Με μεγάλη επιτυχία έγινε η δημόσια συζήτηση – διαβούλευση στο Λιβάδι την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024 στο κοινοτικό κατάστημα, για τις συνέπειες από την αίτηση εταιρείας «για τη χορήγηση έγκρισης διενέργειας ερευνητικών εργασιών σε λατομικό χώρο για τη διαπίστωση κοιτάσματος βιομηχανικού ορυκτού ανθρακικού ασβεστίου σε έκταση 299.900 τ.μ.».

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Δημήτρης Γουδήρας, γνωστοποίησε την απάντηση του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης σε αίτημα της Κοινότητας σχετικό με την ανάπτυξη λατομικών δραστηριοτήτων στη δασική έκταση του Λιβαδίου και στη συνέχεια ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου της Κοινότητας Λιβαδίου, με την οποία τα μέλη εκφράζουν τις επιφυλάξεις και την άρνησή τους να δεχθούν την εγκατάσταση λατομικών δραστηριοτήτων εξόρυξης μαρμάρων και άλλων ειδών ανθρακικού ασβεστίου στη δασική έκταση του Λιβαδίου, καθώς και την υπογραφή κοινού ψηφίσματος διαμαρτυρίας κατά πιθανής εκδόσεως άδειας εγκατάστασης λατομικών επιχειρήσεων στην περιοχή, για τους λόγους που περιέχονται σε αυτά.

Παράλληλα έκανε μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία των αιτήσεων και των αδειοδοτήσεων για τη δημιουργία λατομείων μαρμάρων στην ίδια δασική περιοχή του Λιβαδίου.

Επίσης διένειμε στους συμμετέχοντες το ψήφισμα διαμαρτυρίας όπου μεταξύ άλλων τονίζονται τρία πολύ ισχυρά μέσα άμυνας ώστε να αποτραπεί η χορήγηση έγκρισης στην εν λόγω εταιρεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες τα οποία είναι: α) η αντίθεση της τοπικής κοινωνίας, β)η έλλειψη αναγκών σε προϊόντα ασβεστολίθου και γ) το γεγονός ότι το όρος Παναγίας Τσικάρι συνδέεται άμεσα με τη θρησκευτική λατρεία και παράδοση του χωριού.

Html code here! Replace this with any non empty text and that’s it.

Στη συζήτηση συμμετείχαν τα μέλη του Συμβουλίου της Κοινότητας Λιβαδίου, Δημήτρης Γουδήρας, Ηρακλής Ταυλίκος και Αριστείδης Τσιλιπάκος, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Λιβαδιωτών, Αθανάσιος Γιαννακός, Αλεξάνδρα Σακαλή, Χαρίλαος Κουδούνης, πολλοί κάτοικοι του Λιβαδίου καθώς και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπρόσωποι φορέων των γειτονικών Κοινοτήτων των Βασιλικών και της Περιστεράς.

Ακολούθησαν στη συνέχεια τοποθετήσεις των συμμετεχόντων βουλευτών και εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης .

Χορηγός Επικοινωνίας

Ο βουλευτής του ΚΚΕ στη Β΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης Λεωνίδας Στολτίδης ανακοίνωσε ότι οι βουλευτές του κόμματος, Γιάννης Δελής, Διαμάντω Μανωλάκου και ο ίδιος κατέθεσαν ήδη στο προεδρείο της Βουλής αναφορά μαζί με την απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Λιβαδίου προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών. Τόνισε επίσης ότι η μελλοντική εγκατάσταση στην περιοχή αυτή της ενδιαφερόμενης εταιρείας θα εξυπηρετήσει μόνο τα ιδιωτικά μεγάλα συμφέροντα, ενώ θα καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον του τόπου και στο όνομα της «δήθεν» «πράσινης ανάπτυξης» θα οδηγήσει τελικά στον μαρασμό της κτηνοτροφίας και της γεωργίας του Λιβαδίου και στην οικονομική εξουθένωση των μικρών βιοπαλαιστών.

Η επικεφαλής της Παρέμβασης Πολιτών, δημοτική Σύμβουλος Άννα Τσιφτελίδου, δήλωσε ότι η παράταξή της είναι στο πλευρό των κατοίκων του Λιβαδίου, όπως και της Περιστεράς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το ζήτημα της εγκατάστασης επιχείρησης φωτοβολταϊκών στην περιοχή της δασικής έκτασης μεταξύ Περιστεράς και Λιβαδίου. Υποσχέθηκε πως η παράταξή της θα φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε αυτό να λάβει ομόφωνη απόφαση κατά της έγκρισης της αίτησης από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες και τα υπουργεία.

Ο δημοτικός Σύμβουλος Φάνης Καργκατζούνης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Θέρμης, επισήμανε και αποδέχτηκε τις προτάσεις του βουλευτή Λεωνίδα Στολτίδη και δήλωσε ότι θα συμβάλει με κάθε μέσο και τρόπο, ώστε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θέρμης να λάβει ομόφωνη απόφαση κατά της έγκρισης της αίτησης της ενδιαφερόμενης εταιρείας.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας, Δημήτρης Γουδήρας, επισήμανε το γεγονός ότι στο παρελθόν όλες οι αρμόδιες επιτροπές της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης είχαν αποφανθεί αρνητικά για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που υπέβαλε άλλη εταιρεία για τη δημιουργία λατομείου μαρμάρων σε έκταση 49 στρεμμάτων στην ίδια ακριβώς περιοχή, και παρόλα αυτά ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ενέκρινε τη Μ.Π.Ε. της εν λόγω επιχείρησης. Χρειάστηκε η υποβολή ένστασης από την Κοινότητα και το δήμο Θέρμης, από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Λιβαδιωτών και δυο ιδιώτες στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να ακυρώσει αυτή την έγκριση ο τότε υπουργός Σωκράτης Φάμελλος.

Οι διεργασίες της δημόσιας συζήτησης – διαβούλευσης ολοκληρώθηκαν με την αποδοχή του ψηφίσματος του Συμβουλίου της Κοινότητας από τους παρόντες και την υπογραφή καταστάσεων διαμαρτυρίας κατά της έγκρισης της αίτησης της συγκεκριμένης εταιρείας, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αυτές σε δημόσιες υπηρεσίες και όπου αλλού χρειαστεί.

Οι συμμετέχοντες στη διαβούλευση αποφάσισαν επίσης να συγκροτήσουν επιτροπή αγώνα για τη ματαίωση των ερευνών και την εγκατάσταση ιδιωτικής επιχείρησης στην περιοχή αυτή. Στην επιτροπή συμμετέχουν: ο πρόεδρος της Κοινότητας Λιβαδίου Δημήτρης Γουδήρας, ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Λιβαδιωτών Αθανάσιος Γιαννακός, ο Δημήτρης Κώττης, δασάρχης, υπάλληλος του Δήμου Θέρμης, η Κατερίνα Καμπανού, πολιτικός μηχανικός περιβάλλοντος, ο Σπύρος Γιαννάκης, τοπογράφος μηχανικός, ο Αθανάσιος Ράπτης, νομικός, η Άννα Τζιούμπα, ιδιωτική υπάλληλος.

Οι συμμετέχοντες στη διαβούλευση αποφάσισαν, επίσης, να δεσμευτεί η επιτροπή αυτή να προωθήσει τις αποφάσεις της δημόσιας αυτής συζήτησης – διαβούλευσης προς κάθε αρμόδια δημόσια υπηρεσία και αρμόδιο υπουργείο και να μεριμνήσει για τον όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό χειρισμό του πολύ σημαντικού αυτού ζητήματος.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και την ενεργό συμμετοχή τους ο βουλευτής του ΚΚΕ της Β΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης Λεωνίδας Στολτίδης, η επικεφαλής της παράταξης Παρέμβαση Πολιτών Δήμου Θέρμης Άννα Τσιφτελίδου, ο δημοτικός σύμβουλος της ίδιας παράταξης Στέλιος Καρακώττας, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Φάνης Καργκατζούνης, συνοδευόμενος από στελέχη της παράταξης, ο εκπρόσωπος της παράταξης Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής Δημήτρης Βλαχομήτρος, ο υπάλληλος της Διεύθυνσης Πρασίνου, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Θέρμης, Δασάρχης Δημήτρης Κώττης, ο τοπογράφος μηχανικός Σπύρος Γιαννάκης, η μηχανικός περιβάλλοντος Κατερίνα Καμπανού, ο χημικός Σπύρος Αντωνίου και πολλοί φίλοι του Λιβαδίου και μέλη του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Λιβαδιωτών. Λόγω ατυχήματος, καθ’ οδόν προς το Λιβάδι, ο δήμαρχος Θεόδωρος Παπαδόπουλος δεν κατέστη δυνατόν να συμμετάσχει στη συζήτηση.