Όταν η Παναγιώτα Διαμαντή διορίστηκε στη δημόσια εκπαίδευση για να διδάξει στο χωριό της, στη Φουρνά Ευρυτανίας, το πρώτο που οραματίστηκε ήταν να ξαναζωντανέψει τον τόπο της.

Η 30χρονη δασκάλα έχοντας στο πλευρό της τον ιερέα του χωριού κατάφεραν, μέχρι στιγμής, να φέρουν δύο πολύτεκνες οικογένειες και να «αναστήσουν» το χωριό τους, το οποίο κινδύνευε να ερημώσει.

Την ώρα που η δεύτερη οικογένεια εγκαθίσταται στη Φουρνά, η πρώτη οικογένεια έκλεισε τον πρώτο μήνα παρουσίας στο χωριό. Ο Στέφανος Κωστόπουλος, πατέρας της 8μελούς οικογένειας, μιλώντας στο iefimerida.gr τόνισε πως με τη σύζυγό του δεν έχουν μετανιώσει λεπτό για την απόφαση που πήραν: «Έχουμε έναν μήνα σχεδόν από τότε που μετακομίσαμε στο χωριό και δεν έχουμε μετανιώσει για την απόφασή μας. Όσο βλέπουμε τα παιδιά μας να είναι χαρούμενα δεν μας απασχολεί τίποτε. Τα παιδιά μας πηγαίνουν το πρωί στο σχολείο, γυρίζουν το μεσημέρι, το απόγευμα -όσο το επιτρέπει ακόμη ο καιρός- πάνε στην πλατεία και παίζουν. Η σύζυγός μου κάνει τους περιπάτους της, έχει αποκτήσει και δυο φίλες -την παπαδιά και μια άλλη μητέρα που έχει παιδάκια στο δημοτικό- και είμαστε καλά. Αυτό που με απασχολεί μόνο είναι ότι έχω μπλέξει με τη γερμανική γραφειοκρατία, γιατί ακόμη δεν έχω πάρει κάποια χαρτιά που είναι απαραίτητα ώστε να ξεκινήσω δουλειά εδώ. Γιατί θα δουλέψω στην υλοτομία, αλλά αν δεν τελειώσω με τη Γερμανία δεν μπορώ. Επίσης, όταν έφυγα για Γερμανία έκοψα το επίδομα πολυτέκνου από εδώ γιατί γράφτηκα στους καταλόγους της Γερμανίας, οπότε πρέπει να ολοκληρωθούν και σε αυτό το κομμάτι τα γραφειοκρατικά για να μπορέσω να αιτηθώ το επίδομα πολυτέκνου από εδώ. Γιατί, όπως καταλαβαίνετε, γραφειοκρατικά ζητήματα έχουν όλες οι χώρες».

Η δουλειά στον δήμο και οι σκέψεις για μια μικρή επιχείρηση