Θετικό κλίμα κατά τη διάρκεια και μετά την ενημέρωση των βουλευτών ΝΔ από τον Γ. Γεραπετρίτη για τα ελληνοτουρκικά.

Ικανοποιημένοι από την ενημέρωση και τις απαντήσεις που έλαβαν για τον ελληνοτουρκικό διάλογο και τα εθνικά θέματα αποχώρησαν από την αίθουσα 151 του Κοινοβουλίου οι βουλευτές της ΝΔ που συμμετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών.

Στις ερωτήσεις που δέχθηκε από τους βουλευτές της ΝΔ περιέγραψε την πορεία του διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη, διευκρινίζοντας ότι στο ραντεβού της Αθήνας αυτό που θα διερευνήσει με τον κ. Φιντάν είναι το πλαίσιο της προσέγγισης και αν οι δύο πλευρές μπορούν να συμφωνήσουν στους όρους και στους κανόνες που θα διέπουν τα επόμενα βήματα. «Είμαστε μακριά από συνυποσχετικό για προσφυγή στη Χάγη», σημείωσε σύμφωνα με πηγές ο κ. Γεραπετρίτης. Άλλωστε, θύμισε ότι είναι η 12η φορά που θα συναντηθεί με τον κ. Φιντάν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και χαρακτήρισε θετικό το ότι οι δύο πλευρές έχουν φτάσει στο σημείο να μιλούν με ειλικρίνεια και ακρίβεια για το τι θέλουν και τι επιδιώκουν.

Η συζήτηση κύλησε χωρίς διαφωνίες ή εντάσεις, με βουλευτές να υποστηρίζουν μετά το τέλος της διαδικασίας ότι «στα εθνικά θέματα δεν χωρούν αντιπαραθέσεις». Σε αυτό, προφανώς, βοήθησε η εξαρχής αποσαφήνιση των διαχρονικών κόκκινων γραμμών και των επιδιώξεων της κυβέρνησης για διατήρηση του θετικού κλίματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υφίσταται αλλαγή των εθνικών θέσεων. Ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η πρόβλεψη του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό που τέθηκε σε διαβούλευση το καλοκαίρι και προβλέπει περιορισμούς στην τουριστική ανάπτυξη βραχονησίδων. Η εξήγηση που δόθηκε είναι πως δεν υπάρχουν οι υποδομές στις βραχονησίδες για τέτοια δραστηριότητα, όμως ισχύει κανονικά η οικονομική δραστηριότητα, όπως τονίστηκε.

«Εξαιρετική συζήτηση, άρτια ενημέρωση, όλοι ικανοποιημένοι», έσπευσε να σχολιάσει μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, έχοντας στο πλευρό του τον υπουργό Εξωτερικών. Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως η συνάντηση έκλεισε με την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία προεδρεύει στην αρμόδια Επιτροπή, να λέει πως αισθάνεται «υπερηφάνεια στον τρόπο που εφαρμόζεται η εξωτερική πολιτική» και τους βουλευτές του κόμματος να χειροκροτούν.