Στο PKK, αποδίδει η κυβέρνηση της Τουρκίας την «τρομοκρατική επίθεση», στα κεντρικά γραφεία της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας, TUSAS, στην περιοχή Kahramankazan της Άγκυρας (εικόνα πάνω από Yeni Safak).

Σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ κατονόμασε τους Κούρδους αντάρτες ως υπεύθυνους για το χτύπημα λέγοντας:

«Προσπάθησαν να διαταράξουν την ειρήνη του έθνους μας κάνοντας μια ποταπή και άτιμη επίθεση εναντίον των εγκαταστάσεων της TAI. Όπως κάνουμε πάντα, δίνουμε σε αυτούς τους άτιμους ανθρώπους του PKK την τιμωρία που τους αξίζει, αλλά δεν συμμορφώνονται ποτέ. Επαναλαμβάνω αυτό που λέω πάντα, δεν θα σταματήσουμε να τους καταδιώκουμε μέχρι να εξαλειφθεί ο τελευταίος τρομοκράτης».

«Εκτιμούμε ότι το έκανε το PKK. Θα δώσουμε στη δημοσιότητα πληροφορίες όταν οι ταυτοποιήσεις και άλλα στοιχεία γίνουν πιο σαφή», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια.

Ankara tusaş’taki saldırı ve çatışma anına ait görüntüler..!!Ayrıca rehinelerin olduğu bilgisi var..‼️RTÜK tusaş’taki saldırı ve patlama ile ilgili yayın yasağı getirdi. ‼️#terör #tusaş #patlama #Ankara pic.twitter.com/p4YqsAVJzC— Engin Burukcu (@ebrkc_) October 23, 2024

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε μετά τα μεσάνυχτα ότι βομβαρδίστηκαν «τριάντα δύο στόχοι», θέσεις του PKK και συμμάχων του, στο βόρειο Ιράκ και στο έδαφος της Συρίας, μερικές ώρες μετά την επίθεση στην Άγκυρα.

«Όπως επιτρέπει το δικαίωμά μας στη νόμιμη άμυνα που προβλέπεται στο άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, διεξήχθη αεροπορική επιχείρηση εναντίον τρομοκρατικών στόχων στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία (…) και συνολικά 32 στόχοι που ανήκαν στους τρομοκράτες καταστράφηκαν με επιτυχία», ανέφερε το υπουργείο στο δελτίο Τύπου το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα, διευκρινίζοντας πως «οι αεροπορικές επιχειρήσεις συνεχίζονται».

Το PKK, σε ένοπλο αγώνα εναντίον του τουρκικού κράτους από το 1984, χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Την «αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση», καταδίκασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των BRICS.

«Τα βρόμικα χέρια που απλώνουν χέρι στην Τουρκία σίγουρα θα σπάσουν» διεμήνυσε, χωρίς να κατονομάσει κάποια οργάνωση, προσθέτοντας: «Καμία δομή, καμία τρομοκρατική οργάνωση, κανένα σατανικό κέντρο που στοχεύει στην ασφάλειά μας δεν θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους του».

Türk savunma sanayisinin lokomotif kuruluşlarından olan TUSAŞ’a yönelik düzenlenen terör eylemi; ülkemizin bekasını, milletimizin huzurunu ve “Tam Bağımsız Türkiye” idealimizin timsali olan savunma atılımlarımızı hedef alan alçakça bir saldırıdır.Terör eyleminin ilk anından…— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) October 23, 2024

Συγκεκριμένα ο Ερντογάν έγραψε:

«Η τρομοκρατική επίθεση εναντίον της TUSAŞ, μιας από τις επιχειρήσεις – ατμομηχανές της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, είναι μια αποτρόπαιη επίθεση που στοχεύει την επιβίωση της χώρας μας, την ειρήνη του έθνους μας και τις αμυντικές μας πρωτοβουλίες, που είναι το σύμβολο του ιδανικού μας της Πλήρως Ανεξάρτητης Τουρκίας.

Από την πρώτη στιγμή της τρομοκρατικής ενέργειας οι δυνάμεις ασφαλείας μας επενέβησαν γρήγορα και εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες. Το έθνος μας πρέπει να ξέρει ότι τα βρόμικα χέρια που απλώνουν το χέρι στην Τουρκία σίγουρα θα σπάσουν. Καμία δομή, καμία τρομοκρατική οργάνωση, κανένα σατανικό κέντρο που στοχεύει στην ασφάλειά μας δεν θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους του. Ο αγώνας μας ενάντια σε κάθε είδους τρομοκρατικές απειλές και τους υποστηρικτές τους θα συνεχιστεί με πυγμή, αποφασιστικότητα, και πολυδιάστατο τρόπο».

Η τουρκική κυβέρνηση επέβαλε περιορισμό στη δημοσιοποίηση ειδήσεων σχετικά με το χτύπημα για να μην «προωθούν την τρομοκρατία».

Προς το παρόν πάντως δεν έχει υπάρξει κάποια ανάληψη ευθύνης της επίθεσης.

Έχει ήδη ξεκινήσει και έρευνα από έναν εισαγγελέα και έξι αντιεισαγγελείς, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιλμάζ Τούντς.

Παρότι αρχικά δεν είχε γίνει γνωστός ο αριθμός των δραστών και γινόταν αναφορά για τρεις ίσως και περισσότερους, πλέον όλα τα τουρκικά μέσα κάνουν λόγο για δύο.

Οι ένοπλοι,  χτύπησαν χθες νωρίς το απόγευμα αιφνιδιαστικά την είσοδο της ακαδημίας της Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας της Τουρκίας. Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας,  πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 22 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της τουρκικής πρωτεύουσας.

Νεκροί είναι και οι δύο δράστες, μία γυναίκα και ένας άντρας. Επίσης, μεταξύ των θυμάτων είναι και ένας οδηγός ταξί, τον οποίο οι δράστες σκότωσαν για να κλέψουν το όχημά του, προκειμένου να μεταβούν στην TUSAS, ή αλλιώς ΤΑΙ (Turkish Airspace Industry), όπως είναι ευρύτερα γνωστά διεθνώς με την αγγλική της ονομασία.

Η επίθεση ξεκίνησε χθες Τετάρτη στις 4 το απόγευμα, οπότε και σημειώθηκε μια μεγάλη έκρηξη έξω από το κτίριο της Turkish Aerospace Industries, την οποία ακολουθεί καταιγισμός πυροβολισμών.

Οι πρώτες εικόνες από το περιστατικό δείχνουν μία ομάδα ενόπλων να φτάνει στις εγκαταστάσεις με ένα ταξί και στη συνέχεια να πυροδοτεί εκρηκτικό μηχανισμό, καταστρέφοντας την κεντρική πύλη, αποκτώντας πρόσβαση στο κτιριακό συγκρότημα κατά τη διάρκεια μιας αλλαγής βάρδιας.

Σημειώθηκαν συνολικά τρεις εκρήξεις με κάποιες να πυροδοτούνται εντός του κτιρίου. Στο σημείο σπεύδουν ειδικές δυνάμεις όπου σημειώνεται ανταλλαγή πυροβολισμών με τους δράστες ενώ την ίδια ώρα οι υπάλληλοι της εταιρείας οδηγούνται σε καταφύγιο για την ασφάλειά τους.

Özel Harekat ekipleri, TUSAŞ’a helikopter ile sevk edildi. pic.twitter.com/DrzwI4HJhi— zamanegundem (@zamanegundem) October 23, 2024

Δυνάμεις ασφαλείας, πυροσβέστες και τραυματιοφορείς έσπευσαν στην περιοχή. Τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες που έδειχναν ενόπλους να εισβάλουν στο κτίριο και να ακούγονται πυροβολισμοί και μια ισχυρή έκρηξη. Άλλες εικόνες έδειχναν μια κατεστραμμένη πύλη και ανταλλαγή πυροβολισμών σε ένα χώρο στάθμευσης.

Παράλληλα, εικόνες από κάμερες ασφαλείας από την επίθεση, που μεταδόθηκαν στην τηλεόραση, δείχνουν έναν άνδρα και μία γυναίκα, που κρατούσε επίσης ένα όπλο.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των ενόπλων διήρκησαν αρκετά λεπτά ενώ το προσωπικό της τουρκικής βιομηχανίας κατευθύνθηκε σε καταφύγια για λόγους ασφαλείας.

Η έκρηξη, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τα τοπικά ΜΜΕ, σημειώθηκε στην είσοδο ΕΝΑ (1) των εγκαταστάσεων. Πλάνα έδειξαν τους δράστες να κουβαλούν όπλα και σακίδια πλάτης καθώς μπαίνουν στο κτίριο. Πυκνός λευκός καπνός υψώνεται μπροστά από την είσοδο του χώρου, που βρίσκεται περίπου 40 χλμ. από την πρωτεύουσα.

TUSAŞ Ankara Kahramankazan tesislerine yönelik terör saldırısında patlama anına dair yeni görüntüler ortaya çıktı https://t.co/NgpYSjnLh6 pic.twitter.com/wAYkMNxOT2— Habertürk (@Haberturk) October 23, 2024