Δεκατρείς άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, σκοτώθηκαν και 57 τραυματίστηκαν στον Λίβανο σε ισραηλινό πλήγμα το βράδυ της Δευτέρας (21/10) στην πρωτεύουσα, κοντά στο μεγαλύτερο δημόσιο νοσοκομείο της χώρας, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δημοσίευσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 57 ακόμη τραυματίστηκαν σε ισραηλινό πλήγμα κοντά στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βηρυτού. Συνεχίζονται οι έρευνες στα χαλάσματα.

«Η έφοδος του ισραηλινού εχθρού στον τομέα της Τζνα, κοντά στο νοσοκομείο Χαρίρι, είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 13 άνθρωποι, συμπεριλαμβανόμενου ενός παιδιού, σύμφωνα με νέο απολογισμό και ο αριθμός των τραυματιών αυξήθηκε σε 57, εκ των οποίων οι 17 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο και οι 7 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στο σημείο του πλήγματος, οι έρευνες συνεχίζονται στα χαλάσματα για τον εντοπισμό θυμάτων, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται εκεί.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χεζμπολάχ ότι κρύβει εκατομμύρια ευρώ κάτω από το νοσοκομείο

Το Ισραήλ κατηγόρησε χθες τη Χεζμπολάχ ότι αποθηκεύει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και χρυσό σε ένα καταφύγιο κάτω από το νοσοκομείο Σαχέλ στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Το νοσοκομείο Σαχέλ στην περιοχή Νταχίγε εκκενώθηκε λίγο αργότερα, και ο διευθυντής του, Φάντι Αλάμε, δήλωσε στο Reuters ότι οι κατηγορίες είναι αναληθείς.

Το Ισραήλ δεν παρείχε αποδείξεις για τον ισχυρισμό ότι υπήρχαν μετρητά κάτω από το νοσοκομείο. Αντ’ αυτού, δημοσίευσε ένα κινούμενο γραφικό που υποτίθεται ότι δείχνει ένα καταφύγιο κάτω από το νοσοκομείο, το οποίο, σύμφωνα με το Ισραήλ, είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για να κρυφτεί ο πρώην γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Το Ισραήλ απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση του Λιβάνου να κατασχέσει τα χρήματα που, όπως υποστήριξε, η σιιτική οργάνωση είχε κλέψει από τον λιβανέζικο λαό.

Λίγο αργότερα, το Ισραήλ εξέδωσε σειρά προειδοποιήσεων προς τους κατοίκους της Νταχίγε ότι θα ξεκινήσει να χτυπά κτίρια στην περιοχή και ότι θα πρέπει να απομακρυνθούν τουλάχιστον 500 μέτρα μακριά. Όσοι παρέμειναν στην περιοχή άρχισαν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

Οι αεροπορικές επιδρομές ξεκίνησαν περίπου μία ώρα αργότερα, με ισχυρές εκρήξεις να ακούγονται σε όλη την περιοχή της Βηρυτού. Ένα από τα χτυπήματα έπληξε ακριβώς μπροστά από την είσοδο του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Χαρίρι. Το νοσοκομείο υπέστη «σοβαρές ζημιές» από την έκρηξη.

Παρά το χτύπημα, οι δραστηριότητες του νοσοκομείου συνεχίστηκαν κανονικά και δεχόταν τραυματίες από τις επιδρομές της Δευτέρας το βράδυ, σύμφωνα με πηγή από το νοσοκομείο.

Ο αρχικός αριθμός των θυμάτων αναμενόταν να αυξηθεί, καθώς οι διασώστες συνέχιζαν να σκάβουν στα ερείπια για να βρουν επιζώντες. Μια φωτογραφία από το κτίριο που χτυπήθηκε μπροστά από το νοσοκομείο Ραφίκ Χαρίρι δείχνει έναν άνδρα, καλυμμένο με αίμα, να κείτεται νεκρός σε ένα κατεστραμμένο κτίριο.

Διαταγή εκκένωσης για την περιοχή αλ-Χαούς στον νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την εκκένωση της περιοχής αλ-Χαούς στον νότιο Λίβανο, μέσω του εκπροσώπου του στρατού που μιλά αραβικά, Αβιχάι Αντραέ, με ανάρτησή του στο X.

«Ο στρατός μας επιχειρεί στην πόλη σας και δεν έχει καμία πρόθεση να σας βλάψει», δήλωσε ο Αντραέ, προσθέτοντας: «Για τη δική σας ασφάλεια, πρέπει άμεσα να εκκενώσετε τα σπίτια σας και να απομακρυνθείτε τουλάχιστον ένα χιλιόμετρο από την πόλη».

Επίσης, προειδοποίησε ότι «όποιος βρίσκεται κοντά σε στοιχεία, εγκαταστάσεις ή εξοπλισμό μάχης της Χεζμπολάχ, θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο».