Ως στιγμή αντίστοιχη με την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν περιγράφουν αναλυτές και ειδικοί την εξόντωση του Γιαχία Σινουάρ, ηγέτη της Χαμάς.

Ενα χρόνο μετά την 7η Οκτωβρίου, το Ισραήλ εξόντωσε τον «εγκέφαλο» της σφαγής με πάνω από 1.200 θύματα. Ο Σινουάρ για ένα χρόνο κρυβόταν στα τούνελ της Χαμάς στη Γάζα και δεν είχε εντοπιστεί από τους IDF. Την Τετάρτη φέρεται να βγήκε μαζί με τρεις ακόμη μαχητές της Χαμάς και περπατούσε στα χαλάσματα όταν εντοπίστηκε από τον ισραηλινό στρατό. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών, οι τρεις μαχητές εξοντώθηκαν, ο Σινουάρ τραυματισμένος βρήκε καταφύγιο σε ένα σπίτι.

Ο ισραηλινός στρατός εντόπισε «ύποπτη κίνηση» στον επάνω όροφο ενός κτιρίου, οπότε πυροβόλησε εναντίον του με άρμα μάχης. Αργότερα, ανέφερε ότι, ένα drone σάρωσε την περιοχή της επίθεσης και οι στρατιώτες αναγνώρισαν το πρόσωπο του Σινουάρ στα χαλάσματα.

Ακολούθως ένας ελεύθερος σκοπευτής τον σκότωσε.

Οι IDF είχαν εντοπίσει και προηγουμένως «ασυνήθιστη δραστηριότητα» στην περιοχή οπότε αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα να «αυξήσουν τις σαρώσεις και να μην φύγουν»

Δύο ισραηλινές πηγές δήλωσαν στο CNN ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνάντησαν τον Σινουάρ κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής επιχείρησης ρουτίνας, επιβεβαιώνοντας τα όσα γράφονται τις τελευταίες ώρες, ότι ο εντοπισμός του δεν ήταν αποτέλεσμα μιας στοχευμένης επιχείρησης.

Μετά το τέλος της μάχης, τα στρατεύματα βρήκαν τη σορό που έμοιαζε με τον Σινουάρ και ειδοποίησαν τους ανώτερους διοικητές.

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε, σύμφωνα με το CNN, σε Αμερικανούς αξιωματούχους ότι ο Σινουάρ ήταν νεκρός σύμφωνα με τις αρχικές εξετάσεις DNA.

Αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το CNN φέρεται να είπε ότι τα οδοντιατρικά αρχεία βοήθησαν το Ισραήλ να τον ταυτοποιήσει, πέρα από άλλο βιομετρικά στοιχεία.

Η οδοντιατρική επιβεβαίωση μπόρεσε να διεξαχθεί σχετικά γρήγορα, δήλωσε ο αξιωματούχος. Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει τα βιομετρικά στοιχεία του Σινουάρ επειδή πέρασε περισσότερες από δύο δεκαετίες σε ισραηλινή φυλακή για φόνο.

Ο Σινουάρ ηγήθηκε της Χαμάς από τον Αύγουστο, μετά τη δολοφονία του προηγούμενου ηγέτη της Ισμαήλ Χανίγια.

Το Ισραήλ κατηγόρησε δημοσίως τον Σινουάρ ότι είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου – αν και οι ειδικοί λένε ότι είναι πιθανότατα ένας από πολλούς. Ο Mohammed Deif, ο διοικητής των ταξιαρχιών Al-Qassam, τον οποίο το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι σκότωσε σε μια επίθεση τον Ιούλιο, και ο αναπληρωτής του, Marwan Issa, έχουν επίσης κατονομαστεί ως πρόσωπα-κλειδιά πίσω από την 7η Οκτωβρίου.

Επί μακρόν ηγετική προσωπικότητα στην ισλαμιστική παλαιστινιακή ομάδα, ο Σινουάρ ήταν υπεύθυνος για την οικοδόμηση της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς πριν σφυρηλατήσει σημαντικούς νέους δεσμούς με τις περιφερειακές αραβικές δυνάμεις ως πολιτικός ηγέτης της.

Εξελέγη στο κύριο όργανο λήψης αποφάσεων της Χαμάς, το Πολιτικό Γραφείο, το 2017 ως πολιτικός ηγέτης του παραρτήματος της Χαμάς στη Γάζα.

Ο Σινουάρ έχει χαρακτηριστεί ως παγκόσμιος τρομοκράτης από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ από το 2015, ενώ πρόσφατα του επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.