Υπόγεια κρύπτη της Χεζμπολάχ υποστήριξαν ότι έπληξαν οι IDF ενώ σε μήνυμά τους αναφέρουν ότι παρόμοιο θησαυροφυλάκιο εντοπίζεται και κάτω από το νοσοκομείο Βηρυτού.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ένα πλήγμα σημειώθηκε κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ραφίκ Χαρίρι της Βηρυτού, στη συνοικία Τζνα. Μια νοσοκομειακή πηγή είπε ότι ο στόχος φαίνεται ότι ήταν το πάρκινγκ του νοσοκομείου. Το λιβανέζικο πρακτορείο ΑΝΙ μετέδωσε ότι στο στόχαστρο μπήκε και η συνοικία Ουζάι, όπου σημειώθηκαν εκρήξεις.

Λίγο νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι έπληξε μια υπόγεια κρύπτη της Χεζμπολάχ που περιείχε “δεκάδες εκατομμύρια δολάρια” στο πλαίσιο των επιχειρήσεών του στον Λίβανο εναντίον των οικονομικών συμφερόντων της σιιτικής οργάνωσης.

«Η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε μια σειρά πληγμάτων ακριβείας εναντίον των οικονομικών συμφερόντων της Χεζμπολάχ», είπε ο εκπρόσωπος του στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι. «Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους μας ήταν ένα υπόγειο θησαυροφυλάκιο που περιείχε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, σε χρυσό και σε νομίσματα. Τα χρήματα χρησίμευαν στη χρηματοδότηση των επιθέσεων της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει πού βρισκόταν ακριβώς αυτή η κρύπτη.

Ο στρατός προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσουν και νέα πλήγματα εναντίον της Χεζμπολάχ τις επόμενες ώρες. «Θα συνεχίσουμε να πλήττουμε στόχους της Χεζμπολάχ παντού στον Λίβανο, όπως στη Βηρυτό και τη Νταχιέ», είπε ο Χαγκάρι, αναφερόμενος στα νότια προάστια της λιβανέζικης πρωτεύουσας, που θεωρούνται προπύργιο της οργάνωσης.

Εκκενώνεται το νοσοκομείο της Βηρυτού – Φόβοι για χτύπημα του Ισραήλ

Την ίδια ώρα οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι “υπάρχουν εκατομμύρια δολάρια σε χρυσό και μετρητά στο καταφύγιο του Χασάν Νασράλα. Πού είναι αυτό; Ακριβώς κάτω από το νοσοκομείο al Sahel στην καρδιά της Βηρυτού”.

“Το καταφύγιο τοποθετήθηκε εσκεμμένα κάτω από ένα νοσοκομείο και περιέχει περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο δολάρια σε μετρητά και χρυσό. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση του Λιβάνου, αλλά πήγαν για την αποκατάσταση της Χεζμπολάχ”, υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου των IDF σε συνέντευξη Τύπου.

“Τα αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας παρακολουθούν την τοποθεσία και θα συνεχίσουν να την παρακολουθούν“ συμπλήρωσε.

“Tonight, I am going to declassify intelligence on a site that we did not strike—where Hezbollah has millions of dollars in gold and cash—in Hassan Nasrallah’s bunker. Where is the bunker located? Directly under Al-Sahel Hospital in the heart of Beirut.”
Listen to IDF Spox.… pic.twitter.com/SjMZQpKqoJ— Israel Defense Forces (@IDF) October 21, 2024

Στον απόηχο των παραπάνω δηλώσεων και με τις ανησυχίες για επικείμενο χτύπημα του Ισραήλ να εντείνονται ολοένα και περισσότερο, ο διευθυντής του εν λόγω νοσοκομείο διέταξε την εκκένωσή του, σύμφωνα με το Reuters. Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του Ισραήλ και κάλεσε τον λιβανέζικο στρατό να έρθει στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι το νοσοκομείο al Sahel βρίσκεται στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου, σε μια περιοχή που είναι γνωστό ότι αποτελεί προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Προσομοίωση των IDF για το καταφύγιο της Χεζμπολάχ στο νοσοκομείο:

Την ίδια στιγμή η Χεζμπολάχ υποστήριξε πριν από λίγη ώρα ότι εκτόξευσε ρουκέτες σε βάση των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ στα προάστια του Τελ Αβίβ.

Οι μαχητές της οργάνωσης εκτόξευσαν τις ρουκέτες «στη βάση Γκλιλότ της Μονάδας 8200 της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών» και αφιέρωσαν τα πλήγματα αυτά στον ηγέτη της Χεζμπολάχ, τον Χασάν Νασράλα, που σκοτώθηκε από το Ισραήλ στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι σκότωσε τον επικεφαλής των μεταφορών χρημάτων της Χεζμπολάχ

Παράλληλα, οι ισραηλινές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι εξουδετέρωσαν τον επικεφαλής των μεταφορών χρημάτων της Χεζμπολάχ, σε επίθεση που εξαπέλυσαν νωρίτερα σήμερα στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης, από την εν λόγω επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 2 άνθρωποι και άλλοι 3 τραυματίστηκαν.

Η επίθεση σημειώθηκε κοντά στο ξενοδοχείο Golden Mazzeh, ένα πολυτελές κατάλυμα στο κέντρο της πρωτεύουσας της πόλης.