Η Ζιζέλ Πελικό, η γυναίκα που βρίσκεται στο επίκεντρο της δίκης για την υπόθεση των μαζικών βιασμών που έχει συγκλονίσει τη Γαλλία, καταθέτει στο δικαστήριο.

Η 72χρονη Πελικό, η οποία αποδέχθηκε να διεξαχθεί η δίκη δημόσια και όχι κεκλεισμένων των θυρών, προκαλώντας ένα κύμα συμπαράστασης προς τα θύματα βιασμών και σεξουαλικής κακοποίησης, ανέβηκε στο βήμα να καταθέσει ενώ την παρακολουθούσε ο κατηγορούμενος για το δράμα της σύζυγός της Ντομινίκ Πελικό.

Ο Πελικό, ο οποίος έχει παραδεχθεί ότι τη νάρκωσε και τη βίασε και δήλωσε ότι στρατολόγησε άνδρες στο Διαδίκτυο για να τη βιάζουν, κάθεται σε έναν ασφαλή χώρο του δικαστηρίου με τζαμαρία, φρουρούμενος από δύο αστυνομικούς.

«Πώς μπόρεσες να φέρεις αυτούς τους ξένους στην κρεβατοκάμαρά μου;»

Ανεβαίνοντας στο βήμα, η Πελικό είπε ότι ήθελε να απευθυνθεί στον σύζυγό της. «Τόσο πολλές φορές είπα στον εαυτό μου “πόσο τυχερή είμαι που σε έχω στο πλευρό μου”». Ανέφερε ότι στάθηκε δίπλα της όταν πίστευε πως ήταν άρρωστη με νευρολογικά προβλήματα, τα οποία αργότερα διαπιστώθηκε ότι οφείλονταν στα φάρμακα που της έδινε κρυφά για να τη ναρκώνει.

«Με πήγε σε νευρολόγο όταν ανησυχούσα. Πήγε επίσης μαζί μου στον γυναικολόγο. Για μένα ήταν κάποιος που εμπιστευόμουν απόλυτα» περιέγραψε.

Η ίδια συνέχισε: «Πώς μπορεί ο τέλειος άνθρωπος να έχει φτάσει σε αυτό το σημείο; Πώς μπόρεσες να με προδώσεις σε τέτοιον βαθμό; Πώς μπόρεσες να φέρεις αυτούς τους ξένους στην κρεβατοκάμαρά μου;».

Συνέχισε τη συγκλονιστική της κατάθεση: «Το προφίλ ενός βιαστή δεν είναι κάποιος που συναντάται σε ένα πάρκινγκ αυτοκινήτων αργά το βράδυ. Ένας βιαστής μπορεί να βρίσκεται και μέσα στην οικογένεια, ανάμεσα στους φίλους μας. Όταν είδα έναν από τους κατηγορούμενους στο εδώλιο την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος μπήκε στην κρεβατοκάμαρα και στο σπίτι μου χωρίς συγκατάθεση. Αυτός ο άνδρας, ο οποίος ήρθε να βιάσει μια αναίσθητη, 57χρονη τότε γυναίκα – είμαι επίσης μητέρα και γιαγιά … Θα μπορούσα να ήμουν η γιαγιά του. Είμαι μια γυναίκα που έχει καταστραφεί εντελώς και δεν ξέρω πώς θα μπορέσω να συνέλθω από αυτό».

«Ήθελα όλες οι γυναίκες θύματα βιασμού -όχι μόνο όταν έχουν ναρκωθεί, ο βιασμός υπάρχει σε όλα τα επίπεδα- θέλω αυτές οι γυναίκες να πουν: ”Η Πελικό το έκανε, μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς”».

«Όταν βιάζεσαι υπάρχει ντροπή, και δεν είναι για εμάς να ντρεπόμαστε – είναι για εκείνους», πρόσθεσε.

Ο εισαγγελέας στη συνέχεια ρώτησε την Πελικό αν θυμάται συγκεκριμένες στιγμές που ο σύζυγός της της προσέφερε συγκεκριμένα γεύματα και ποτά.

«Μου έκανε πολλά γεύματα. Το καταλάβαινα αυτό ως μέρος της προσοχής και φροντίδας που μου έδειχνε. Ξέρω ότι ένα βράδυ ήρθε να με παραλάβει από τον σταθμό της Αβινιόν μετά από 10 ημέρες με τα εγγόνια μου. Είχε ήδη ετοιμάσει το γεύμα – πουρέ πατάτας. Δύο πιάτα ήταν ήδη στο φούρνο. Εγώ έβαλα ελαιόλαδο στις πατάτες μου και εκείνος βούτυρο, οπότε ήταν εύκολο να δούμε ποιο πιάτο ήταν δικό του. Πίναμε μαζί ένα ποτήρι λευκό κρασί. Ποτέ δεν βρήκα κάτι παράξενο στις πατάτες μου. Τελειώσαμε το φαγητό».

«Συχνά, όταν έπαιζε ποδοσφαιρικός αγώνας στην τηλεόραση, τον άφηνα να τον παρακολουθήσει μόνος του. Μου έφερνε το παγωτό μου στο κρεβάτι, όπου ήμουν, την αγαπημένη μου γεύση, βατόμουρο. Και σκέφτηκα “πόσο τυχερή είμαι, είναι ένας έρωτας”. Δεν ένιωσα ποτέ την καρδιά μου να φτερουγίζει, δεν ένιωσα τίποτα, πρέπει να κατέρρεα πολύ γρήγορα. Ξυπνούσα με τις πιζάμες μου. Τα πρωινά πρέπει να ήμουν πιο κουρασμένη από το συνηθισμένο, αλλά περπατάω πολύ και σκέφτηκα ότι ήταν αυτό».

Η Πελικό κατέθεσε λέει ότι, λόγω των ανησυχιών της για το πώς ένιωθε τα πρωινά, «συμβουλεύτηκα τρεις γυναικολόγους. Αρκετές φορές είχα ξυπνήσει και ένιωθα ότι είχα χάσει υγρά, όπως συμβαίνει όταν γεννάς».

Είπε ότι κάποτε πήγε για ένα πρωινό ραντεβού με κομμωτήριο και ο τότε σύζυγός της επέμενε να την οδηγήσει. Βίωσε κάτι που της φάνηκε σαν λιποθυμία και δεν θυμόταν να φτάνει στο κομμωτήριο.

Ο εισαγγελέας συνέχισε περιγράφοντας πώς ένας από τους κατηγορούμενους άνδρες είχε πει ότι ο Ντομινίκ Πελικό είχε μιλήσει ότι ενεργούσε από αίσθημα εκδίκησης εναντίον της επειδή εκείνη κάποτε είχε συνάψει ερωτική σχέση με τρίτο άτομο.

Η Πελικό απάντησε: «Σκέφτηκα συχνά ότι ίσως δεν συνήλθε ποτέ από το γεγονός ότι είχα γνωρίσει κάποιον στη ζωή μου. Συχνά αισθανόμουν υπεύθυνη. Σκέφτηκα ότι δεν ήταν ίσως εκδίκηση, επειδή είχε υποφέρει τόσο πολύ από εκείνη τη σχέση; Αλλά ήταν χρόνια αργότερα, είχαμε μιλήσει γι’ αυτό. Είχε κι εκείνος σχέσεις. Ο πρώτος άνδρας που γνώρισα ήταν ο σύζυγός μου, ο δεύτερος ήταν ο εραστής μου. Είχαμε μιλήσει γι’ αυτό».

Η 72χρονη ρωτήθηκε σχετικά με ένα βίντεο με τον σύζυγό της, που προβλήθηκε στο δικαστήριο, στο οποίο ακούγεται ξεκάθαρα εκείνη να λέει: «Σταμάτα, σταμάτα, πονάει» και να μιλάει με φωνή που δεν είναι «φυσιολογική», ίσως επειδή βρισκόταν στα πρώτα στάδια της νάρκωσης. Στη συνέχεια ρωτήθηκε αν ήταν συναινετικό. Εκείνη απάντησε: «Φυσικά και ήταν βιασμός».

Εκδικάζονται οι υποθέσεις 6 κατηγορουμένων στην «υπόθεση Πελικό» αυτή την εβδομάδα

Αυτή την εβδομάδα το δικαστήριο εκδικάζει τις υποθέσεις έξι ανδρών που κατηγορούνται για τον βιασμό της Ζιζέλ Πελικό. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ένας 34χρονος δεσμοφύλακας, ένας 55χρονος ηλεκτρολόγος, ένας 32χρονος ντελιβεράς, ένας 46χρονος κατασκευαστής καθρεπτών και ένας 31χρονος ελαιοχρωματιστής και διακοσμητής.

50 άνδρες κατηγορούνται για βιασμό και επίθεση μαζί με τον πρώην σύζυγο της Ζιζέλ και οι ηλικίες τους κυμαίνονται από τα 26 έως 74 έτη, μεταδίδει η βρετανική Guardian. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ένας νοσηλευτής, ένας δημοσιογράφος, ένας διευθυντής φυλακής, ένας τοπικός σύμβουλος, ένας στρατιώτης, οδηγοί φορτηγών και εργάτες σε αγροκτήματα. Ο καθένας τους αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.

Συνολικά 49 κατηγορούνται για βιασμό, ένας για απόπειρα βιασμού και ένας για σεξουαλική επίθεση. Πέντε άλλοι κατηγορούνται επίσης για κατοχή εικόνων κακοποίησης παιδιών.

Οι περισσότεροι ζούσαν στη Νοτιοανατολική Γαλλία σε ακτίνα 60 χιλιομέτρων από το χωριό Mαζάν, όπου ζούσαν οι Πελικό. Έξι έχουν προηγούμενες καταδίκες για ενδοοικογενειακή βία, δύο έχουν καταδικαστεί για σεξουαλική βία. Συνολικά 23 έχουν ποινικό μητρώο για αδικήματα όπως οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και κατοχή ναρκωτικών.

Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους παραδέχθηκαν τον βιασμό, αλλά δήλωσαν ότι δεν ξεκίνησαν με αυτή την πρόθεση και ζήτησαν συγγνώμη στο δικαστήριο από την 72χρονη Πελικό, γιαγιά και πρώην υπεύθυνη logistics. Άλλοι αρνήθηκαν την κατηγορία του βιασμού, λέγοντας ότι πίστευαν ότι συμμετείχαν σε ένα παιχνίδι του ζευγαριού.