεν γνωρίζω – δεν απαντώ»  για την υποψήφια των Δημοκρατικών, ανέρχεται στο 14,5%.

Η προεδρία του Τζο Μπάιντεν αξιολογείται αρνητικά από την πλειοψηφία των Ελλήνων, με το 64,2% των ερωτηθέντων να εκφράζουν αρνητική ή μάλλον αρνητική άποψη για τη θητεία του. Οι θετικές και μάλλον θετικές γνώμες ανέρχονται στο 28,4%.

Το 58% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι επιθυμεί τη νίκη της Κάμαλα Χάρις στις επερχόμενες εκλογές, ενώ το 23% προτιμά τον Ντόναλντ Τραμπ. Σημειώνεται, ότι ο Τραμπ συγκεντρώνει σχεδόν 10% περισσότερη υποστήριξη σε σύγκριση με αντίστοιχη έρευνα της aboutpeople το 2020 (13,4%).

Οι Έλληνες θεωρούν πιθανότερη νικήτρια την Κάμαλα Χάρις, με το 46,3% να την προβλέπει ως επόμενη πρόεδρο, ενώ το 32,6% «βλέπει» νίκη για τον Ντόναλντ Τραμπ. Το 21,1% δεν εκφράζει άποψη στη συγκεκριμένη ερώτηση.

Πάνω από τους μισούς ερωτώμενους (52,2%) πιστεύουν ότι δε θα υπάρχει διαφορά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις όποιος/α και αν εκλεγεί πρόεδρος. Το 30,3% θεωρεί ότι η Χάρις θα είναι πιο κοντά στα ελληνικά συμφέροντα, ενώ το 10,4% πιστεύει ότι ο Τραμπ θα είναι πιο ευνοϊκός για την Ελλάδα.

Σε περίπτωση νίκης του Ντόναλντ Τραμπ το 41,7% των Ελλήνων θα νιώσει ανασφάλεια, ενώ το 25,1% θα αισθανθεί φόβο. Μόλις το 9,2% δηλώνει ότι θα νιώσει ελπίδα και το 8,8% ανακούφιση. Το 15,2% των ερωτηθέντων δεν εκφράζει κάποια άποψη.

Σε περίπτωση νίκης της Κάμαλα Χάρις, το 33,2% των Ελλήνων θα αισθανθεί ανακούφιση.   Αξίζει να σημειωθεί ότι τη δεύτερη θέση σε αυτή την ερώτηση καταλαμβάνει το συναίσθημα της ανασφάλειας με 21,9%. Ακολουθεί η ελπίδα με 15,8% και ο φόβος με 10,2%. Το18,9% των ερωτηθέντων είτε δεν γνωρίζει είτε δεν απαντά.

*Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις 14 και 15 Οκτωβρίου και σε αυτήν συμμετείχαν 1556 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 17 ετών και άνω