Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα των αμερικανικών αρχών σχετικά με διαρροή άκρως απόρρητων πληροφοριών για τα σχέδια του Ισραήλ όσον αφορά αντίποινα κατά του Ιράν, σύμφωνα με τρεις πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα. Ένα από τα άτομα επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα των εγγράφων.

Τις προετοιμασίες του Ισραήλ για μια επίθεση κατά του Ιράν αποκαλύπτουν απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν στο Telegram από λογαριασμό με την ονομασία “Middle East Spectator”

Η διαρροή αυτή είναι «ιδιαίτερα ανησυχητική», δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ στο CNN.

Τα έγγραφα, που χρονολογούνται στις 15 και 16 Οκτωβρίου, άρχισαν να κυκλοφορούν διαδικτυακά την Παρασκευή, αφού αναρτήθηκαν στο Telegram από λογαριασμό με την ονομασία “Middle East Spectator.”

Τα έγγραφα είναι χαρακτηρισμένα ως άκρως απόρρητα και φέρουν σήμανση ότι προορίζονται μόνο για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στη συμφωνία «Five Eyes» — Αυστραλία, Καναδά, Νέα Ζηλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα έγγραφα περιγράφουν τις προετοιμασίες που φαίνεται να κάνει το Ισραήλ για μια επίθεση κατά του Ιράν. Ένα από τα έγγραφα, το οποίο αναφέρει ότι συντάχθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Γεω-Χωρικής Πληροφόρησης των ΗΠΑ, σημειώνει ότι τα σχέδια περιλαμβάνουν τη μετακίνηση πυρομαχικών από το Ισραήλ.

Ένα άλλο έγγραφο, το οποίο φέρεται να προέρχεται από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, περιγράφει ασκήσεις της ισραηλινής αεροπορίας με πυραύλους αέρος-εδάφους, οι οποίες πιστεύεται ότι γίνονται στο πλαίσιο προετοιμασιών για επίθεση κατά του Ιράν. Το CNN δεν παραθέτει τα έγγραφα ούτε τα δείχνει άμεσα.

Αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η έρευνα εξετάζει ποιοι είχαν πρόσβαση στο φερόμενο έγγραφο του Πενταγώνου. Οποιαδήποτε διαρροή τέτοιου είδους θα ενεργοποιούσε αυτόματα έρευνα από το FBI, σε συνεργασία με το Πεντάγωνο και τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. Το FBI αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η διαρροή αυτή έρχεται σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη χρονική στιγμή για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ και αναμένεται να εξοργίσει το Ισραήλ, το οποίο προετοιμάζεται για επίθεση κατά του Ιράν, ως απάντηση στην πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν την 1η Οκτωβρίου. Ένα από τα έγγραφα αναφέρει επίσης κάτι που το Ισραήλ πάντα αρνούνταν να επιβεβαιώσει δημόσια: ότι η χώρα διαθέτει πυρηνικά όπλα. Το έγγραφο σημειώνει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δει ενδείξεις πως το Ισραήλ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο κατά του Ιράν.

«Αν αληθεύει ότι τα ισραηλινά τακτικά σχέδια για την απάντηση στην επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου έχουν διαρρεύσει, πρόκειται για σοβαρή παραβίαση», δήλωσε ο Mick Mulroy, πρώην αναπληρωτής βοηθός υπουργός Άμυνας για τη Μέση Ανατολή και συνταξιούχος αξιωματικός της CIA.

Ο Mulroy πρόσθεσε ότι «η μελλοντική συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ μπορεί επίσης να τεθεί σε δοκιμασία. Η εμπιστοσύνη είναι βασικό στοιχείο της σχέσης και, ανάλογα με το πώς έγινε η διαρροή, αυτή η εμπιστοσύνη μπορεί να διαβρωθεί».

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας παρέπεμψε το CNN στο Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών και το Πεντάγωνο για σχολιασμό. Το Πεντάγωνο και η Εθνική Υπηρεσία Γεω-Χωρικής Πληροφόρησης αρνήθηκαν να σχολιάσουν, ενώ το CNN επικοινώνησε επίσης με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας για σχόλια.

Ένας άλλος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι «τα δύο αυτά έγγραφα είναι κακά, αλλά όχι τρομερά. Η ανησυχία είναι αν υπάρχουν περισσότερα.»

Δεν είναι σαφές πώς τα έγγραφα δημοσιοποιήθηκαν, ούτε αν έγιναν αντικείμενο κυβερνοεπίθεσης ή αν διέρρευσαν σκόπιμα. Οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής σχετικά με τις εκστρατείες hacking από το Ιράν — οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν δηλώσει τον Αύγουστο ότι το Ιράν είχε παραβιάσει έγγραφα της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Το Axios ήταν το πρώτο μέσο που ανέφερε το Σάββατο τη διαρροή των εγγράφων.

Μια μεγάλη διαρροή πληροφοριών των ΗΠΑ πέρυσι είχε επίσης προκαλέσει ένταση στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τους συμμάχους και εταίρους της, συμπεριλαμβανομένων της Νότιας Κορέας και της Ουκρανίας, όταν ένας 21χρονος από την Εθνική Φρουρά της Αεροπορίας είχε δημοσιεύσει άκρως απόρρητες πληροφορίες στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Discord.