Το Ισραήλ έχει καταθέσει τις απαιτήσεις του για τον τερματισμό του πολέμου στον Λίβανο στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις και επικαλείται το Axios.

Σύμφωνα με το Axios, το Ισραήλ παρέδωσε στην Ουάσιγκτον έγγραφο με τους όρους του για τον τερματισμό του πολέμου στον Λίβανο, που μεταξύ άλλων υπονομεύουν σημαντικά την κυριαρχία του Λιβάνου

Οι συνομιλίες επικεντρώνονται σε βασικούς όρους που το Ισραήλ θεωρεί απαραίτητους για τη διασφάλιση της ασφάλειάς του και τον περιορισμό της επιρροής της Χεζμπολάχ στην περιοχή.

Την περασμένη εβδομάδα, το Τελ Αβίβ παρέδωσε στην Ουάσιγκτον έγγραφο με τους όρους του για μια διπλωματική λύση του πολέμου στο Λίβανο, η οποία θα επιτρέπει στους εκτοπισμένους αμάχους και από τις δύο πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ανέφεραν στον ενημερωτικό ιστότοπο Axios Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι, υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Το Γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού έδωσε το έγγραφο στον Λευκό Οίκο ενόψει της σημερινής επίσκεψης του απεσταλμένου του προέδρου Μπάιντεν στη Βηρυτό, Άμος Χόχσταϊν, με σκοπό να αναζητήσει μια διπλωματική λύση στη σύγκρουση κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που θα έχει με τον Λιβανέζο αναπληρωτή πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Μανπίχ Μπέρι και άλλους κρατικούς αξιωματούχους.

Οι όροι του Ισραήλ, που διαμορφώθηκαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μετά από διαβουλεύσεις του υπουργείου Άμυνας με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF), επικεντρώνονται στη δυνατότητα του ισραηλινού στρατού να συμμετάσχει ενεργά στη διαδικασία που θα διασφαλίσει ότι η Χεζμπολάχ δεν θα επανεξοπλιστεί, ούτε θα ξαναφτιάξει τη στρατιωτική της υποδομή στο νότιο Λίβανο, καθώς και στη δυνατότητα της ισραηλινής αεροπορίας να πετά ελεύθερα στον εναέριο χώρο του Λιβάνου.

Και τα δύο αιτήματα έρχονται σε αντίθεση με το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρει ότι οι Λιβανέζικες Ένοπλες Δυνάμεις (LAF) και η Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) είναι οι μόνες που μπορούν να εγγυηθούν τη κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν εξαιρετικά απίθανο ο Λίβανος και η διεθνής κοινότητα να συμφωνήσουν με αυτούς τους όρους, οι οποίοι σε περίπτωση που εφαρμοζόντουσαν θα υπονόμευαν σημαντικά την κυριαρχία του Λιβάνου.