Ενας Ελληνοαμερικανός, και μάλιστα δισεκατομμυριούχος, δήμαρχος της Νέας Υόρκης; Γιατί όχι; Οι εξελίξεις ήδη τρέχουν με καταιγιστικούς ρυθμούς. Ο νυν δήμαρχος Ερικ Ανταμς ίσως και να μετράει μέρες στη θέση του, μετά την απαγγελία από την Εισαγγελία του Μανχάταν σωρείας βαρύτατων κατηγοριών εναντίον του για διαφθορά. Κατηγοριών απότοκων εν πολλοίς των πολύχρονων «στενών επαφών» του με το τουρκικό λόμπι, φυσικά με το αζημίωτο.
Η σχετική νομοθεσία είναι πολύπλοκη: προβλέπει εκλογές μέσα σε 60 ημέρες, χωρίς όμως κομματικές ταμπέλες, τύποις τουλάχιστον, αλλά με ελεύθερη συμμετοχή υποψηφίων σε μια λίστα.
Και εδώ έρχεται το όνομα του Τζον Κατσιματίδη να ταράξει τα νερά, καθώς είναι το πρώτο που συζητείται ως διάδοχη κατάσταση στον δήμο. Από πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους μέχρι τους απλούς Νεοϋορκέζους. Δημοσίευμα της «Washington Times» αποκάλυψε ότι ήδη προτείνεται ομόφωνα από τις επιτροπές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και στα 5 διαμερίσματα (Μανχάταν, Χάρλεμ, Κουίνς, Μπρονξ, Στάτεν Αϊλαντ). Υπόψη ότι η κόρη του Αντρια είναι πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων του Μανχάταν από το 2017. Και ότι ο ίδιος διεκδίκησε το χρίσμα τους για τη δημαρχία το 2013, χωρίς επιτυχία.
Το σκέφτεται
Οπως φαίνεται, ο Κατσιματίδης το σκέφτεται. «Δεν έχω αποφασίσει ακόμα», είπε στο Page Six, αποκαλύπτοντας ότι δέχεται εκατοντάδες αιτήματα να είναι υποψήφιος. «Το επεξεργάζομαι. Θέλω να πάει καλά η Νέα Υόρκη. Θέλουμε να τη βοηθήσουμε», πρόσθεσε.
Κλείσιμο
Tο θέμα της υποψηφιότητας Κατσιματίδη αντιμετωπίζεται θετικά και στην προοπτική να αποτελέσει τον «εκλεκτό» των Ρεπουμπλικάνων οπωσδήποτε τον Νοέμβριο του 2025, όταν θα διεξαχθούν κανονικά οι εκλογές.
Ποιο είναι το εκπληκτικό; Οτι ο Τζον Κατσιματίδης παραδέχτηκε με αφοπλιστική ειλικρίνεια στο Page Six: «Ξέρετε τι φοβάμαι περισσότερο; Οτι μπορεί να κερδίσω».
Γιατί το είπε αυτό όμως; Επειδή γνωρίζει πως δυο καρπούζια δεν χωράνε κάτω από την ίδια μασχάλη. Και επομένως, εφόσον εκλεγεί δήμαρχος, πρέπει και ουσιαστικά να δώσει τα κλειδιά των επιχειρήσεών του στον γιο του, τον Τζον Κατσιματίδη τζούνιορ. Καθώς ήδη από τον Ιανουάριο προανήγγειλε την προώθησή του στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Red Apple Group. Του κολοσσού που έχει δημιουργήσει και που στεγάζει δεκάδες εταιρικές οντότητες. Βασιλιάς των σούπερ μάρκετ της Ανατολικής Ακτής, πανίσχυρος παίκτης σε ενέργεια και real estate, χτίζοντας ουρανοξύστες από Φλόριντα μέχρι Νέα Υόρκη. Και με την τελευταία επιχειρηματική κίνησή του, να μπει στην αναπτυσσόμενη αγορά των μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων (SMRs), να επιβεβαιώνει ότι στοχεύει πολύ πιο ψηλά.
Οι Ρεπουμπλικάνοι τον πιέζουν να αποδεχθεί την «πρόκληση», πιστεύοντας πως με αυτόν μπορούν να ανακτήσουν τον Δήμο της Νέας Υόρκης. Ο 76χρονος Κατσιματίδης, καίτοι ορκισμένος Ρεπουμπλικάνος, είναι διεισδυτικός και στο απέναντι εκλογικό κοινό. Για τους απλούς πολίτες είναι κάτι παραπάνω από ένας πετυχημένος επιχειρηματίας, ενσαρκώνει ιδανικά το αμερικάνικο όνειρο. Ενα ελληνόπουλο μεταναστών από τη Νίσυρο, που κατάφερε χωρίς την παραμικρή βοήθεια, παρά μόνο με το επιχειρηματικό μυαλό του και αυστηρή προσήλωση στη δουλειά να μεγαλουργήσει. Να χτίσει μια πραγματική αυτοκρατορία, που αποτιμάται σε 4,5 δισ. δολάρια και το ταβάνι της είναι ακόμα άγνωστο.
Οι πολιτικοί φίλοι
Η σχέση του Κατσιματίδη με την πολιτική είναι παλιά και θυελλώδης, αλλά και με σκαμπανεβάσματα. Ανήκε στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και μεταπήδησε στους Δημοκρατικούς όταν ήταν υποψήφιος πρόεδρος ο επίσης ομογενής Μάικλ Δουκάκης, το 1988. Το 2000 υποστήριξε την υποψηφιότητα του Δημοκρατικού Αλ Γκορ. Διαχρονικός πιστός φίλος των Κλίντον και σημαντικός δωρητής της Χίλαρι στην εκστρατεία της το 2008 για το χρίσμα των Δημοκρατικών.
Επανήλθε στους Ρεπουμπλικάνους και το 2012 υποστήριξε τον Μιτ Ρόμνεϊ. Εκτοτε, σταθερά στο πλευρό τού Τραμπ. Είναι όχι απλώς ένας από τους γαλαντόμους δωρητές των εκστρατειών του, αλλά και πολύ στενός φίλος του.

Ο νυν δήμαρχος ίσως και να μετράει μέρες στη θέση του, μετά την απαγγελία από την Εισαγγελία του Μανχάταν σωρείας βαρύτατων κατηγοριών εναντίον του για διαφθορά-  Κατηγοριών απότοκων εν πολλοίς των πολύχρονων «στενών επαφών» του με το τουρκικό λόμπι, φυσικά με το αζημίωτο
Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Content snippet: CookieBar