ΠΑΣΟΚ: Σαν σήμερα το 1981 δίνει για πρώτη φορά «ραντεβού με την Ιστορία» – Η νίκη του Ανδρέα Παπανδρέου με σύνθημα την «Αλλαγή»

Η 18Η Οκτωβρίου 1981 αποτελεί ημερομηνία ορόσημο για το ΠΑΣΟΚ. Σαν σήμερα πριν από 43 χρόνια το ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα Παπανδρέου και σύνθημα «Αλλαγή» αναλαμβάνει για πρώτη φορά τη διακυβέρνηση της χώρας.

Έλαβε την ψήφο του 48,07% του εκλογικού σώματος, καταλαμβάνοντας 172 έδρες στη Βουλή. Η ΝΔ περιορίζεται στο 35,87% με 115 έδρες, ενώ το ΚΚΕ εξασφάλισε ποσοστό 10,93% και 12 έδρες.

Η φράση «Ραντεβού με την Ιστορία» που χρησιμοποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ στην προεκλογική καμπάνια του άνοιξε τον… δρόμο για το «ραντεβού» με την προσδοκία και την αλλαγή που ήθελε η ελληνική κοινωνία την εποχή εκείνη. Πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν απογοητευθεί από τις πολιτικές των προηγούμενων ετών. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε ο ηγέτης που τους συσπείρωσε, τους ενέπνευσε και σύντομα τα συνθήματα που χρησιμοποιούσε όπως «Εδώ και τώρα αλλαγή», «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό» έγινε «ιαχή» στα χείλη των υποστηρικτών του που τον ακολουθούσαν παντού.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και έχοντας καταφέρει να εκφράσει μοναδικά τους πόθους και τις προσδοκίες ενός μεγάλου, πλειοψηφικού τότε, τμήματος του ελληνικού λαού, κατάφερε να εκλεγεί πρωθυπουργός και να παραμείνει έως το καλοκαίρι του 1989, όταν ηττήθηκε από τη ΝΔ του μεγάλου πολιτικού του αντιπάλου, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Η 18η Οκτωβρίου 1981 είναι, λοιπόν, μια ημερομηνία- «ραντεβού» του ΠΑΣΟΚ με τη δική του ιστορία, καθώς άνοιξε τον δρόμο για μια νέα πολιτική πραγματικότητα και αποτέλεσε την απαρχή της μακράς πορείας του κόμματος στη διαμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, βάζοντας τη σφραγίδα του στην εξέλιξη και την πορεία του στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας μέσα στον χρόνο.

Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ιδρύθηκε το 1974, σε ένα περιβάλλον αναζήτησης και αποκατάστασης της Δημοκρατίας, μετά τη Δικτατορία των Συνταγματαρχών, κατάφερε μέσα σε λιγότερο από 10 χρόνια να γίνει κυρίαρχο. Εκτός από Πρωθυπουργός, στην πρώτη κυβέρνησή του ο Ανδρέας Παπανδρέου ανέλαβε και υπουργός Άμυνας, προκειμένου να καθησυχάσει το στράτευμα για τον νέο… σοσιαλιστή ηγέτη.

«Ελληνίδες Έλληνες, απόψε κατέχομαι από βαθιά συγκίνηση. Είμαι πράγματι συγκινημένος για τη μεγάλη εμπιστοσύνη που μου έχετε δείξει. Και έχω ταυτόχρονα το αίσθημα βαριάς ευθύνης, την οποία επωμίζομαι εγώ και οι συνεργάτες μου, για να πραγματώσουμε το έργο της Αλλαγής», σημείωσε μεταξύ άλλων στην επινίκια δήλωσή του ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Η πρώτη πολιτική συγκέντρωση έγινε στις 5 Σεπτεμβρίου στην Πάτρα από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η ΝΔ έκανε την πρώτη μεγάλη συγκέντρωσή της στις 20 Σεπτεμβρίου στην Θεσσαλονίκη. Η πρώτη προεκλογική ομιλία του ΚΚΕ ήταν στον Βόλο, αντίστοιχες ομιλίες έγιναν και από το ΚΟΔΗΣΟ-ΚΑΕ αλλά και την ΕΔΗΚ.

Επεισόδια μεταξύ των οπαδών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έγιναν σε δύο πόλεις, στις 10 και 11 Οκτωβρίου. Ο Παπανδρέου έχοντας στον εξώστη και τον Φελίπε Γκονθάλεθ (Γενικό Γραμματέα του ανερχόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας, και από το 1982 έως το 1996 Πρωθυπουργό της Ισπανίας) μιλούσε στη Θεσσαλονίκη, ενώ στο Ηράκλειο μιλούσε ο Γεώργιος Ράλλης.

Άγνωστες ιστορίες από τις εκλογές του 1981 και τη νίκη Παπανδρέου

Ο πολιτικός αναλυτής, Ανδρέας Δρυμιώτης είχε μιλήσει στην εκπομπή «Στιγμές» του Μάνου Νιφλή τον Μάιο αποκαλύπτοντας άγνωστες ιστορίες και παρασκήνια από τις εκλογές του 1981.

«Εάν δείτε τις εφημερίδες του 1981 υπήρχαν διθύραμβοι. 21:30 ο Ράλλης συνεχάρην τον Ανδρέα Παπανδρέου. Έγιναν πράγματα τα οποία ήταν πρωτοφανή. Εμείς δεν είχαμε υπολογιστή. Ζητήσαμε να χρησιμοποιήσουμε τους υπολογιστές της σημερινής Alpha Bank, τότε λεγόταν Πίστεως, οι οποίοι ήταν ολοκαίνουριοι, και υπήρχαν διπλά συστήματα. Κάποιος έγραψε, νομίζω στο «Βήμα» ότι ο πρώτος που θα έβλεπε τα αποτελέσματα θα ήταν ο πρόεδρος της τράπεζας. Αυτό έγινε την τελευταία Κυριακή πριν από τις εκλογές.

Την Τετάρτη παίρνουν τηλέφωνο. Σας ζητάνε από την προεδρία της Δημοκρατίας. Μου λένε “Θέλει και ο πρόεδρος να βλέπει τα αποτελέσματα”. Λέω, μπορώ να βάλω ένα τερματικό για να βλέπει τα αποτελέσματα, αλλά θα χρειαστεί και γραμμή από τον ΟΤΕ και δεν ξέρω αν προλαβαίνουμε μέχρι την Κυριακή. Παίρνω τηλέφωνο τον ΟΤΕ και μου λένε “Ο θεός να κατέβει δεν προλαβαίνουμε”. Παίρνω στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και του μεταφέρω τι μου απάντησαν. Μετά από μία ώρα με πήραν τηλέφωνο από τον ΟΤΕ και με ρώτησαν που ακριβώς θέλουμε τη γραμμή. Τώρα τι έγινε, τι μεσολάβησε, δεν ξέρω!», είπε μεταξύ άλλων.

Η ανάρτηση του Νίκου Ανδρουλάκη
Για την ιστορική νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981 έκανε ανάρτηση ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης.
«18 Οκτωβρίου 1981. Εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες ήταν εκεί, στο ραντεβού με την Ιστορία . Η Αλλαγή ήρθε στην πατρίδα μας για να δικαιώσει, όπως έλεγε ο Ανδρέας, “τις μνήμες και τους αγώνες τόσων γενεών”. Και ναι, πράγματι, η Αλλαγή άλλαξε τη ζωή προς το καλύτερο όλων όσων βρίσκονταν εκτός των τειχών.
Η μέρα αυτή αποτελεί μια διαχρονική υπενθύμιση της πυξίδας, που οφείλει να έχει το ΠΑΣΟΚ. Μια παράταξη που θα στέκεται με περηφάνια δίπλα στον ελληνικό λαό, φορέας της ελπίδας για μια δίκαιη κοινωνία, για μια ισχυρή πατρίδα».