Έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας πρόκειται να συγκαλέσει σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τη συμμετοχή υπουργών της κυβέρνησης και αξιωματούχων ασφαλείας στο στρατιωτικό αρχηγείο του Τελ Αβίβ.

Έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας θα συγκαλέσει ο Νετανιάχου μετά τον θάνατο του Σινουάρ. Στο επίκεντρο η πιθανή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών Μέσων, η συνάντηση θα επικεντρωθεί στην πιθανότητα προόδου στις διαπραγματεύσεις για συμφωνία με σκοπό την επίτευξη εκεχειρίας και την απελευθέρωση των ομήρων μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ.

Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να “προχωρήσει” και να σημειωθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση μιας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, μετά τη δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ, ενώ οι παγκόσμιοι ηγέτες εκκινούν ξανά τις προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Λίγες ώρες μετά τον θάνατο του Σινουάρ την Πέμπτη στη Ράφα, ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχάρη τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, λέγοντας πως ο Σινουάρ “έχει πολύ αίμα στα χέρια του – αμερικανικό, ισραηλινό και άλλων”. Μιλώντας κατά την άφιξή του στη Γερμανία για να συναντήσει Ευρωπαίους ηγέτες, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι νιώθει “πιο αισιόδοξος” για τις προοπτικές μιας κατάπαυσης του πυρός και ανακοίνωσε ότι θα στείλει τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στο Ισραήλ τις επόμενες τέσσερις ή πέντε ημέρες.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, προέτρεψαν επίσης για πρόοδο προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός.

Όπως αναφέρει ο Guardian, o Μπλίνκεν πραγματοποίησε χθες ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών, Πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ, και τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, όπως ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ασαφής ο αντίκτυπος της δολοφονίας Σινουάρ στον πόλεμο στη Γάζα

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Νετανιάχου, χαρακτήρισε τον θάνατο του Σινουάρ ως «την αρχή του τέλους», προσθέτοντας όμως ότι το Ισραήλ πρέπει «να μείνει σταθερό στη θέση του» και «να συνεχίσει να πολεμά».

«Σήμερα αποδείξαμε σε όσους προσπαθούν να μας βλάψουν, αυτό που τους περιμένει», δήλωσε ο Νετανιάχου. «Και πώς οι δυνάμεις του καλού μπορούν πάντα να νικήσουν τις δυνάμεις του κακού και του σκότους. Ο πόλεμος συνεχίζεται και είναι επώδυνος».

Δεν είχε γίνει ακόμη σαφής ο αντίκτυπος της δολοφονία του Σινουάρ στην εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα. Οι περισσότεροι αναλυτές ανέφεραν ότι το Ισραήλ παραμένει προσηλωμένο στη στρατιωτική κατοχή του παλαιστινιακού εδάφους για το ορατό μέλλον.

Πριν από την επίσκεψή του στη Γερμανία, ο Μπάιντεν δήλωσε: «Υπάρχει πλέον η ευκαιρία για την “επόμενη μέρα” στη Γάζα χωρίς τη Χαμάς στην εξουσία και για μια πολιτική διευθέτηση που θα προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστινίους. Ο Γιαχία Σινουάρ ήταν ένα αξεπέραστο εμπόδιο για την επίτευξη όλων αυτών των στόχων. Αυτό το εμπόδιο πλέον δεν υπάρχει. Όμως, έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας».

Νωρίτερα, ο Μπλίνκεν χαρακτήρισε τον Σινουάρ «αδίστακτο και αμετανόητο τρομοκράτη», λέγοντας ότι είχε επανειλημμένα τινάξει στον αέρα συμφωνίες που θα μπορούσαν να είχαν τερματίσει τη σύγκρουση.

Οι οικογένειες των Ισραηλινών ομήρων είπαν ότι, αν και ο θάνατος του Σινουάρ ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα, δεν θα είναι πλήρης όσο υπάρχουν όμηροι στη Γάζα.