Όλα αυτά, ενώ το ίδιο Δικαστήριο, έκρινε ομόφωνα ενόχους κατηγορουμένους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για το αδίκημα της πλημμύρας, από την οποία πλημμύρα επήλθε και ο θάνατος της Ευδοκίας – Μυρτούς Πλακιά. Η οικογένειά της, θα κάνει χρήση όλων των νομίμων βοηθημάτων και των ενδίκων μέσων, προκειμένου να ανατρέψει αυτή την άδικη απόφαση διεκδικώντας τη δικαίωση της Ευδοκίας – Μυρτούς, καθώς ο θάνατός της δεν ήταν ατύχημα, αλλά αποτέλεσμα συλλογικής ανικανότητας του κρατικού μηχανισμού»

Ένοχοι για τις φονικές πλημμύρες από την κακοκαιρία Ιανός κρίθηκαν με ομόφωνη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Λάρισας, ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κώστας Νούσιος και οι δύο προϊστάμενοι της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων σε Περιφέρεια Θεσσαλίας και Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας.

Επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης 15 μηνών, με τριετή αναστολή, στον τέως περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό, στον τότε αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Κ. Νούσιο και σε δύο υπηρεσιακούς παράγοντες για την κακοκαιρία “Ιανός”.

Συγκεκριμένα, κρίθηκαν ένοχοι για το πλημμέλημα της πλημμύρας από αμέλεια δια παραλείψεως από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και για άνθρωπο.

Το δικαστήριο, αφού αναγνώρισε και ελαφρυντικές περιστάσεις, επέβαλε και στους τέσσερις ποινή φυλάκισης 15 μηνών με τριετή αναστολή κατά πλειοψηφία, όπως αναφέρει το larissanet.gr, με τον πρόεδρο της έδρας να προτείνει ποινή φυλάκισης 2 ετών.

Την ίδια στιγμή, όλοι κηρύχθηκαν αθώοι κατά πλειοψηφία για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως άπαξ και κατά συρροή.

Σημειώνεται πως οι υπόλοιποι έξι κατηγορούμενοι που αθωώθηκαν είναι οι δήμαρχοι Καρδίτσας και Μουζακίου, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, δύο στελέχη της ΔΕΥΑΚ και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

Η οικογένεια Πλακιά αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «οι αποφάσεις των Δικαστηρίων εκδίδονται στο όνομα του ελληνικού λαού και από αυτόν κρίνονται. Σήμερα στη Λάρισα, τον τόπο που θα εκδικαστεί η υπόθεση των Τεμπών, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, με πλειοψηφία 2-1, απεφάνθη ότι για το θάνατο της Ευδοκίας – Μυρτούς Πλακιά, στη φονική κακοκαιρία ΙΑΝΟΣ, ευθυνόταν μόνο η ίδια, η “κακή” της ώρα και ουδείς από τον κρατικό μηχανισμό.