Τέσσερις Τούρκοι υπήκοοι που είχαν μεταναστεύσει στην Κένυα απελάθηκαν από τις αρχές της χώρας, ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών, σε μία υπόθεση η οποία συνδέεται με το κίνημα Γκιουλέν.

Ένας Βρετανός υπήκοος είπε στο δίκτυο του BBC ότι αυτός και αρκετοί Τούρκοι πολίτες είχαν απαχθεί από μασκοφόρους. Έπειτα από 8 ώρες κι αφού έδειξε στους φερόμενους απαγωγείς του ένα αντίγραφο του βρετανικού διαβατηρίου του, τον άφησαν ελεύθερο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κένυας λίγες ώρες μετά δήλωσε ότι συμφώνησε με το αίτημα της Τουρκίας για επαναπατρισμό των τεσσάρων ανδρών λόγω των «στιβαρών ιστορικών και στρατηγικών σχέσεων» της χώρας με την Τουρκία και ότι είχε διαβεβαιώσεις ότι οι Τούρκοι μετανάστες θα αντιμετωπιστούν «με αξιοπρέπεια».

Οι τέσσερις πιστεύεται ότι είναι οπαδοί του κινήματος Γκιουλέν, ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα είχε φύγει από τη ζωή.

Το θέμα που θέτει το BBC είναι πως σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες του 1951, οι πρόσφυγες δεν πρέπει να επιστρέφονται σε χώρα όπου αντιμετωπίζουν σοβαρές απειλές για τη ζωή ή την ελευθερία τους.

Η κενυατική δικηγορική εταιρεία Mukele & Kakai είπε ότι ενεργούσε για λογαριασμό τεσσάρων ανδρών που ήταν εγγεγραμμένοι πρόσφυγες και προειδοποίησε τις αεροπορικές εταιρείες να μην επιτρέψουν την επιβίβασή τους σε αεροπλάνο, καθώς πρόκειται για «θύματα πολιτικής θυματοποίησης».

Η κυβέρνηση της Κένυας δήλωσε ότι είχε «αταλάντευτη δέσμευση για την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων των προσφύγων» και «δεσμεύτηκε στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και του απορρήτου των επαναπατρισθέντων ατόμων».

Ο Βρετανός υπήκοος, τουρκικής καταγωγής, Νετζντέτ Σεϊτόγλου, είπε στο BBC ότι άλλα έξι άτομα που γνώριζε -όλοι Τούρκοι πολίτες- απήχθησαν επίσης με τον ίδιο τρόπο από διαφορετικές τοποθεσίες στο Ναϊρόμπι.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι «παρέχει προξενική υποστήριξη σε έναν Βρετανό και την οικογένειά του μετά από ένα περιστατικό στην Κένυα».

Μετά από αναφορές για την απαγωγή, η αστυνομία της Κένυας είπε στο BBC ότι ερευνούσε ένα «περιστατικό απαγωγής», αφού ένας οδηγός μοτοσικλέτας είδε την απαγωγή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δύο οχήματα μπλόκαραν ένα ασημί αυτοκίνητο με δύο επιβαίνοντες από μπροστά και πίσω.

«Περίπου οκτώ άτομα οπλισμένα με όπλα βγήκαν από τα δύο οχήματα, ανέσυραν τους δύο επιβαίνοντες» και έφυγαν μαζί τους, είπε η εκπρόσωπος της αστυνομίας της Κένυας Ρεσίλα Ονγιάνγκο.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Κένυα δήλωσε ότι «ανησυχεί βαθιά για τις αναφορές ότι επτά αιτούντες άσυλο από την Τουρκία έχουν απαχθεί σε Κένυα».

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είπε στο BBC ότι «γνωρίζει τις αναφορές και θα παράσχει περισσότερες πληροφορίες μόλις τις έχουμε».

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις αφρικανικές χώρες έχουν γίνει πιο στενές τα τελευταία 20 χρόνια, με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιδιώκει να ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς.

Στην Κένυα το 1999 είχε συλληφθεί από τουρκικές δυνάμεις ο Κούρδος αυτονομιστής ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν και μεταφέρθηκε στην Τουρκία, όπου καταδικάστηκε για προδοσία και παραμένει στη φυλακή.