Ζιζέλ Πελικό προς τον πρώην σύζυγό της: «Δεν καταλαβαίνω πώς μπόρεσες να με προδώσεις σε αυτόν τον βαθμό»

Ο πρόεδρος του ποινικού δικαστηρίου του Vaucluse, Roger Arata, ζήτησε την περασμένη εβδομάδα η Ζιζέλ Πελικό (Gisèle Pelicot) να μιλήσει σήμερα «στη μέση της διαδικασίας» ώστε να αντιδράσει στα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Η 72χρονη συγκλόνισε ακόμη μία φορά. «Πώς μπορεί ο τέλειος άνδρας να έχει φτάσει σε αυτό; Πώς μπόρεσες να με προδώσεις σε αυτόν τον βαθμό; Πώς μπόρεσες να φέρεις αυτούς τους ξένους στην κρεβατοκάμαρά μου;» είπε, περιγράφοντας ότι θεωρούσε πως ζούσε με τον τέλειο σύζυγο.

«Δεν έχω τίποτα για το οποίο να ντρέπομαι και δεν είχα για τίποτα να κατηγορήσω τον εαυτό μου. Με έχουν βιάσει εκατό φορές και ήταν δύσκολο να πάρω αυτή την απόφαση να είμαι σε αυτό το δικαστήριο. Η μετάδοση αυτών των βίντεο ήταν πολύ δύσκολη, αλλά μας επέτρεψε να αναφέρουμε την αλήθεια », δήλωσε σήμερα, λέγοντας ότι ήθελε να απευθυνθεί στον κ. Pelicot.

«Το προφίλ ενός βιαστή δεν είναι κάποιος που συναντάς σε πάρκινγκ αργά το βράδυ. Ένας βιαστής μπορεί επίσης να είναι στην οικογένεια, ανάμεσα στους φίλους μας. Όταν είδα έναν από τους κατηγορούμενους στο δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα, που μπήκε στην κρεβατοκάμαρα και στο σπίτι μου χωρίς συγκατάθεση… Αυτός ο άντρας, που ήρθε να βιάσει μια αναίσθητη, 57χρονη γυναίκα – είμαι και εγώ μητέρα και γιαγιά… Θα μπορούσα να ήμουν η γιαγιά του. Είμαι μια γυναίκα που έχει καταστραφεί ολοσχερώς, και δεν ξέρω πώς μπορώ να ξεπεράσω τον εαυτό μου από αυτό» περιέγραψε.

«Για μένα είναι βιαστές, παραμένουν βιαστές. Ο βιασμός είναι βιασμός»

Αφού άκουσε συζύγους ή φίλες ή φίλους στο δικαστήριο να λένε ότι ο κατηγορούμενος δεν φαινόταν ικανός για βιασμό, λέει: «Πρέπει να προχωρήσουμε στην κουλτούρα του βιασμού στην κοινωνία». Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν τον ορισμό του βιασμού, προσθέτει.

Ερωτηθείσα για μερικούς από τους κατηγορούμενους άνδρες που είπαν ότι τη χάιδευαν απαλά κατά τη διάρκεια των φερόμενων επιθέσεων και ότι ως εκ τούτου δεν συνιστούσε βιασμό, η Gisèle Pelicot είπε ότι οι άντρες εξύβριζαν «μια αναίσθητη γυναίκα». Λέει: «Για μένα είναι βιαστές, παραμένουν βιαστές. Ο βιασμός είναι βιασμός».

Η Gièle Pelicot λέει ότι λόγω των ανησυχιών της, «συμβουλεύτηκα τρεις γυναικολόγους. Αρκετές φορές είχα ξυπνήσει και ένιωθα ότι έχασα τα νερά μου – όπως συμβαίνει όταν γεννάς».

Και προσθέτει: «Ξέρει ότι το πρωί παίρνω το πρωινό μου στην κουζίνα, είναι βασικό, χυμός πορτοκαλιού, τοστ, μαρμελάδα, μέλι. Θα μπορούσε να το είχε βάλει στον χυμό πορτοκαλιού ή στον καφέ μου. Αλλά δεν ένιωσα εκείνη τη στιγμή ότι με νάρκωνε». Λέει ότι μια φορά πήγε για πρωινό ραντεβού στο κομμωτήριο και ο τότε σύζυγός της επέμενε να την πάει εκείνος. Είχε κάτι που έμοιαζε με μπλακ άουτ, λέει, και δεν θυμόταν το κούρεμα.