Με το Βραβείο “Αυτοκράτειρα Θεοφανώ” για την φετινή περίοδο αναμένεται να τιμηθούν ο οργανισμός Special Olympics και ο πρόεδρός του Δρ. Timothy Shriver, στο πλαίσιο τελετής που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στο Μνημείο της Ροτόντας στην Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Ιδρύματος Θεοφανώ, με την βράβευση του εν λόγω οργανισμού, που ίδρυσε η Eunice Kennedy Shriver το 1968, ανοίγει ο διάλογος για σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην κοινωνική ένταξη και τη συμπερίληψη των ατόμων με νοητική αναπηρία. Η βράβευση αυτή συγκεντρώνει στην Θεσσαλονίκη κορυφαίες Διεθνείς προσωπικότητες σε μια σειρά εκδηλώσεων που αναδεικνύουν τη δύναμη του αθλητισμού στην αντιμετώπιση των αντιξοοτήτων. Ειδικότερα σε συνέχεια των προηγούμενων βραβεύσεων με επίκεντρο την Εκπαίδευση, την Επιστήμη, τις Τέχνες και τον Ανθρωπισμό, φέτος το Ίδρυμα Θεοφανώ αναδεικνύει με το 5ο Βραβείο, τον κοινωνικό ρόλο του Αθλητισμού, μέσα από το όραμα των Special Olympics για έναν κόσμο υποδοχής, αποδοχής και γιορτής για όλους, ανεξαρτήτως ικανότητας.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος των Special Olympics Δρ. Timothy Shriver τόνισε: “Αποτελεί εξαιρετικά μεγάλη τιμή να παραλάβω, εξ ονόματος των τεσσάρων εκατομμυρίων αθλητών των Special Olympics, τους οποίους εκπροσωπούμε καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο, το Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ». Τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στην κοινωνία. Ο καθένας διαθέτει ένα χάρισμα να το εξυμνεί”.

Τα προηγούμενα έτη το βραβείο απονεμήθηκε στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών «Erasmus» της ΕΕ, στους επιστήμονες που ανέπτυξαν το πρώτο εμβόλιο κατά της Covid – 19, Δρ. Uğur Şahin και Δρ. Özlem Türeci, στον παγκοσμίου φήμης μαέστρο Daniel Barenboim για τη δημιουργία της West-Eastern Divan Orchestra και στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών στο όνομα του Γενικού Γραμματέα António Gutteres για τη συνεισφορά του στην παγκόσμια ειρήνη και τη διεθνή συνεργασία. Παράλληλα όπως γνωστοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή για το κοινό εκδήλωση στην οποία θα γίνει συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με τίτλο «Ενταξιακός Αθλητισμός και Συμπερίληψη: Κινητήριος δύναμη για την εξέλιξη του ατόμου και της κοινωνίας, σε μια Ευρώπη που αλλάζει».

Κορυφαίοι εκπρόσωποι των Special Olympics, ανάμεσα στους οποίους ο Πρόεδρος, Δρ. Timothy Shriver και η Διευθύνουσα Σύμβουλος, κα. Mary Davis, διεθνείς αθλητές και άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στην κοινότητα των ατόμων με νοητική αναπηρία, θα συνεισφέρουν μέσα από διαφορετικές οπτικές τους στο θέμα, ενώ η συμμετοχή Ελλήνων αθλητών και των οικογενειών τους θα τονίσει το βασικό μήνυμα της δύναμης του αθλητισμού και τους τρόπους με τους οποίους η ένταξη ενισχύει οικογένειες, κοινωνίες, έθνη. Ακριβότερα την κεντρική ομιλία θα κάνει η Διευθύνουσα Σύμβουλος των Special Olympics International, Mary Davis, ενώ θα μιλήσουν ακόμη η Kiera Byland, Αθλήτρια & Μέλος Δ.Σ. Special Olympics International, Πρόεδρος Παγκόσμιου Συνεδρίου Αθλητών (Μεγάλη Βρετανία), ο Δρ. Timothy Shriver, Πρόεδρος των Special Olympics International, η Δρ. Jacqueline Jodl, Υπεύθυνη Παγκοσμίου Προγράμματος Νέων & Εκπαίδευσης των Special Olympics International, ο Gilmour Borg, επικεφαλής των Αθλητών των Special Olympics Μάλτας, ο Διονύσιος Κοδέλλας Πρέσβης ε.τ., πρόεδρος των Special Olympics Hellas και η Κλέλια Πανταζή, Ολυμπιονίκης Ρυθμικής Γυμναστικής & Διεθνής Κριτής Special Olympics. Τα συμπεράσματα θα παρουσιάσει ο Herman Count Van Rompuy, Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ, Επίτιμος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Πρωθυπουργός του Βελγίου.

Html code here! Replace this with any non empty text and that’s it.

Τέλος στο πλαίσιο της απονομής του φετινού Βραβείου θα πραγματοποιηθεί και ένας συμβολικός αγώνας δρόμου, μία «Διαδρομή Ένταξης». Ο αγώνας θα γίνει την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου στις 10:30 το πρωί στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Σε αυτόν θα συμμετέχουν αθλητές των προπονητικών προγραμμάτων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, προπονητές, μέλη οικογενειών των αθλητών Special Olympics Hellas, μαθητές των Σχολείων Ενταξιακού Αθλητισμού, συνεργάτες και φίλοι των Special Olympics.

Χορηγός Επικοινωνίας