Πολλαπλά μηνύματα, καρφιά προς διαφορετικές κατευθύνσεις και το περίγραμμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει στην πολιτική σκακιέρα το επόμενο διάστημα περιείχε η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη χθεσινή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή.

Ο Πρωθυπουργός επέλεξε ως θεσμικό συνομιλητή και πολιτικό του αντίπαλο τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ γυρίζοντας κυριολεκτικά την πλάτη του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρωθυπουργός με δύο κινήσεις έδειξε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν αντιμετωπίζει ως αξιωματική αντιπολίτευση το κόμμα της Κουμουνδούρου και ακόμα περισσότερο ως εκπρόσωπο της τον Νίκο Παππά. Όταν ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στο βήμα ο Πρωθυπουργός σηκώθηκε επιδεικτικά και γυρίζοντας την πλάτη του αποχώρησε από την αίθουσα, στην οποία επέστρεψε όταν πήρε το λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0 για παράβαση καθήκοντος από το Ειδικό Δικαστήριο», εξήγησε την στάση του όταν δευτερολόγησε ο κ. Μητσοτάκης. «Αυτή θα είναι η πρακτική την οποία θα ακολουθώ έως ότου ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέξει αρχηγό, μόνιμο, της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και αρχηγό του κόμματός του, υπό την προϋπόθεση ότι προφανώς τα δύο αυτά θα συμπίπτουν», συμπλήρωσε για να αναδείξει την κρίση που μαστίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και να φωτίσει την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει.

Αιχμές Μητσοτάκη σε ΠΑΣΟΚ: Τίποτα δεν άλλαξε μετά την επανεκλογή σας ως αρχηγού του κόμματός σας

Δεν έλειψαν τα βέλη του Πρωθυπουργού και προς το ΠΑΣΟΚ που προβάλλει πια ως ο άλλος πόλος του πολιτικού συστήματος. «Ουσιαστικά τίποτα δεν άλλαξε στη στάση του ΠΑΣΟΚ μετά την επανεκλογή σας ως αρχηγού του κόμματός σας», είπε στον κ. Ανδρουλάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι εμμένει στο «όχι σε όλα», αρνούμενος να στηρίξει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, όπως η επιτάχυνση των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ. «Ενδεχομένως να ήταν υψηλές οι προσδοκίες μου, διότι το ίδιο πρόσωπο ήσασταν πριν, το ίδιο πρόσωπο είστε τώρα, τον ίδιο πολιτικό λόγο εκφέρετε. Έχω την αίσθηση ότι σαν να κάνατε ως ΠΑΣΟΚ μία στροφή 360 μοίρες γύρω από τον εαυτό σας και να καταλήξετε ακριβώς στο ίδιο σημείο όπου βρισκόσασταν πριν γίνει όλη αυτή η μεγάλη εσωτερική διαδικασία», συμπλήρωσε. Νωρίτερα ο κ. Ανδρουλάκης είχε υποστηρίξει ότι «εμείς θα είμαστε εδώ με προτάσεις και κριτική για να σας ανοίξουμε με χαρά την πόρτα εξόδου» για να λάβει την απάντηση του κ. Μητσοτάκη: «Έλα με φόρα», μου θύμισε, που έλεγε κάποτε η κα Τσαπανίδου για τον κ. Τσίπρα. Αυτό θα το αποφασίσει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός σε τρία χρόνια από τώρα. Εδώ θα είμαστε, να κάνουμε τον λογαριασμό».

Σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού, αυτή η αναφορά του περιγράφει και το δίλλημα που βάζει από νωρίς προς τους ψηφοφόρους και αφορά το ποιον θέλουν να κρατήσει το τιμόνι της χώρας μετά τις επόμενες εκλογές, αυτός ή ο κ. Ανδρουλάκης.