Νέα στοιχεία βγαίνουν στο φως για τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στις εγκαταστάσεις της Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (TUSAŞ) στην περιοχή Καχραμανκαζάν, στα περίχωρα της Άγκυρας, αλλά και την ταυτότητα του ενός εκ των δύο δραστών.

Δύο υπουργοί της τουρκικής κυβέρνησης, ο ΥΠΑΜ Γιασάρ Γκιουλέρ και ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, «έδειξαν» ευθέως ως υπεύθυνη την κουρδική οργάνωση ΡΚΚ (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που μετέφερε ζωντανά ο αρχισυντάκτης του τηλεοπτικού σταθμού Habertürk, Μεχμέτ Ακίφ Ερσόι, οι τρομοκράτες που οργάνωσαν την επίθεση ήταν μέλη του ΡΚΚ.

Είπε μάλιστα ότι ο άνδρας τρομοκράτης γεννήθηκε το 1992, ήταν εγγεγραμμένος στα μητρώα του δήμου Beytüşşebap και ότι εντάχθηκε στο PKK το 2016, αλλά δεν τον κατονόμασε.

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, οι δύο τρομοκράτες έφθασαν περίπου στις 15:25 χθες το απόγευμα στις εγκαταστάσεις της TUSAŞ, της καρδιάς της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, με ταξί που έφερε πινακίδα με αριθμό κυκλοφορίας 06 JMT 07, και αφού περίμεναν λίγη ώρα στο όχημα, εξαπέλυσαν την επίθεσή τους. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, το ζευγάρι των τρομοκρατών βγήκαν από το όχημα και προχώρησαν κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου για να μην κινήσουν υποψίες όσο έκαναν κατόπτευση του χώρου.

Στη συνέχεια, λέει η Hurriyet, άνοιξαν πυρ εναντίον όσων έβγαιναν εκείνη την ώρα από τον κύριο συγκρότημα των εγκαταστάσεων, και ξέσπασε σύγκρουση των φρουρών με τους τρομοκράτες, που έβαλαν και κατά των φυλακίων και των φρουρών.

Η γυναίκα μπήκε στο φυλάκιο, πέταξε χειροβομβίδα και ανατινάχθηκε. Ο άλλος τρομοκράτης μπήκε στο συγκρότημα με βαριά όπλα και χειροβομβίδες και έπεσε νεκρός από πυρά που αντάλλαξε με άνδρες ασφαλείας.

Ποια
είναι τα πέντε θύματα της τρομοκρατικής
επίθεσης στην καρδιά της εθνικής
αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας

Πέντε άνθρωποι -πλην των δραστών- σκοτώθηκαν στην τρομοκρατική επίθεση και 22 τραυματίστηκαν, με τα τουρκικά ΜΜΕ να δίνουν στη δημοσιότητα τα ονόματα και φωτογραφίες των θυμάτων.

Πρόκειται για τη μηχανολόγο μηχανικό της TUSAŞ Zahide Güçlü, τον υπεύθυνο ποιοτικού ελέγχου Cengiz Coşkun, τον υπάλληλο της Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Hüseyin Canmaz, τον αξιωματικό ασφαλείας Atakan Şahin Erdoğan και τον οδηγό ταξί Murat Arslan, το όχημα του οποίου άρπαξαν οι τρομοκράτες για να μεταβούν στον στόχο τους.

Όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, η Zahide Güçlü, μητέρα δύο παιδιών, σκοτώθηκε ανήμερα της επετείου του γάμου της, την ώρα που κατέβηκε στο φυλάκιο ασφαλείας για να παραλάβει την ανθοδέσμη που της είχε στείλει ο άνδρας της.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, οι τρομοκράτες πήγαν στον σταθμό ταξί Καζάν Αρσλάν στο κέντρο της περιοχής Καζάν, πιασμένοι χέρι-χέρι για να μην κινήσουν υποψίες, περίπου 45 λεπτά πριν την επίθεση.

Πήραν ταξί δηλώνοντας ως προορισμό «το κέντρο της πόλης». Στη διάρκεια της διαδρομής ζήτησαν από τον οδηγό, Μουράτ Αρσλάν, να σταματήσει για να καπνίσουν και εκεί τον σκότωσαν. Έβαλαν το άψυχο κορμί του στο πορτμπαγκάζ και συνέχισαν την πορεία τους προς τον πραγματικό τους προορισμό, όπου θα εξαπέλυαν τη φονική επίθεση.

«Μπήκαν
στο αυτοκίνητο από τη στάση του λεωφορείου.
Όταν πήγαν στην TUSAŞ,
έκαναν μακελειό. Έβαλαν τον γιο μου στο
πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου και τον
πυροβόλησαν στην πλάτη», είπε ο πατέρας
του ταξιτζή, Μαχμούτ Αρσλάν. Όπως έγινε
γνωστό, ο οδηγός ταξί ήταν πατέρας τριών
παιδιών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Γερλίκαγια, δύο από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση και επτά εξ αυτών ήταν μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.