Η αναγνώριση αυτή ήρθε στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου «International Road Federation», που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Η Νέα Οδός και η Κεντρική Οδός, εταιρείες του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, απέσπασαν χρυσή διάκριση στην οδική ασφάλεια, κατακτώντας το βραβείο «Road Safety» στα Βραβεία της Διεθνούς Οδικής Ομοσπονδίας (International Road Federation – IRF) για το 2024. Η αναγνώριση αυτή ήρθε στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου «IRF World Congress», που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Οι εταιρείες βραβεύτηκαν για το καινοτόμο έργο τους στην οδική ασφάλεια στους αυτοκινητοδρόμους που διαχειρίζονται, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (AI) και γεωεντοπισμού (geolocation).

Το σύστημα που αναπτύχθηκε περιλαμβάνει τεχνολογίες επιτήρησης με κάμερες CCTV και AI, οι οποίες επιτρέπουν την αυτόματη ανίχνευση εισόδου ζώων, πεζών και οχημάτων στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Κάθε ανίχνευση προκαλεί την άμεση ενεργοποίηση ειδοποιήσεων στα Κέντρα Διαχείρισης Κυκλοφορίας, ενώ παράλληλα ενημερώνονται οι οδηγοί μέσω ηλεκτρονικών πινακίδων και της εφαρμογής MyOdos. Επιπλέον, έχουν εγκατασταθεί ηχητικές συσκευές απώθησης με ηλιακή ενέργεια και ενισχύθηκε η περίφραξη των αυτοκινητοδρόμων για την αποτροπή εισόδου ζώων.

Από το 2019, οι ενέργειες αυτές έχουν οδηγήσει σε μείωση των ατυχημάτων με ζώα κατά 60%, επιβεβαιώνοντας την επιτυχία του έργου σε θέματα οδικής ασφάλειας.