Υπόγεια θησαυροφυλάκια της Χεζμπολάχ στον Λίβανο έχει βάλει στο στόχαστρο ο ισραηλινός στρατός, αποκαλύπτοντας τη διαδρομή του χρήματος και τον «τραπεζίτη» της οργάνωσης.

«Η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε μια σειρά πληγμάτων ακριβείας εναντίον των οικονομικών συμφερόντων της Χεζμπολάχ» είπε ο εκπρόσωπος του στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Ισραήλ: Βίντεο παρουσιάζει σε 3D χάρτη το τεράστιο υπόγειο θησαυροφυλάκιο και τις υποδομές του

«Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους μας χθες βράδυ ήταν ένα υπόγειο θησαυροφυλάκιο που περιείχε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, σε χρυσό και σε νομίσματα. Τα χρήματα χρησίμευαν στη χρηματοδότηση των επιθέσεων της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ» είπε αρχικά, χωρίς να διευκρινίσει πού ακριβώς βρισκόταν αυτή η κρύπτη.

Ισραήλ: Δεύτερο υπόγειο θησαυροφυλάκιο κάτω από το νοσοκομείο Σάχελ -Η δομή του και οι υποδομές

Ο εκπρόσωπος των IDF στη συνέχεια του μηνύματός του αποκάλυψε λεπτομέρειες για ένα δεύτερο και πολύ μεγαλύτερο υπόγειο θησαυροφυλάκιο, το οποίο ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν έχει γίνει ακόμα στόχος και παρακολουθείται στενά από τον ισραηλινό στρατό.

Μάλιστα, στο βίντεο καταγράφεται η δομή του σε 3D απεικόνιση.

«Εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια βρίσκονται ακριβώς κάτω από το νοσοκομείο Σάχελ στην καρδιά της Βηρυτού. Τα δύο κτίρια αριστερά και δεξιά από το νοσοκομείο Σάχελ λειτουργούν ως είσοδος και έξοδος από το θησαυροφυλάκιο. Το υπόγειο θησαυροφυλακίο περιέχει δωμάτια, κρεβάτια και υποδομές για διαμονή, ακόμα και για μάχη. Η Χεζμπολάχ έχτισε το θησαυροφυλάκιο κάτω από το Νοσοκομείο Σάχελ και αυτή τη στιγμή εκεί βρίσκονται εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε χρήματα και χρυσό. Καλούμε την κυβέρνηση του Λιβάνου και τις Αρχές ”μην επιτρέψετε στην Χεζμπολάχ να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για τρομοκρατικές ενέργειες. Δεν θα χτυπήσουμε το νοσοκομείο απευθείας. Δεν είμαστε σε πόλεμο με τον λαό του Λιβάνου» τόνισε ο εκπρόσωπος του IDF.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Χαγκάρι περιέγραψε τη ροή χρήματος κατηγορώντας το Ιράν ότι μεταφέρει χρήματα στη Χεζμπολάχ και άλλους τρόπους με τους οποίους η τρομοκρατική ομάδα χρηματοδοτεί τις δραστηριότητές της και δεσμεύεται ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να χτυπά τις οικονομικές του επιχειρήσεις.

Κατονόμασε μάλιστα τον Μοχάμεντ Ζαφάρ Κασίρ, ως τον «τραπεζίτη» της Χαμάς.

Ο στρατός προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσουν και νέα πλήγματα εναντίον της Χεζμπολάχ τις επόμενες ώρες.

«Θα συνεχίσουμε (…) να πλήττουμε στόχους της Χεζμπολάχ παντού στον Λίβανο, όπως στη Βηρυτό και την Νταχιέ» είπε ο Χαγκάρι, αναφερόμενος στα νότια προάστια της λιβανέζικης πρωτεύουσας, που θεωρούνται προπύργιο της οργάνωσης.

Μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς ο διευθυντής του νοσοκομείου Σάχελ Αλαμέχ διέψευσε αυτήν την πληροφορία και κάλεσε τον στρατό του Λιβάνου να επισκεφθεί τον χώρο.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού πάντως, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ δεν θα πλήξει το νοσοκομείο Σάχελ, μολονότι νωρίτερα είπε ότι το χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ για να κρύβει εκεί χρήματα.

«Η Πολεμική Αεροπορία παρακολουθεί το συγκρότημα, όπως βλέπετε. Ωστόσο, δεν θα πλήξουμε το ίδιο το νοσοκομείο», είπε.

Λίγο μετά τις 22:00 μία ισχυρή έκρηξη ακούστηκε κοντά στα νότια προάστια της Βηρυτού, σύμφωνα με μαρτυρίες τις οποίες επικαλούνται τα πρακτορεία Reuters και AFP. Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους Λιβανέζους να εκκενώσουν ορισμένες ζώνες στην περιοχή αυτήν.

Ισραήλ: Πρώτη φορά στο στόχαστρο η συνοικία Ουζάι -4 νεκροί και 24 τραυματίες

Την ίδια ώρα, η συνοικία Ουζάι, στα νότια προάστια της Βηρυτού, μπήκε απόψε για πρώτη φορά στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού, ο οποίος νωρίτερα κάλεσε τους κατοίκους πολλών περιοχών να τις εγκαταλείψουν, μετέδωσε το λιβανέζικο πρακτορείο ANI. Πλάνα που μετέδωσε η τηλεόραση του Γαλλικού Πρακτορείου δείχνουν καπνό να υψώνεται από δύο σημεία. Ανταποκριτές του πρακτορείου είπαν επίσης ότι άκουσαν δύο ισχυρές εκρήξεις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ένα πλήγμα σημειώθηκε κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ραφίκ Χαρίρι της Βηρυτού, που βρίσκεται βορειότερα, στη συνοικία Τζνα. Μια νοσοκομειακή πηγή είπε ότι ο στόχος φαίνεται ότι ήταν το πάρκινγκ του νοσοκομείου.

Όπως ανακοινώθηκε λίγο μετά τα χτυπήματα, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 24 τραυματίστηκαν από το ισραηλινό πλήγμα.

Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι έπληξε βάση της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών του Ισραήλ στο Τελ Αβίβ

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ υποστήριξε απόψε ότι εκτόξευσε ρουκέτες σε μια βάση των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ στα προάστια του Τελ Αβίβ.

Οι μαχητές της οργάνωσης εκτόξευσαν τις ρουκέτες «στη βάση Γκλιλότ της Μονάδας 8200 της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών» και αφιέρωσαν τα πλήγματα αυτά στον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που σκοτώθηκε από το Ισραήλ στα τέλη Σεπτεμβρίου.